NETTMØTE: Anne Grøvslien svarte på lesernes spørsmål om å bli morsmelkgiver.
NETTMØTE: Anne Grøvslien svarte på lesernes spørsmål om å bli morsmelkgiver. Vis mer

– Kan voksne få bedre helse av å drikke morsmelk?

Du har kanskje tenkt tanken selv: Siden morsmelk er så sunt og gir barna antistoffer som beskytter dem mot en rekke sykdommer, vil ikke også voksne kunne nyttegjøre seg dette om de tok seg et glass morsmelk?

Spørsmålet  var et av mange som ble stilt til Anne Grøvslien, leder for Morsmelkbanken ved Oslo Universitetssykehus, i et nettmøte på Mammanett torsdag ettermiddag.

Hva om en «morsmelkpille» laget av for eksempel 100 forskjellige donorer kunne bedret befolkningens helse, eller i alle fall hjulpet folk som er spesielt utsatt for infeksjoner?

– Voksne har et godt immunforsvar og ville ikke hatt stor nytte av en slik pille. Det forskes på morsmelk og kreftbehandling, og i forhold til tarmproblematikk og dårlig næringsopptak er det mulig morsmelk har noe for seg, men så lenge dette er en kilde med begrenset tilgang vil all slik forskning bare lage en etterspørsel som ikke kan imøtesees, sier Grøvslien.

Antistoffer går tapt under varmebehandling 

Hun mener at det uansett er babyer som har mest nytte av morsmelk.

– Babyer bygger gradvis opp beskyttelsen sin, det er derfor morsmelk med antistoffer er suverent til friske barn. Premature barn har et fryktelig sårbart immunforsvar og morsmelk blir enda viktigere. Selvfølgelig helst mors egen melk, men bankmelk er ett godt alternativ hvis det ikke finnes nok mors egen melk. En av de viktigste grunnene til at man bruker bankmelk er at den er mye lettere fordøyelig enn all morsmelkerstatning og med de svært umodne tarmene til premature er dette det som kan være med på å redde barnet, forteller hun.

Skulle man lage en pille for voksne vil også varmebehandlingen minske effekten.

– For å lage en slik konsentrert morsmelkpille ville man trenge mye melk, og ved varmebehandling ville mye av antistoffene gå tapt. Man varmebehandler melk i nesten alle andre land enn Norge på grunn av et helt annet smittebilde og andre rutiner i melkebanken, slik at barn i England ikke får nyte godt av bankmelk med masse antistoffer, men allikevel er det gull verdt i forhold til ernæring av disse syke små., sier lederen for Morsmelkbanken. 

LES OGSÅ: Derfor bør du amme 

Fraråder melkedonasjon på nettet 

Et annet viktig spørsmål knyttet til bruk av morsmelk er private donasjoner.

Grøvslien mener det er et stort og økende fenomen i verden med egne nettsider som tilbyr slike tjenester.

– Melkebankene fraråder å motta melk fra fremmede på nettet, sier hun, og viser til Den Europeiske Melkebankforeningen som har gitt en uttalelse om dette. 

– Brystmelk som gis til en annen baby enn morens egen kan innebære helserisiko. Uten å teste donorer og deres melk, inkludert blodprøver, er det ikke mulig å vite hvilke risiki det å dele brysmelk kan gi. Derfor blir all donormelk i melkebanker testet for bakterieinfeksjoner som kan overføres via morsmelk, samt medisiner, alkohol, tobakk og andre stoffer som kan være farlig eller uønsket for babyer som mottar melk, heter det.

LES OGSÅ: Privat melkedeling på nett - en risikosport?

– En tillitssak 

Grøslien sier det er en tillitssak om folk i nære relasjoner velger å dele morsmelk med hverandre.

– Private avtaler hvor man kjenner hverandre, for eksempel at man får melk fra en søster eller en venninne, har alltid eksistert og det blir en tillitssak mellom de to familiene. Melkebankene tester all melk for bakterier, men til større barn med et godt immunforsvar vil nok ikke det være så viktig, sier hun.

Det skumleste er når det er penger involvert, mener lederen ved Morsmelkbanken.

–  Et annet aspekt som gjør meg skeptisk til «milksharing» er at det er penger innvolvert. Jeg har mange meninger om dette, men kort oppsummert - Melkebanken en skeptisk til melkedeling og skal ikke ha noen rolle i testing eller klarering av givere eller melk til slikt formål, sier hun.

Tatovering og piercing kan gi problemer 

For å sikre kvaliteten på morsmelken som gis til svake og premature barn er det også strenge regler for når man kan donere brystmelk til Morsmelkbanken.  

I tilfeller hvor donoren har fått blodoverføring eller nylig tatt tatovering eller blodoverføring, vil vedkommende få en karantene. Også utenlandsopphold og medikamentbruk blir tatt med i vurderingen.

– Karantenen er i dag på seks måneder, så hvis blodoverføringen var i forbindelse med denne fødselen kan man desverre ikke være donor, men er det lenger enn seks måneder siden, er det ikke til hinder fra å bli godkjent som donor. Piercing og blodoverføring er begge potensielle kilder til smitteoverføring. Vi tester jo alle donorer for mange virus, men ikke for alt som kan overføres, forteller Grøvslien.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop