Graviditet

Kan mors psykiske problemer skade fosteret?

Eksperter er usikre på om det har betydning for barnets utvikling.

PSYKISKE PROBLEMER UNDER SVANGERSKAPET: Kan mors psykiske problemer påvirke barnet i magen?  Foto: Shutterstock / Africa Studio
PSYKISKE PROBLEMER UNDER SVANGERSKAPET: Kan mors psykiske problemer påvirke barnet i magen? Foto: Shutterstock / Africa Studio Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et svangerskap er som regel en svært betydningsfull livshendelse i en kvinnes liv. Et svangerskap fører til store endringer i hverdagslivet – enten det er det første barnet eller om man har barn fra før. Det følges også av gleder og forventninger, angst og bekymringer. I tillegg går kvinnen gjennom hormonelle endringer.

- I en slik situasjon er det ikke uventet eller uvanlig at kvinnen kan reagere med økt sårbarhet for angst og depresjon, eller andre psykiske plager - særlig hvis disse også har vært til stede før graviditeten, sier Therese Brask-Rustad, som er spesialist i klinisk barne- og voksenpsykologi ved Drammen Psykiatriske Senter, Vestre Viken HF.

Angst og depresjoner er de psykiske lidelsene flest rammes av. Rundt 30 prosent av oss vil få angst i løpet av livet, mens rundt 25 prosent vil oppleve en depresjon, ifølge Folkehelserapporten. 

- Depresjon under og etter fødselen rammer mellom 10 og 15 prosent, og cirka én tredjedel av disse starter i graviditeten, forteller Kerstin Söderström, som er psykologspesialist ved Sykehuset Innlandet og postdoktor ved Høgskolen i Lillehammer. Hun forsker på barn som har foreldre med rus og psykisk lidelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer