– Kan voksne få bedre helse av å drikke morsmelk?

Du har kanskje tenkt tanken selv: Siden morsmelk er så sunt og gir barna antistoffer som beskytter dem mot en rekke sykdommer, vil ikke også voksne kunne nyttegjøre seg dette om de tok seg et glass morsmelk?

NETTMØTE: Anne Grøvslien svarte på lesernes spørsmål om å bli morsmelkgiver.
NETTMØTE: Anne Grøvslien svarte på lesernes spørsmål om å bli morsmelkgiver. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Spørsmålet  var et av mange som ble stilt til Anne Grøvslien, leder for Morsmelkbanken ved Oslo Universitetssykehus, i et nettmøte på Mammanett torsdag ettermiddag.

Hva om en «morsmelkpille» laget av for eksempel 100 forskjellige donorer kunne bedret befolkningens helse, eller i alle fall hjulpet folk som er spesielt utsatt for infeksjoner?

– Voksne har et godt immunforsvar og ville ikke hatt stor nytte av en slik pille. Det forskes på morsmelk og kreftbehandling, og i forhold til tarmproblematikk og dårlig næringsopptak er det mulig morsmelk har noe for seg, men så lenge dette er en kilde med begrenset tilgang vil all slik forskning bare lage en etterspørsel som ikke kan imøtesees, sier Grøvslien.

Antistoffer går tapt under varmebehandling 

Hun mener at det uansett er babyer som har mest nytte av morsmelk.

– Babyer bygger gradvis opp beskyttelsen sin, det er derfor morsmelk med antistoffer er suverent til friske barn. Premature barn har et fryktelig sårbart immunforsvar og morsmelk blir enda viktigere. Selvfølgelig helst mors egen melk, men bankmelk er ett godt alternativ hvis det ikke finnes nok mors egen melk. En av de viktigste grunnene til at man bruker bankmelk er at den er mye lettere fordøyelig enn all morsmelkerstatning og med de svært umodne tarmene til premature er dette det som kan være med på å redde barnet, forteller hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer