Katarina gikk ned 20 kilo mens hun var gravid

Ble rammet av ekstrem svangerskapskvalme.

Foto: PRIVAT
Foto: PRIVAT Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Katarina Walther (30) ventet sitt første barn ble hun raskt rammet av kvalme – en nokså vanlig graviditetsplage. Men det skulle vise seg at kvalmen og bare ble verre, og de neste månedene fortsatte hun å kaste opp. Hun var noen turer på legevakta, men hun klarte likevel å jobbe 100% hele svangerskapet. 

- Jeg var livredd for å bli stemplet. Jeg fikk ofte høre at «svangerskap er ingen sykdom», forteller hun.

Da hun ble gravid med barn nummer to, ble hun igjen rammet av kvalme, men denne gang utviklet tilstanden seg til noe mer alvorlig. Katarina fikk diagnosen Hyperemesis Gravidarum – også kalt ekstrem svangerskapskvalme.

Myteomspunnet diagnose

Rundt 90% av alle gravide opplever kvalme og kaster opp en eller flere ganger i svangerskapet. Men for noen kvinner blir kvalmen mer alvorlig og langvarig.

Ragnhild Sageng, leder i Hypermesis Gravidarum Norge forteller at et sted mellom 0,8 – 3,2 % av gravide kvinner blir rammet av HG.

- Sykdommen er ofte myteomspunnet, og mange ilegger svangerskapskvalme psykiske årsaker. Noe som dessverre henger igjen fra tidligere tider.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer