Kikhoste

Publisert
Sist oppdatert

Latin: pertussis, tussis convulsiva

Utbredelse: Etter at kikhostevaksine ble en del av vaksinasjonsprogrammet for barn, har forekomsten av sykdommen gradvis sunket uten landsomfattende utbrudd før i 1997 da det brøt ut et større utbrudd av kikhoste som spesielt rammet større barn og ungdom.

Smitte:
Nærdråpesmitte i forbidelse med hosteanfall. Mest smittsom i tidlig stadium, og smitter ubehandlet sjelden lenger enn tre uker etter at de typiske hosteanfallene har begynt. Etter igangsatt behandling smitter ikke sykdommen etter 5 dager. Gjennomgått sykdom gir mange års immunitet som avtar med høy alder.

Inkubasjonstid: Vanligvis 7 -10 dager.

Symptomer: Begynner hos barn som vanlig forkjølelse de første to ukene. Vil etter hvert gi gjøende hoste som er svært plagsom for barnet. Sterke hosteanfall. Kan medføre oppkast og slimdannelse.
Voksne kan også utvikle typisk kikhoste, men som oftest får voksne et lettere sykdomsbilde.
Det finnes en mildere variant av kikhoste. Infeksjon med Bordetella parapertussis gir en vanligvis mildere form av kikhoste og er forholdsvis sjeldent forekommende.

Lege må kontaktes ved mistanke om kikhoste!

Behandling:
Antibiotika (erytromycin) har effekt om behandlingen begynner innen 3 uker etter at sykdommen startet.

Folketrygden yter full godtgjørelse av utgifter til legehjelp ved undersøkelse, behandling og kontroll ved kikhoste.


Forebyggende tiltak for at barnet ikke smitter andre barn under 2 år må settes i verk. Snakk med helsestasjon og lege om det finnes andre barn under 2 år i husstanden hvor noen har kikhoste. Tiltak som å gi medisin eller forsterke vaksine kan være aktuelt.

Barnehage:
Ved behandling tidlig i sykdomsforløpet er pasienten vanligvis smitteførende fem dager etter igangsatt behandling, og barn bør derfor holdes hjemme fra barnehage eller skole i denne perioden. Ved behandling senere i sykdomsforløpet vil smittsomheten være betydelig mindre, og barn kan derfor gå i barnehage eller skole dagen etter igangsatt behandling.

Vaksine:
Kikhostevaksine ble introdusert i Norge i 1952. Vaksinen gir over 80% beskyttelse mot klassisk kikhoste. Selv om den ikke hindrer sykdom hos alle, vil den oftest mildne og avkorte forløpet og redusere forekomsten av komplikasjoner. Kikhostevaksine inngår i barnevaksinasjonsprogrammet som kombinasjonsvaksine gitt ved 3, 5 og 11-12 måneders alder.
Immuniteten du oppnår ved vaksine avtar gradvis etter ca. 5 års alder.

 


Skrevet av sykepleier Elisabeth Lofthus
Kilder:
- Folkehelseinstituttet http://www.fhi.no/tema/smittevern/haandbok/kikhoste.html
- Medisinsk ordbok (3. utg. -94),
- Bams babyleksikon (-00)

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer