Kaveh Rashidi

Kaveh raser mot baby-produkt

- Kan ikke skjønne at det er lov å selge dette, sier fastlege Kaveh Rashidi.

KAVEH RASHIDI: Fastlegen kritiserer produkter som skal overvåke pusten til spedbarn. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
KAVEH RASHIDI: Fastlegen kritiserer produkter som skal overvåke pusten til spedbarn. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert

- Jeg kan ikke begripe at det er lov å selge sånne «helseprodukter» i Norge, skriver fastlege Kaveh Rashidi.

I et innlegg på Instagram går han hardt ut mot en pustemonitor, et bånd som kan festes rundt livet til spedbarn, kalt Nanit Breathing Wear Band Pustemonitor.

Ifølge produktbeskrivelsen skal båndet ved hjelp av optisk teknologi spore pust per minutt, og reagere raskt på endringer ved å sende sanntidsvarsler gjennom en app.

- Soverommet til barna skal ikke være en medisinsk overvåkningsavdeling, og søvn er ikke farlig, sier Rashidi.

- De tragiske tilfellene der små barn dør i søvne uten kjent årsak, er ikke foreldrenes skyld, og hadde ikke blitt forebygget med dette pisset.

- Senk skuldrene

Til KK sier fastlegen at plutselige og uventede dødsfall hos de minste er noe av det mest alvorlige som eksisterer, og at helsevesenet skal ha ansvaret for å gi råd og hjelp til foreldre, ikke kommersielle aktører.

Om noe, mener Rashidi dette fjerner oppmerksomheten fra tiltak som faktisk betyr noe, som å legge babyen på ryggen og ikke røyke inne.

- Anbefales ikke

Rashidi får støtte fra Trond Mathiesen, generalsekretær i Landsforeningen uventet barnedød (LUB).

GENERALSEKRETÆR: Foreldre ha fokus på tiltak vi vet forebygger krybbedød, mener Trond Mathiesen. Foto: Privat.
GENERALSEKRETÆR: Foreldre ha fokus på tiltak vi vet forebygger krybbedød, mener Trond Mathiesen. Foto: Privat. Vis mer

Han sier til KK at det ikke finnes bevis for at Nanit Breathing Wear Band Pustemonitor eller andre kommersielle produkter for å overvåke babyens pust, kan forebygge krybbedød.

- Vi anbefaler ingen slike produkter siden de kan gi falsk trygghet, sier han.

Nicole Bellman, HR og PR manager hos Jollyroom, som selger produktet blant annet i Norge, viser til produktinformasjonen som står oppgitt på deres hjemmeside.

Her står det at Nanit ikke er et medisinsk utstyr, og er ikke ment til å diagnostisere, behandle eller kurere noen sykdom eller annen tilstand, inkludert, men ikke begrenset til, krybbedød. Nanit er ment for å kontinuerlig lære av dataene det samler inn for å hjelpe deg med å forstå babyens søvnmønster.

KK har også vært i kontakt med produsenten, Nanit, men ikke fått noen kommentar foreløpig.

Forebyggende tiltak

Krybbedød, en tilstand der et barn dør plutselig uten kjent årsak, er redusert med over 90 prosent siden 1989, da forekomsten var på sitt høyeste nivå, opplyser Mathiesen. De siste årene har færre enn ti barn dødd på denne måten.

- Mer enn å sette sin lit til pustemonitorer og lignende produkter, bør derfor foreldre ha fokus på tiltak vi vet forebygger krybbedød, sier Mathiesen og lister opp følgende råd:

  • Legg barnet til å sove på ryggen fra fødselen av.
  • Barnet bør helst sove i egen seng ved siden av foreldresengen. Ha minst mulig oppi barnets seng, heller ikke pute. Dette for å unngå at barnets hode og ansikt dekkes til.
  • Unngå at barnet har det for varmt. Tilpass bekledningen og unngå lue inne.
  • Unngå røyking i svangerskapet og i barnets nærmiljø.

Til foreldre som sover i samme seng som barnet, fremhever generalsekretæren at det er viktig at man ikke røyker, snuser eller bruker nikotinprodukter. Man må heller ikke være påvirket av rusmidler som alkohol eller sløvende medikamenter.

- Det er viktig at sengen er bred nok til at det er god plass til babyen, at madrassen er fast, og at barnet ikke kan trille ut eller falle ned i en sprekk, sier han.

- Unngå samsoving i sofa og lenestol. Barnet må ha sin egen dyne som er lett og liten. Babyer som er født for tidlig bør ikke samsove.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer