Sjeldne navn

Kåret til verdens verste navn

Ikke for å henge ut noen, men det er faktisk flere i Norge som heter det.

SJELDNE NAVN: Hva, har du noe å utsette på navnet mitt? Jeg sier som mamma: Navnet skjemmer ingen FOTO: NTB
SJELDNE NAVN: Hva, har du noe å utsette på navnet mitt? Jeg sier som mamma: Navnet skjemmer ingen FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det amerikanske nettstedet The Top tens fører topp-ti-lister over alt som er verdt å føre lister over. Ja, kanskje over ting som ikke er verdt å føre lister over også, som for eksempel ti heiteste damene i verden, en kåring vi trodde avgikk ved døden sammen med bilreklamer med damer på panseret.

På nettstedet er det leserne selv som kommenterer, og som også lager listene. Hva sier for eksempel om de ti beste låtene fra det heller obskure svenske bandet Caramell? Eller verdens ti tristeste sanger?

Skal vi tro nettstedet har man også kåret verdens ti verste navn. Her passer det å si at nettstedet operer i et forholdsvis lite univers, neppe med tilgang til all verdens navn. Utvalget navn kan dermed tvilsomt sies å være representativ for alle merkelige navn verden over. Kriteriene for kåringen er heller ikke formidlet, noe som levner listen i et lite vitenskapelig skjær. Men likevel, la oss ta en titt.

Vi skal ikke begynne med å avsløre den lite høythengende førsteplassen, men kan foreløpig røpe så mye som at dersom du har sans for familiekomedier med Ben Stiller i hovedrollen, har du garantert vært borti navnet.

Sjeldne navn

KK har tidligere skrevet om de sjeldne navnene du kan ta en titt på om du vil unngå navnetoppen. Vi har også skrevet om disse sjeldne navnene du neppe har tenkt på før.

I gamle dager kalte man opp barna etter strenge regler, noen som ga en trygg kontinuitet i ættene. I 1880 var for eksempel dette navnet så vanlig at hver tiende kvinne snudde seg om noen ropte det på torget. I moderne tid har mange begynt å jakte uvanlige og sjeldne navn, og for eksempel gitt barna navn etter unnfangelsessted, etter himmellegemer, eller rett og slett etter vær, vind og årstid.

Det leder oss tilbake til navnene som noen mener kvalifiserer til verstinglisten. La oss begynne på bunnen av topp-ti-listen. Skjønt, i dette tilfellet er det vel snarere snakk om en bunn-ti-liste.

Verdens verste navn

På tredjeplass finner vi et navn som egentlig er en forkortelse, og mange har nok døpt barnet sitt Richard i god tro, og senere begynt å bruke den praktiske forkortelsen … Dick.

I puritanske USA resonnerer imidlertid klangen av Dick under beltestedet, noe mange mener gjør at navnet fortjener tredjeplass på listen over de verste navnene. Undertegnede har selv vært i USA, og det er alltid like festlig å kjøre forbi varehuset «Dick's Sporting Goods», med logoen ruvende i mannshøye bokstaver.

Går man til andreplass på listen finner man et navn som må sies å fortjene sin plass. Ja, mange lurer på hvordan dette navnet i det hele tatt kunne bli forbigått.

Vi snakker om navnet Adolf, som det er nærmest umulig å ikke forbinde med Adolf Hitler og grusomhetene under 2. verdenskrig. Selv om navnet ligger i toppen på den amerikanske verstinglisten, betyr det ikke at det er blitt borte. Ser man på statistikken fra Statistisk sentralbyrå, er det 24 menn i Norge som har Adolf som sitt eneste fornavn, og 66 som har navnet som sitt første fornavn.

Leter vi i den samme statistikken ser vi at det er fem menn i Norge som har navnet Vidkun som eneste fornavn, mens ti menn har navnet som sitt første fornavn.

At navn gir negative assosiasjoner er en kjent sak. Visste du forresten at dette vanlige norske kvinnenavnet kan være i ferd med å forsvinne, taket være en feilslått vits fra standup-scenen?

Og vinneren er …

Men tilbake til listen. Vi har nå kommet til toppen av listen, som vel samtidig kan sies å være bunnen.

Da filmen «Meet the Fockers» kom i 2004, var det mange som fikk seg en god latter over den mannlige sykepleieren, spilt av Ben Stiller, og alle hans ydmykende strabaser i møte sin nye og tilsynelatende barske svigerfar.

Og noe av det Stillers rollefigur fikk unngjelde for var navnet sitt. Egentlig var det et fint navn, med et muntert oppsving og rot i det guddommelige, noe som også skal være betydningen.

Navnet vi snakker om, og som ligger øverst på den amerikanske topp-ti-listen over de verste navnene er … Gaylord.

Ja, du husker ham nå, Gaylord Focker, som hadde søskenbarn med navnene Dom Focker og Randy Focker.

YDMYKENDE: Ben Stillers filmfigur settes på de verste prøver i «Meet the Fockers»-universet. Også for navnet sitt. FOTO: Photo by Phillip Caruso/Universal/Dreamworks/Kobal/REX/NTB
YDMYKENDE: Ben Stillers filmfigur settes på de verste prøver i «Meet the Fockers»-universet. Også for navnet sitt. FOTO: Photo by Phillip Caruso/Universal/Dreamworks/Kobal/REX/NTB Vis mer

Men at Gaylord skulle være verdens verste navn? I kommentarfeltet bedyrer flere at de ikke er homofobe, og andre poengterer at navnet ble til i en tid da gay ikke var et ord for homofile, men betydde å være glad. Betydningen av Gaylord skulle da være noe sånt som å «glede seg over gud».

Ser man på statistikken her hjemme, finner vi at «Det er færre enn fire eller ingen som heter Gaylord». For å beskyte identiteten til folk med sjeldne navn, oppgir nemlig ikke SSB statistikk på navn med færre enn fire innehaver.

Ser man på navnet Dick, er det imidlertid hele 57 menn i Norge som har Dick som sitt første fornavn. Ja, 18 stykker heter dessuten Dick til etternavn. Kombinasjonen Gaylord Dick er imidlertid ikke å finne. Hvert fall er det færre enn fire som heter det.

KK risikerer uansett å ha tråkket opptil flere på tærne gjennom denne artikkelen. Vi vil derfor gjerne be om unnskyldning til alle eventuelle Gaylords eller Dicks der ute. Den var faktisk under beltestedet.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer