Karoline (28) har endometriose: - Jeg hadde konstante smerter hver eneste dag

En kvinnesykdom få kjenner til, men som er vanligere enn man skulle tro.

SMERTEFULL SYKDOM: Karoline får behandling som reduserer smertene, men den eneste fullstendige kuren for adenomyose er å fjerne livmoren helt.  Foto: Privat
SMERTEFULL SYKDOM: Karoline får behandling som reduserer smertene, men den eneste fullstendige kuren for adenomyose er å fjerne livmoren helt. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Karoline (28) sier hun alltid har vært en sosial jente med mye energi, og at hun nesten aldri har hatt fravær fra jobben.

På kort tid skulle alt forandre seg.

Konstante magesmerter

Det hele startet da hun og ektemannen bestemte seg for å få barn sammen.

Like etter at Karoline sluttet på p-piller, begynte hun å få intense magesmerter. 

– Jeg fikk mer og mer vondt i magen. Ikke bare under menstruasjonen, men ved eggløsning og ellers i måneden. Til slutt hadde jeg konstante smerter hver eneste dag, forteller hun.

Etter en rekke undersøkelser, fikk Karoline først diagnosen endometriose.

Har også adenomyose

Ifølge Mette Haase Moen, professor emerita ved NTNU og gynekolog ved St. Olavs Hospital, er endometriose en lidelse som på verdensbasis rammer cirka 10 prosent av kvinner i fruktbar alder. Endometriose kjennetegnes av blødninger og smerter, og har stor innvirkning på mulighetene for å bli gravid.

For Karolines sin del betød det 3,5 år med gjentatte inseminerings- og ivf-forsøk. Lykken var stor da hun endelig ble gravid og fikk datteren Emilie Synnøve, men selv etter to kikhullsoperasjoner vedvarte smertene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer