Keisersnitt

Ca. 15% av alle norske barn forsløses ved keisersnitt. Keisersnitt er kort sagt et kirurgisk inngrep som forløser barnet. Noen keisersnitt er planlagt, andre skjer akutt.

Nyfødt baby forløst med keisersnitt. Foto: Shutterstock.com ©
Nyfødt baby forløst med keisersnitt. Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Keisersnitt er kort sagt et kirurgisk inngrep som forløser barnet. Noen keisersnitt er planlagt, andre skjer akutt.

Hvor stor sjanse er det for at fødselen skjer ved keisersnitt?

Keisersnitt benyttes nå langt hyppigere enn tidligere. Totalt 15,8% av alle fødsler i Norge ble gjort med keisersnitt i 2012. Av disse utgjør planlagt keisersnitt 5,5 % og de som får et akutt keisersnitt 10,3%. (5).

I Storbritannia er keisersnittbruken rundt 25% og i USA over 30%. Sverige har tall på nivå med Norge.

Høy keisersnittbruk ser man ved seteleie (rundt 70% forløses med keisersnitt) og hos kvinner som tidligere har vært forløst ved keisersnitt (ca 50% keisersnittforløsning) (1)

Kan jeg ønske meg keisersnitt?

Det kan du selvfølgelig, men avgjørelsen bygger på en medisinsk vurdering. Gravide har ikke selv noen lovmessig rett til å bestemme om barnet skal fødes med keisersnitt. Legene gjør en medisinsk vurdering og gir råd om hva de synes er best. Verken bekkenløsning eller forskjellige smertesyndromer er tilstrekkelig grunn til at keisersnitt må velges.

Hvis du ønsker et keisersnitt av psykiske årsaker, må du først gjennom flere samtaler med jordmor og lege før ditt ønske evt. blir innvilget. De vil forsøke å hjelpe deg med å ta et informert valg.

Når brukes keisersnitt?

En skiller vanligvis mellom keisersnitt som er planlagte og "haste-keisersnitt". Den siste gruppen er keisersnitt som av og til må utføres, fordi fosteret får for lite surstoff under fødselen, eller hvis
fødselen har stanset opp.

Vanlige årsaker:

 • Trangt bekken og stort barn
 • Barn med vannhode
 • Misdannelser i fødselsveiene, morkake som dekker fødselsveiene eller for tidlig løsning av morkaken
 • Tidligere keisersnitt, dersom det er økt sjanse for at livmor ikke tåler belastningen (2 eller flere tidligere keisersnitt, samt hvis tidligere keisersnitt er gjort i lengderetningen av livmor)
 • Dersom mor lider av sykdom eller lignende som gjør at hun i mindre grad vil tåle påkjenningen av en fødsel
 • Svangerskapsforgiftning kan i noen tilfeller gjøre at en velger keisersnitt framfor vanlig fødsel
 • Spesielle tilfeller hvor mor er svært engstelig for fødselen, dette gjelder gjerne kvinner som har skremmende opplevelser fra tidligere fødsler
 • Dersom barnet får for dårlig surstoff-tilgang eller dersom fødselen stopper opp (hvis fødselen er godt i gang, prøves gjerne assistert vaginal forløsning først)
 • Sviktende funksjon til morkaken (som ernærer barnet) samtidig som vanlig fødsel ikke fører fram
 • Uforlikelige blodtyper hos mor og barn kan i noen tilfeller gjøre at en velger å forløse barnet tidlig, ofte med keisersnitt i uke 32-36
 • Dersom navlesnoren ligger uheldig, eller dersom barnet ligger i et spesielt ugunstig leie
 • Dersom det av en eller annen grunn blir nødvendig å forløse et barn lenge før tiden
 • Dersom forsøk på å forløse med tang eller vakuum ikke fører fram

Når brukes narkose?

I enkelte tilfeller vil en velge å gi narkose, slik at mor sover gjennom inngrepet. Dette bli gjort særlig dersom inngrepet må skje fort, og en ikke rekker å legge ryggbedøvelse. Om barnefar/annen person som følger skal være tilstede blir vurdert i hvert enkelt tilfelle.

Være våken?

De fleste keisersnitt gjøres med "ryggbedøvelse", enten epidural eller spinal. Denne smertelindringen settes i ryggmargen og er vanligvis rask å sette på plass. Mor er våken under hele operasjonen, og kan få se barnet straks det er født om hun får epidural. Over magen til mor blir det hengt opp en skillevegg, slik at hun ikke kan se noe av selve inngrepet. Barnefar eller annen person som følger den fødende vil være på samme side av skilleveggen som hodet til mor.

Et cirka 20 cm langt snitt legges på tvers like over hårfestet. Arret etter inngrepet er ofte lite, nesten usynlig! Selve operasjonen varer gjerne 45 minutter, men mesteparten av denne tiden går til å lukke operasjonssåret. Barnet kommer raskt til verden! Å legge snittet og ta ut barnet tar ofte mindre enn 5 minutter.

Hvordan blir barseltiden?

Mor vil bli sendt til overvåkningsposten etter operasjonen, der må hun være i minst 5 timer før hun flyttes over på barselavdelingen - hvor barnet venter og hvor mor får ha barnet hos seg på vanlig måte. Ofte vil også mor få sjansen til å være litt med barnet på overvåkningen. På mor-barn-vennlig sykehus har mor rett til å få barnet til seg etter et keisersnitt innen 1/2 time etter at hun kan forholde seg til det. Etter epiduralbedøvelse vil dette si så snart som det praktisk er mulig. Helst allerede på operasjonsbordet.

Noen kvinner som har fått epidural under keisersnitt, fortsetter å få epidural gjennom en epiduralpumpe i dagene etter operasjonen. Dette demper smerter. Hvis man ikke har epidural-pumpe bruker man ofte smertestillende medikamenter de første dagene, siden operasjonssåret kan føre til litt smerter.

De fleste kvinner som føder med keisersnitt, er klare for hjemreise fra sykehuset 4-7 dager etter fødselen. Som etter andre operative inngrep skal mor ta det med ro i fire til seks uker, og spesielt unngå tunge løft. Dette er for å unngå at operasjonssåret åpner seg igjen I noen tilfeller er det nødvendig å åpne livmoren på langs ved keisersnitt (langsgående snitt). Dette innebærer større risiko for blødning, samt at fremtidlige svangerskap også helst må forløses med keisersnitt (fordi livmoren ikke vil tåle påkjenningen fra riene). Denne typen keisersnitt kan være nødvendig dersom nedre del av livmoren er svært smal - noe som ofte skyldes at barnet ligger i tverrleie eller i seteleie.

LES MER: Hva skjer med kroppen etter et keisersnitt?

Kan man oppleve problemer etter keisersnitt?

I de fleste tilfeller kan mor og barn forlate sykehuset etter en ukes tid, selv når keisersnitt er benyttet. Det er likevel litt større sjanse for komplikasjoner ved keisersnitt enn ved vanlig vaginal forløsning, dette gjelder spesielt ved hastesnitt. Problemene er først og fremst de samme som gjelder for alle typer operasjoner - en litt økt risiko for blødninger og infeksjoner. Sjansen for blodpropp er også litt høyere enn ved vanlig fødsel.

Dersom en har født med keisersnitt, er det en liten sjanse for at livmoren ikke er sterk nok til å tåle riene ved fremtidige fødsler. Hvis legene tror dette er tilfelle, må også fremtidige fødsler foregå med keisersnitt. I de aller fleste tilfellene er det ingenting i veien for at neste barn kan forløses via skjeden.

Hva med barnet?

Barn som fødes med keisersnitt, slipper å presse seg gjennom den trange fødselsveien. En liten "ulempe" med å slippe dette er at vann barnet har i luftveiene, ikke i like stor grad blir presset ut under fødselen, og at barnet ikke får like sterke stimuli til å begynne å puste selv. Barn som forløses med keisersnitt, kan derfor ha litt startvansker med åndedrettet, men dette er som regel bagatellmessig.

Blir det vansker med ammingen?

Melkeproduksjonen og alle andre hormonelle prosesser i mors kropp går også sin vanlige gang, uavhengig av om barnet er forløst med keisersnitt eller ikke.

Operasjonsåret kan medføre noe smerter som forsterkes ved ulike ammestillinger. Be derfor om hjelp av personalet på barselavdelingen til å finne gode ammestillinger.

Vel hjemme er det klokt å bo i sengen noen dager, med barnet ved siden av deg. Mor skal hvile og amme, og andre skal stelle med henne.

Hva med senere fødsler?

Selv om du har fått utført et keisersnitt, betyr det ikke at du ikke kan føde vaginalt neste gang. Norsk Helseinformatikk viser til en samlestudie der 40.000 fødsler hos kvinner som i tidligere svangerskap hadde fått utført keisersnitt ble analysert. Av knapt 25.000 fødende som gjennomgikk "prøvefødsel" - det vil si man lar fødselen starte normalt, men er innstilt på å forløse med keisersnitt dersom det oppstår tegn på komplikasjoner - så hadde ca. 75% normale vaginale fødsler. Alvorlige komplikasjoner oppstod hos 1,3% av de som fødte vaginalt, mot 0,5% blant dem som ble forløst med keisersnitt.

Ta det med ro!

-Et keisersnitt er normalt en større belastning for kroppen enn en normal fødsel. Ingen venter at en mann som har hatt en stor operasjon i magen skal sprette rundt og jobbe de første ukene, sier Dr. Gro Nylander i boka Mamma for første gang.

Min historie, keisersnitt:

 • Historien om jentene mine: To fødsler, to jenter og nummer tre kommer snart. Hun har vært igjennom et keisersnitt og en normal vaginal fødsel, og undres på hvordan den tredje fødselen kommer til å bli.
 • Nytter ikke planlegge en fødsel: Det kan sannelig denne nordlendingen skrive under på!
 • Fødselen endte i keisersnitt: Barnet lå og stanget, fødselen stoppet opp. Barnet måtte derfor forløses med keisersnitt. Slik kom vesle Sander til verden 1. juledag.
 • Nektet å komme ut: 19 dager på overtid forsøkes fødselen satt i gang på sykehus, men denne gutten har ingen hast med å komme ut og må til slutt forløses med keisersnitt.
 • Vær på vakt: Hun har et lett svangerskap, men i uke 36 reagerer hun på at noe er galt. Det blir forberedt akutt keisersnitt.
 • Hvorfor må man på død og liv føde vaginalt når man har et alternativ? Jeg tror den skremsels propagandaen har mye grunnlag i sykehusenes dårlige økonomi. Les dette innlegget fra irritert jente.
 • Fødselen ble keisersnitt: Etter to timer pressrier, blir denne kvinnen forløst med keisersnitt.
 • Tvillingefødsel: Annie fødte to gutter. Den ene på normalt vis, den andre med hastekeisersnitt. Jeg har fått testa ut to måter å føde på, jeg, sier Annie: "En normal fødsel og et keisersnitt på en gang"
 • Velger keisersnitt: Er en fødsel nødvendigvis en solskinnshistorie? Spør denne kvinnen. Etter en meget tøff førstegangsfødsel er hun redd for neste fødsel.
 • En uke med rier endte i hastekeisersnitt: Åpningsriene vil ikke sette fart, og hun må gå lenge med vonde rier før det skjer noe. Tilslutt viser det seg at barnet ligger slik at hun må fødes ved keisersnitt.


Jordmor har svart på mange spørsmål om keisersnitt i vårt forum
Her kan du lese spørsmål og svar om keisersnitt


Artikkel skrevet av psyk. sykepleier Elisabeth Lofthus, gjennomlesing og rådgivning av jordmor Marie Svedberg. 2003
Kilder:

 • Interaktiv legehåndbok, pasientinformasjon.
 • "Mamma for første gang" Gro Nylander, 1999
 • www.ssb.no
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer