I disse dager feirer mange barnehager og skoler karneval. Som vanlig er det store spørsmålet; hva skal barna ha på seg?
Blir det Batman eller prinsesse for tredje året på rad, eller ønsker smårollingen seg noe nytt?
Å handle inn nye kostymer kan fort bli en kostbar affære. En rimeligere løsning er derfor å lage kostyme av noe man allerede har, eller kjøpe klær som man kan bruke om igjen i det daglige.
LES OGSÅ: Leketøybransjen har talt; dette er tidenes beste leketøy!

H&M jakke ble Sauen Shaun
Monica Skadsem fant det hun trengte på H&M da datteren Ingeborg (2) skulle være Sauen Shaun i barnehagens karneval. Her kjøpte hun en pelslignende jakke til kun kr 99,- og delte den opp.
– Den ene armen på jakken ble hale og den andre armen ble hår. Gamle ankelsokker ble brukt til å lage ørene, forteller hun.
Resten av kostymet var bare en svart trøye og et par svarte tights.

Digger Brannmann Sam
Anette P. Schmitz er en annen mamma som slår et slag for hjemmelagde kostymer. Da sønnen Johannes (2,5) trengte kostyme til årets karneval, var det én karakter som fremstod som et svært opplagt valg.
– Brannmann Sam har vært helten i over ett år nå. Jeg husker selv at det var veldig koselig å få kostyme av våre egne barnetv-helter da vi små, forteller Anette.

Tape som kan tas av etterpå
I stedet for å rase av sted til en kostymeforretning, klikket Anette seg inn på en nettbutikk hvor hun vanligvis kjøper barneklær.
– Der fant jeg en gul jeans fra Småfolk og en helt enkel blå langermet t-shirt fra NameIt. Begge var billige klær på salg, og buksa tenkte jeg at han fint kunne bruke seinere om jeg brukte noe som kunne tas av da jeg pyntet den, sier hun.
For å lage «refleksstripene» på magen, ermene og buksebeina brukt hun ducktape som lett kan tas av etterpå. Det svarte beltet til uniformen ble laget av filt, som også ble tapet på genseren. Brannslokningsapparatet har hun fått tak i på TGR, mens den gule hjelmen ble kjøpt for en billig penge på Ebay.
Enkelt Mikke Mus kostyme
Eva Cathrine Barbala har også hatt fokus på gjenbruk når hun skulle lage kostyme til sønnen sin. Dette fine Mikke Mus kostymet er laget av klær man finner i vanlige forretninger.
– Kostymet er rett og slett bare en svart genser og en rød tights med store filtknotter som knapper. Filtknottene er av typen man får kjøpt på IKEA til å sette under møblene og de satt veldig godt på tightsen. Tøflene er fra H&M, forteller hun.
Mikke-ørene laget hun selv ved å tegne doble rundinger rundt et glass med et lite rektangel mellom for å feste rundt en svart hårbøyle. Deretter ble de festet med superlim på hårbøylen.


Papirdukke Anna
Noen kostymer krever litt ekstra innsats å lage, men kan bli så å si gratis. Dette fine papirdukke-kostymet er laget av Mari Elverum Furre og passer like godt til både store og små.
Kostymet er laget av papp og festet til kroppen med gummistrikk som man bruker i klær.
– Jeg begynte med å tegne de ulike delene på et litt tykt papir med en gråblyant. Etterpå fargela jeg med kritt og avsluttet med å tegne over med en tykk tusj. Så klippet jeg ut og klistret det til en pappskive med dobbeltsidig tape. Deretter skar jeg rundt pappen med en pappkniv, forteller Mari.


En (ikke så veldig) sinna-smurf
Da Fillip (4) skulle være smurf på karneval i barnehagen, fant mamma Therese Hartveit frem blå ansiktsmaling og malte gutten blå på hendene og fra brystet og opp.
Resten av kostymet ble satt sammen av ting de allerede hadde hjemme.
– Vi tok på blå strømpebukse og en hvit pysjbukse som vi dro oppi beina, forklarer Therese. – Han hadde også en blå t-skjorte og brukte en hvit strikkalue med stoff inni på vranga. I tillegg hadde han med seg blå pilotbriller, legger hun til.

Et unikt superhelt-kostyme
Caroline Slettli er selvlært innen søm og deler sin store lidenskap for søm gjennom Facebooksiden sin. Da sønnen Kasper skulle være superhelt i karnevalet, tydde hun til tekstiler hun allerede hadde liggende.
– Kostymet er laget av et dynetrekk, stoff, bånd og borrelås. T-skjorta er tatt fra skapet til gutten og jeg dekorerte den og kappen med vinyltrykk. Under kostymet hadde han en vanlig blå ullstilongs og en blå trøye, forklarer hun.
Selv om kostymet er hjemmelaget, er det nok et prosjekt som kan virke komplisert for mange. For å gjøre det enklere tipser Caroline om at man kan klippe ut kostymet i filt eller fleece, da disse stoffene ikke rakner på samme måten som for eksempel sengetøy. I stedet for å bruke vinyltrykk kan superheltlogoen lages ved å tegne eller male direkte på stoffet med tekstiltusj eller maling.
