Keisersnitt

Ca. 15% av alle norske barn forsløses ved keisersnitt. Keisersnitt er kort sagt et kirurgisk inngrep som forløser barnet. Noen keisersnitt er planlagt, andre skjer akutt.

Nyfødt baby forløst med keisersnitt. Foto: Shutterstock.com ©
Nyfødt baby forløst med keisersnitt. Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Keisersnitt er kort sagt et kirurgisk inngrep som forløser barnet. Noen keisersnitt er planlagt, andre skjer akutt.

Hvor stor sjanse er det for at fødselen skjer ved keisersnitt?

Keisersnitt benyttes nå langt hyppigere enn tidligere. Totalt 15,8% av alle fødsler i Norge ble gjort med keisersnitt i 2012. Av disse utgjør planlagt keisersnitt 5,5 % og de som får et akutt keisersnitt 10,3%. (5).

I Storbritannia er keisersnittbruken rundt 25% og i USA over 30%. Sverige har tall på nivå med Norge.

Høy keisersnittbruk ser man ved seteleie (rundt 70% forløses med keisersnitt) og hos kvinner som tidligere har vært forløst ved keisersnitt (ca 50% keisersnittforløsning) (1)

Kan jeg ønske meg keisersnitt?

Det kan du selvfølgelig, men avgjørelsen bygger på en medisinsk vurdering. Gravide har ikke selv noen lovmessig rett til å bestemme om barnet skal fødes med keisersnitt. Legene gjør en medisinsk vurdering og gir råd om hva de synes er best. Verken bekkenløsning eller forskjellige smertesyndromer er tilstrekkelig grunn til at keisersnitt må velges.

Hvis du ønsker et keisersnitt av psykiske årsaker, må du først gjennom flere samtaler med jordmor og lege før ditt ønske evt. blir innvilget. De vil forsøke å hjelpe deg med å ta et informert valg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer