Søsken:

Kan plassen i søskenflokken egentlig si noe om hvem du er?

Er lillebror morsomst? Eldstemann er i hvert fall ofte smartest.

SØSKEN: Hva har rekkefølgen å si for hvem du er? FOTO: NTB Scanpix
SØSKEN: Hva har rekkefølgen å si for hvem du er? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Har du en skikkelig morsom lillebror eller supersmart storesøster? Du har helt sikker lest at «minstemann er morsomst» og at«eldstemann er smartest», men har egentlig søskenrekkefølgen noe å si for hvem du blir?

Det er faktisk slik at den eldste i søskenflokken oftest er den med høyest IQ, fastslår Jon Martin Sundet, som er professor i psykologi ved Universitetet i Oslo.

Videre har den yngste den laveste IQ-en, og den mellomste har en IQ som ligger i mellom de to søsknenes.

- Ja, det er riktig. Det har vi et stort datamateriale på også her i Norge som viser, sier Sundet.

LES OGSÅ: Så mye energi bruker hjernen din hver dag

Ikke født med høyere IQ

Han har i en årrekke forsket på arv, miljø og intelligens, og er helt klar på at rekkefølgen i søskenflokken kan ha innvirkning på intelligensen vår.

Akkurat hvordan vites imidlertid ikke, men Sundet påpeker at det handler om den sosiale rangeringen i familien. Det har ingenting med gener å gjøre, og det har heller ingenting med utviklingen i fosterlivet å gjøre, slik man tidligere har trodd. Sistnevnte er blant annet vist i en norsk studie der man undersøkte om andrefødte som hadde vokst opp som den eldste, etter å ha mistet en eldre søsken.

- Men en idé er at den eldste får mest oppmerksomhet og har begge foreldrene for seg selv. Så kommer en til, og omsorgen blir fordelt, forklarer Sundet.

LES OGSÅ: Sterkere hjerne med styrketrening

Ikke store forskjeller

Det vil si at den eldste får mest kognitiv stimuli de første årene av livet. Jo flere søsken, jo mindre tid og oppmerksomhet får hver av dem.

Dette betyr imidlertid på langt nær at minstemann i en stor søskenflokk vil ha lav IQ.

- Effekten er ikke stor. Den eldste har omkring to IQ-poeng mer enn nestemann, og så minker avstanden utover i søskenflokken, forteller han.

Men noe særlig mer kan ikke forskningen fortelle oss om hvordan plassen i søskenflokken former oss, mener Sundet. Det sies for eksempel at storebror ofte er ansvarsfull, mens minstemann er en gledesspreder, og det er gjort studier som tyder på dette, men samtidig er det gjort studier der man ikke finner slike resultater.

- Det høres jo intuitivt rimelig ut, og det er mange som hardnakket har påstått dette, sier Sundet.

- Men det er ikke noe sikker dokumentasjon på det.

LES OGSÅ: Søskensjalusi: - Jeg fant ofte utrevet hår på gulvet og jeg var nødt til å gjemme alle kjøkkenknivene

Mener søskeneffekten er av stor betydning

En av de som mener søskenrekkefølgen kan si mye om hvem som er hvem er den svenske småbarnspedagogen, adferdseksperten og foredragsholderen Elisabeth Schönbeck. Hun er uenig i at forskningen er uklar. I boken hennes, «Lillesøster hopper fallskjerm» kan du lese at de fleste nobelprisvinnere er enebarn eller eldstesøsken, men hun vil ikke si at dette trenger å ha med intelligens å gjøre.

- Men den eldste er ofte mer ansvarsfull, ambisiøs og utholdende, sier hun.

Eldstesøsken jobber på, strekker seg langt og gjør dermed stor suksess, forteller hun.

Og grunnen til det er det som skjer når det plutselig kommer hjem en bitteliten ny en.

- Først så er det jo bare den eldste. Så kommer det en til og da synes mamma og pappa at eldstemann er kjempestor, selv om han kanskje bare er to til tre år. «Å, du er så stor og flink», får han høre da, sier hun.

- Da blir det også stilt høye krav.

LES OGSÅ: Ikke all søskenkrangling er sunn

Hardtarbeidende storesøsken

Eldstemann må kjempe om oppmerksomheten til mor og far og det gjøres ved å bli enda flinkere.

Og det blir de. Eldstesøsken går ofte lenger på skolen, de får ofte jobber som er høyt ansett og ifølge Schønbeck vil du kunne finne at omkring 80 prosent av regjeringen består av førstefødte, som da er enten eldst eller enebarn. Dette er en person med høy selvtillit, mens yngstemann er den med høyest selvfølelse.

- De yngste blir elsket for den de er. De trenger ikke å prestere så mye, og de blir da trygge og fornøyde, sier Schönbeck.

LES OGSÅ: Navnet du gir barnet ditt har langt mer å si enn du tror

Festlige småsøsken og de diplomatiske i mellom

Minstemann i familien er oftere festens midtpunkt. Trygg på seg selv og med en carpe diem-mentalitet. Det er den yngste i flokken som oftest driver med ekstremsport, de havner oftest i ulykker og de står oftest på en idolscene. Den eldste er mer praktisk, teoretisk og arbeidsom.

Og midt i mellom har vi diplomaten.

- De mellomste er ganske fleksible. De må «høre opp» på storesøsken og ned på småsøsken. De gjør kompromisser, og de er veldig sosiale. Den mellomste i flokken blir fort den som har fått minst oppmerksomhet fra mor og far, så der den eldste og yngste snur seg til foreldrene i en krise, vil den mellomste kanskje søke hjelp eller trøst hos venner.

ANSVARSFULL, EVENTYRLYSTEN ELLER DIPLOMAT? Hvor i søskenflokken er du? FOTO: NTB Scanpix
ANSVARSFULL, EVENTYRLYSTEN ELLER DIPLOMAT? Hvor i søskenflokken er du? FOTO: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: - Å være venneløs er ofte en taus lidelse

«Verdens beste» er enebarn

Helt på andre siden av skalaen finner vi enebarna. De er like på storesøsknene, men helt motsatt av de mellomste. Et enebarn vokser opp med mye press på seg, mener Schönbeck. Ingen andre søsken kan trå til når mor eller far trenger hjelp, og ingen andre søsken kan hjelpe dem med å fylle alle rollene. Enebarna blir gjerne svært dyktige i det de driver med.

- Når noen er «verdens beste» er det ofte et enebarn, sier Schönbeck.

Elvis, Bill Clinton, Bjørn Borg, Tiger Woods, Marta Vieira da Silva og Ronaldo er eksempler. Enebarna er gjerne enten veldig oppvartet av sine foreldre, eller veldig ansvarsfulle overfor dem. Men til felles har de at de aldri har måttet krige om mors og fars oppmerksomhet eller oppfølging.

LES OGSÅ: Derfor trenger barna bestemor og bestefar

Mer enn rekkefølgen spiller inn

Schönbeck påpeker at dette ikke gjelder alle enebarn, storesøsken, småsøsken eller mellomsøsken. Det er dessuten også flere ting som spiller inn, som alder, kjønnsfordeling og antall i søskenflokken.

I en flokk på fem vil kanskje storesøster få ekstra stor ansvarsfølelse, mens du der også har både storesøsken og småsøsken light. I familier med en attpåklatt vil det være den nest yngste som blir det Schönbeck kaller funksjonell lillesøster eller lillebror, mens minstemann blir enebarn.

Pseudotvillinger er søsken som er født tett etter hverandre, og her er det fort at rollene bli stokket om.

- Om du har en lillesøster og en storebror som er født med bare ett år mellom hverandre, så vil kanskje jenta bli funksjonell storesøster, og gutten funksjonell lillebror, sier Schönbeck.

Altså er det kanskje han som hopper i fallskjerm selv om han var født først.

LES OGSÅ: Er barnet ditt en skikkelig stabeis? - Gratulerer!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer