Kines baby hadde kolikk i åtte måneder

- Ren tortur, sier trebarnsmoren.

UTMATTET: De åtte første måneden av babyens liv, ble langt ifra slik Kine hadde forestilt seg. Foto: Privat
UTMATTET: De åtte første måneden av babyens liv, ble langt ifra slik Kine hadde forestilt seg. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg gikk frem og tilbake, med støvsuger, uten støvsuger, kjørte bil, bar babyen hengende på underarmen, bar i bæresæle, sang Pinks «Just give me a reason» om att og om att. 

– Jeg vet ikke om det trøstet meg eller babyen mest, forteller Kine Cecilie Randen. 

Trebarnsmoren har opplevd kolikk med to av barna sine, aller verst med yngstemann som var sterkt plaget i hele åtte måneder.

LES OGSÅ: - Jeg opplevde det å få mitt første barn som et enormt sjokk!

Virket normalt i starten

Da hun gikk gravid med tredjemann, fryktet Kine naturlig nok at familien skulle måtte gå gjennom kolikkmarerittet for andre gang.

– Jeg visste jo hvilke to forskjellige verdener det er. Baby med og uten kolikk, det er bare ikke sammenlignbart, sier hun.

De første to ukene med den nye babyen virket derimot helt normale; gutten sov godt og gråt lite. 

– Men etter to uker var det nesten som å knipse med fingrene og helvete startet. Jeg hadde plutselig en baby som gråt av all sine lungers kraft nesten hele dagen, ettermiddagen og kvelden, sier Kine.

DET ENESTE SOM HJALP LITT: I et forsøk på å roe sønnen, satt Kine i timesvis og vugget ham på knærne. Foto: Privat
DET ENESTE SOM HJALP LITT: I et forsøk på å roe sønnen, satt Kine i timesvis og vugget ham på knærne. Foto: Privat Vis mer

Ettermiddagene verst

Kine forteller at starten på tilværelsen som trebarnsforeldre ble alt annet enn lett. Ektemannen Geir har en fysisk krevende jobb, men selv om han var sliten etter endt arbeidsdag måtte han ta mye av ansvaret for de to eldste barna mens Kine hadde mer enn nok med minstemann.

Et sosialt liv var også vanskelig, da de som regel måtte dele seg i to; en foreldre tok den gråtende babyen mens den andre gjorde noe med de to eldste barna. 

Ettermiddagene var spesielt ille forteller Kine. – Fra de andre barna var hentet på skole og barnehage til mannen kom hjem, var det to timer med en baby som hylte utrøstelig mens jeg prøvde å hjelpe til med lekser eller lager middag. 

Trodde barnevernet skulle komme

– Innimellom ble lillemann bare satt hylende ute i vogna på verandaen. En forferdelig følelse å bare gi opp å trøste sitt eget barn, sier Kine.

- Så svart var samvittigheten min etter å ha gjort det at da det ringte på døra dagen etter uten at jeg ventet besøk, var jeg overbevist om at nå kom barnevernet for å hente lillemann. Jeg var redd for at naboer hadde rapportert om denne endeløse skrikingen.

– En annen dag pakket jeg stellebaggen og kledde på babyen og gjorde meg klar for å dra å levere ham på helsestasjonen fordi jeg ikke klarte mer, men jeg snudde i egen dør og kom meg gjennom den dagen også.

EKSPERT PÅ KOLIKK: Sølvi Helseth har praktisk erfaring som helsesøster, har skrevet en doktorgrad om kolikk og har publisert vitenskapelige og populærvitenskapelige artikler om emnet. Foto: Privat
EKSPERT PÅ KOLIKK: Sølvi Helseth har praktisk erfaring som helsesøster, har skrevet en doktorgrad om kolikk og har publisert vitenskapelige og populærvitenskapelige artikler om emnet. Foto: Privat Vis mer

Ukjent årsak

- Kolikk er en betegnelse på en urotilstand hos cirka 20% av ellers friske spedbarn.

- Alle er enige om at kolikkbarn gråter mye, men hvor mye de gråter, hvordan de gråter og hvorfor de gråter er det per i dag ikke enighet om, forteller Sølvi Helseth, professor ved institutt for sykepleie, Fakultet for Helsefag, Høgskolen i Oslo og Akershus.

Helseth har praktisk erfaring som helsesøster, har skrevet en doktorgrad om kolikk og har publisert vitenskapelige og populærvitenskapelige artikler om kolikk og har i mange år undervist helsesøsterstudenter om tematikken.

Varer vanligvis tre-fire måneder

Helseth forteller at en kolikk vanligvis varer i tre-fire måneder og at det vanligvis starter i løpte av barnets tre første leveuker.

– Men samtidig så er dette ikke en tilstand som blir borte over natta. Vanligvis går det gradvis tilbake, hvor foreldrene opplever litt mindre gråting og at barnet blir litt roligere for hver dag, sier hun.

Forsøkte alt

Kine forteller at de var villige til å prøve alt for å hjelpe babyen bli kvitt kolikken. Siden hun fortsatt ammet, unngikk hun melkeprodukter, brus og koffein uten merkbar effekt.

De forsøkte også å gi babyen mat og medisiner som skulle hjelpe mot magesmerter.

– Vi ga svisker, hjemmelagd sviskesaft og sviskemos. Vi ga malt og medisin som vi kjøpte på apoteket. Vi forsøkte Lactulose og Probiotika for babyer, forteller hun.

Brukte mange penger på behandlinger

Deres eldste barn hadde hatt kolikk til det var tre måneder gammel og de antok at kiropraktorbehandling hadde hjulpet ham. De var derfor raskt ute med å bestille samme type behandling denne gangen. 

– Vi var til flere behandlinger, men ting ble verken verre eller bedre, sier Kine. – Homeopati hoppet vi over denne gangen, da det prøvde vi uten hell med eldstemann. Noe av fotsoneterapien jeg hadde lært ble brukt denne gangen og jeg syntes innimellom at det hjalp. 

– Deretter prøvde vi manuellterapi hos en som hadde spesialisert seg innenfor barnemanuellterapi, vi søkte råd hos lege og helsesøster. Vi trillet vogn i skogen for å få maks utbytte av humper på veien, eller over dørstokker hjemme, sier hun. 

Ble ikke kjent med sønnen

Kine som selv er utdannet helsepersonell forteller at hun kjente en enorm fortvilelse over å ikke kunne hjelpe sin egen baby. I tillegg følte hun at hun ikke fikk tid til å bli kjent med ham.

- Når babyen bare skriker og skriker hvordan skal man klare å knytte bånd og få gode følelser? Det eneste jeg kjente på var fortvilelsen over egen utilstrekkelighet, sier hun.

LES OGSÅ: Derfor våkner barnet mange ganger om natta

UT PÅ TUR: Kine trillet mange turer i skogen fordi humpene i veien virket beroligende.  Foto: Privat
UT PÅ TUR: Kine trillet mange turer i skogen fordi humpene i veien virket beroligende. Foto: Privat Vis mer

Gradvis bedre

Heldigvis ble ting etter noen måneder sakte men sikkert bedre. Selv om familien fortsatt opplevde perioder med mye gråt, skjedde det ikke hver dag.

– Vi fikk dager med smil og etter hvert latter. Og jeg kunne begynne å bli kjent med den skjønne babyen han hadde vært hele tiden.

- Han hadde jo bare vondt og som mamma så skjønner man jo det hele tiden egentlig. Det er bare det at man blir så fryktelig sliten, føler seg så hjelpeløs og utilstrekkelig. 

- Ren tortur!

– Å gå i babygråt nesten fra morgen til kveld hver eneste dag det er tortur og ikke noe jeg unner noen, verken liten eller stor. Midt oppi alt så følte jeg også en sorg over å ha mistet store deler av den fine gode babytiden. 

– Jeg er utrolig glad jeg har hatt mye tid med minsten nå i etterkant. Vi har nok begge to hatt godt av at jeg hadde lang permisjon. Jeg er glad jeg ikke skulle tilbake til jobb når han var ni måneder slik som mange andre må, da tror jeg ikke vi hadde rukket å bli ordentlig kjent med ham som den herlige gutten han er før oppstart og det hadde vært sårt, sier hun.

LES OGSÅ: - Helenas baby gråt i fem måneder

Vanskelig å finne noe som hjelper

Sølvi Helseth sier at det er vanskelig å finne tiltak som hjelper mot kolikk, nettopp fordi tilstanden ikke har en klar årsak.

– Derfor er det viktig å ta kontakt med helsestasjonen og få barnet undersøkt for å utelukke at det feiler barnet noe. Helsestasjonen kan så bistå foreldrene med råd og veiledning, samt systematisk utprøving av ulike tiltak. Når barnet gråter mye har en lett for å prøve ut mange tiltak av gangen. Da blir det vanskelig å vite hva som hjelper hvis gråten avtar, sier hun.

Professoren påpeker at en rekke behandlingsmetoder har mangelfull eller lite vitenskapelig dokumentasjon på effekt for spedbarnskolikk. Les mer om disse behandlingsmetodene her. 

LES OGSÅ: Disse kvinnene er mer sårbare for depresjon

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer