<strong>TATOVERINGER OG PERMANENT MAKEUP:</strong> Det kan være lurt å vente dersom du er gravid eller fortsatt ammer barnet ditt. Foto: NTB Scanpix
TATOVERINGER OG PERMANENT MAKEUP: Det kan være lurt å vente dersom du er gravid eller fortsatt ammer barnet ditt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kan man tatovere seg når man er gravid eller mens man fortsatt ammer?

Dette bør du tenke over før du tar en tatovering eller tatoverer permanent makeup.

Publisert

Du har kanskje hørt at store tatoveringer på korsryggen kan skape problemer den dagen du ønsker epidural ved fødsel. Men stemmer dette eller er det bare en myte?

Ifølge Sigurd Fasting, overlege og avdelingssjef ved Anestesiavdelingen St. Olavs Hospital i Trondheim er det ingen absolutte motforestillinger mot å sette en epidural der man er tatovert.

– Men det er vist at epiduralnålen kan ta med seg hudceller og tatoveringspigment inn i dypere deler av ryggen, eventuelt helt inn i epiduralrommet. Det er derfor en teoretisk mulighet for at om tatoveringspigmentet inneholder vevsskadelige stoffer kan dette påvirke nervesystemet, sier han.

– Ut fra teoretiske betraktninger kan en derfor hevde at en ikke bør stikke gjennom tatovert hud.

Kan oppleve forskjellig praksis

Siden de skadelige effektene er en teoretisk mulighet og ikke sikkert bevist, kan man ifølge Fasting oppleve at anestesileger har forskjellig praksis i forhold til dette.

– Er man tatovert i området der epiduralen skal settes, risikerer man altså en diskusjon om epidural er egnet eller ikke, sier han.

Alf Kristoffer Ødegård, anestesilege og svarlege hos Lommelegen.no, sier han aldri har nektet å gi epidural smertebehandling på grunn av tatovering. Hans råd er imidlertid at man ikke bør velge en for stor tatovering i dette området.

– Pass på at det er normal hud mellom ryggtaggene på nedre del av ryggen, sier han.

– Det er viktig at tatoveringen ikke er for stor, og at det er rom i tatoveringen hvor det finnes normal hud. Da kan man stikke gjennom disse. En annen mulighet er å lage et lite hudsnitt gjennom den tatoverte huden, sier han.

LES OGSÅ: Tatoveringen din kan redusere fruktbarheten

Tatovere permanent makeup når man er gravid

En annen type tatovering som har blitt langt vanligere de siste årene er permanent makeup. Mange lurer på om man kan ta permanent make up når man er gravid eller mens man fortsatt er i en ammeperiode.

Ifølge Mattilsynet finnes det lite tilgjengelig informasjon om risikoen ved å tatovere seg mens man er gravid. Men siden risikoen er ukjent, bør man for å være på den sikre siden vente med å ta en tatovering eller tatovere permanent makeup til etter man har født.

– Generelt er særlig det første trimesteret av graviditeten kjent å være kritisk når det gjelder normal fosterutvikling, sier Rune Jemtland, seniorrådgiver i seksjon merking og kvalitet hos Mattilsynet.

– Denne perioden er spesielt følsom for påvirkning av kjemiske stoffer som kan overføres fra moren til fosteret gjennom blodsirkulasjonen. Kjemiske stoffer i tatoveringsblekk som frigjøres fra tatoveringsstedet kan således nå fosteret via blodsirkulasjonen gjennom å passere placenta, forklarer han. Det å tatovere seg er langt ifra smertefritt og det er kjent at fosteret kan reagere på mors smerte og bli stresset av det.

– I tillegg er det infeksjonsfare som i noen tilfeller må behandles med antibiotika. Under svangerskapet bør «unødvendig» bruk av medisiner unngås, antibiotika inkludert, sier Jemtland.

<strong>VÆR OBS PÅ INFEKSJONSFAREN:</strong> - Du må selv avgjøre hvilken risiko du er villig til å utsette deg for, sier Rune Jemtland hos Mattilsynet. Foto: Mattilsynet
VÆR OBS PÅ INFEKSJONSFAREN: - Du må selv avgjøre hvilken risiko du er villig til å utsette deg for, sier Rune Jemtland hos Mattilsynet. Foto: Mattilsynet Vis mer

I Norge har Mattilsynet ansvaret for tatoveringsforskriften, mens det er kommunehelsetjenesten som har ansvaret for å sørge for hygieniske forhold på tatoveringsstedet. Ifølge Jemtland er det alltid en risiko for infeksjon når man injiserer stoffer i huden.

– Du må selv avgjøre hvilken risiko du er villig til å utsette deg for, sier han.

– Vurderer du tatovering er de generelle rådene fra Mattilsynet å velge seriøse aktører og spørre virksomheten om de kjenner til regelverket og om de har dokumentasjon på at det de injiserer er trygt. Sjekk også at stedet og utstyret virker hygienisk og at lokalet som benyttes er godkjent av kommunehelsetjenesten.

LES OGSÅ: Tatoveringene det er vanskeligst å fjerne

Å tatovere seg mens man fortsatt ammer

Det er også mangelfull forskning på problemer knyttet til å tatovere seg mens man ammer. Men ifølge Mattilsynet kan man utsette seg for følgende risikomomenter:

  • Stress hemmer melkeutdrivnings-refleksen. Forsinkelsen i utdrivningen skyldes at kroppen din produserer adrenalin, et stresshormon, som hemmer oxytosinet i å nå melkegangene. Adrenalin produseres dersom et menneske blir sint, engstelig, har smerter eller blir opphisset.
  • Infeksjoner: Tatovering er som nevnt en risikofaktor for infeksjoner, og kan medføre bruk av antibiotika. Sjekk at stedet og utstyret som brukes er hygienisk.

– Etter det vi kjenner til anses ikke de kjemiske stoffene i tatoveringsblekk å tas opp i morsmelk, sier Jemtland. – Men ammende som vurderer å ta en tatovering eller permanent makeup, bør følge Mattilsynets generelle forsiktighetsregler.

LES OGSÅ: - Nei, du trenger ikke være mamma-masochist!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer