Mor og datter:

- Kjære mamma, jeg gjør det slutt!

Hun er slem, kritisk og selvopptatt. Akkurat en sånn person man pleier å unngå. Men hva hvis hun er moren din?

MOR OG DATTER: Hva gjør du når du ikke orker å ha kontakt med moren din? FOTO: NTB Scanpix
MOR OG DATTER: Hva gjør du når du ikke orker å ha kontakt med moren din? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

En mamma skal elske alle sine barn, betingelsesløst! Og som barn skal man elske henne tilbake. Slik er idealet. Men det er ikke alltid så enkelt.

Mødre kan være slemme, krevende, kvelende – og til og med ikke like barna sine. Derfor har mange et komplisert forhold til moren sin. Og det er et problem som det kan være vanskelig å ta tak i.

– Forventningene står i veien og kompliserer ting. I og med at en morsrelasjon forventes å være god – man er jo glad i hverandre – så snakker man ikke så åpent om det når det ikke fungerer, sier psykolog Liria Ortiz. Hun har skrevet en bok om voksne menneskers forhold til sine mødre, «Jag och min mamma».

Det kan også være vanskelig å se at det er mamma som oppfører seg dårlig – man tror ofte det er en selv som gjør feil.

– Når man ikke blir elsket av sin mor, kan man ta på seg skylden: «Det må jo være noe feil med meg!» Men alle har ikke evnen til å elske, så det dreier seg kanskje om mangel på evne fra hennes side. Dessuten har vi ulike relasjoner til ulike mennesker. Det innebærer at man trives mer eller mindre godt sammen med hverandre – og det gjelder faktisk også mødre og barn, sier Ortiz.

– Vi stiller krav når vi er glade i andre, og om de svarer som forventet, øker kjærligheten. De vi opplever som slitsomme og krevende elsker vi kanskje ikke like mye, påpeker hun.

Om man bare møtes av kritikk, selvmedlidenhet og skyld, kan man til slutt rett og slett ikke ha godt av å møtes, selv om det er ens mamma det handler om.

Da må man velge: Enten lærer man seg til å takle hennes mindre gode sider, eller så gjør man det slutt. Psykolog Ortiz har råd for hvordan man kan gjøre det.

LES OGSÅ: - Bare tanken på å møte mamma på gata gir meg panikk

Vi har sluttet å møte mamma

Etter år med å ha blitt baksnakket og forsømt har «Sofia» og «Helena» fått nok. De to voksne kvinnene har brutt med mødrene sine, så godt de kan.

Sofia, 35 år: «Mamma valgte sin nye familie – nå har jeg valgt bort henne!»

Foreldrene mine skilte seg da jeg var åtte år. Mamma skaffet seg ganske raskt en ny mann. Plutselig bestemte han når vi fikk være der, og mamma var vel, blind av kjærlighet, ute av stand til å si noe annet. Da lillebroren min ble født noen år senere, sluttet hun å jobbe og ble hjemmeværende. Da ble alt verre. Mamma ble avhengig av mannen sin, og han brukte den makten han fikk. Han begynte å ydmyke henne og påpeke hva for en byrde jeg og søsteren min var, hvordan han forsørget oss.

Vi har hatt våre ting gjennom årene, men for en tid siden fikk jeg nok av hans ondskapsfullheter. Jeg sa til mamma at jeg ikke ville treffe ham mer, og at hvis hun ville være en del av min familie og se barna mine, måtte hun komme uten ham. Det ville hun ikke, hun kan ikke treffe oss alene – for husfredens skyld, vil jeg anta.

Nå er det ett år siden vi hadde kontakt sist. Til å begynne med sendte hun pliktskyldigst sms-er til bursdager og høytider, men nå har til og med de uteblitt. Det virker som hun har slettet meg og sine barnebarn helt fra livet sitt, kanskje for å kunne leve med sin egen samvittighet. For meg er det helt ubegripelig at man som mor kan gjøre noe sånt.

I ettertid har mitt sinne mot mammas mann veket for den skuffelsen jeg føler over henne. Hvorfor har hun ikke stått opp mer for oss? Og hvorfor har hun ikke forsøkt å gjøre ting godt igjen nå, 25 år senere? Kanskje betydde vi ikke noe mer? Jeg har forsøkt å slutte å gruble over det, og har det bedre når vi ikke ses. Det er hun som taper på det, for jeg har min familie og har et lykkelig liv, men tiden går fort, og hun mister så mye. Spørsmålet er hvor lykkelig hun faktisk er med livet sitt.

Helena, 44 år: «Hun sa det utilgivelige: ‘Du er ikke min datter’»

Mamma og jeg var alltid veldig tette, helt til jeg ble tenåring. Da ble alt forandret. Jeg tror ikke hun klarte å takle at jeg frigjorde meg. Jeg var ikke noen vill tenåring, men faktisk veldig pliktoppfyllende. Likevel kunne jeg ikke gjøre noe riktig: Jeg så feil ut, var ikke glad nok, gjorde det ikke bra nok på skolen … Kom jeg hjem og hadde bare én feil på en prøve, fikk jeg høre det:

«Jaså, så du klarte ikke å svare på det spørsmålet. Så typisk deg!»

I ettertid har jeg også forstått at hun snakket stygt om meg til andre. Hun sa at jeg var merkelig og avvikende, og det førte til at folk i vår krets fikk en veldig rar oppfatning av meg.

Hun var en mobber som gjorde alt for å trykke meg ned. Til slutt sa hun ordene som jeg aldri har kommet over:

«Du er ikke min datter!»

Utad har hun alltid vært den sjarmerende og glade mammaen. Hun er en flink skuespiller og forventer at jeg skal spille med. Da vi møttes sist, på skoleavslutningen til sønnen min, var hun superhyggelig mot alle og hadde masse energi.

Etterpå sa vennene mine:

«Å, så stolt mammaen din er av deg!»

Men de hadde jo ikke hørt henne før de kom, da hun fortalte meg hvor dårlig alt var organisert, da hun kritiserte klærne mine og toppet det med å si at de nye brillene mine fikk meg til å se middelaldrende ut. Bare slemme ting.

Et menneske som krenker og tramper på en må man få reagere mot, selv om det dreier seg om ens mamma, og det gjør jeg nå. Jeg har ikke brutt helt med henne, men jeg holder henne på armlengdes avstand. Vi treffes bare noen få ganger om året. Min store skrekk har vært at jeg skal bli som henne. Først nå, når jeg er over 40, vet jeg at det ikke kommer til å skje.

Sofia og Helena ønsker ikke å stå fram og er anonymisert, og heter egentlig noe annet.

Så hva gjør du om du havner i situasjonen der du ikke vil ha noe med din egen mor å gjøre?

LES OGSÅ: Da Stines mor endelig kom hjem fra sykepleierjobben i krigsherjede Afghanistan, skjedde det fatale. Hun ble påkjørt og drept av toget

Hvis mamma gir deg dårlig samvittighet

Først gjelder det å bli klar over at du blir manipulert og at hensikten er å gi deg dårlig samvittighet. Det pleier å få den dårlige samvittigheten til å bli litt mindre. Siden dette sikkert er et mønster i forholdet deres, kan du forberede noe å si. For eksempel: «Jeg hører hva du sier, samtidig som jeg kommer til å gjøre som jeg har planlagt.» Hold siden fast ved denne formuleringen selv om det kan virke litt surt, så slipper du å bli dratt inn i slitsomme diskusjoner.

Hvis mamma velger andre framfor deg og din familie

Du må respektere det. Se moren din som et individ og ikke som en forlengelse av deg selv og svar på dine behov. Hun har rett til å gjøre ting på andre måter enn det du forventer deg. Forsøk å akseptere hennes valg. Du kan også snakke med henne og fortelle at du ville sette pris på om hun valgte deg og dine barnebarn litt oftere – men at du selvsagt respekterer hennes beslutning.

Hvis mamma favoriserer et av søsknene dine

Om foreldre er like glad i alle barna sine eller ikke, er et stort tabu. Man kan ikke elske alle på samme måte, siden man har ulike relasjoner med alle, til og med med barna sine. Du kan forsøke å snakke med henne om at du synes det er vondt når hun favoriserer et av søsknene dine, men om det ikke skjer noen forandring, må du forsøke å leve med din egen sårethet.

LES OGSÅ: Slik takler du konflikter best

Hvis mamma aldri blir fornøyd

Uansett hvor mye du anstrenger deg, kommer hun ikke til å bli fornøyd. Vær klar over at det handler om din mor og ikke om deg. Det er en del av henne. Hvis du tenker på den måten, kommer du til å kjenne deg friere. Du blir kanskje lei deg, men smerte er innimellom en del av livet. Det beste er om du kan akseptere at du føler det slik akkurat da, og tenker ut hvordan du best kan ta vare på deg selv.

Hvis mamma kommer med skjult kritikk og stikk

Hvis hun gjør det, har du to alternativer: Enten lar du det passere, eller du renser luften og tar det opp med henne. Hvis du ikke tar det opp, risikerer du å begynne å gruble over det hun sa. Hvis du velger å snakke ut, er det bare å spørre: «Hva mente du med det?» eller «Hva ville du si med det?» Da blir det hun som må forklare seg, og ikke du.

Hvordan vite at det er på tide å bryte med mamma?

– Tro på deg selv og det du føler. Vi har alle en indre grense som sier når det har gått for langt. Når du begynner å stille spørsmål ved deg selv og tenke at du kanskje overdriver, kanskje er for følsom – glem det. Kjenner du at du har fått nok, så er det slik, sier Liria Ortiz.

– Hvis det fortsatt er vanskelig å vite, spør deg selv: Hindrer mine problemer med mamma meg i å leve det livet som jeg ønsker å leve? Møter du mamma og du synes det ikke er så hyggelig, men det går over og du fortsetter med livet ditt, er det ingen fare. Men går det en hel uke og du kanskje sykmelder deg på jobben, ikke vil treffe folk du bryr deg om – da hindrer relasjonen deg i å leve et godt liv.

Hvordan si til mamma at du ikke vil se henne mer?

Forbered deg! Hva skal du si, og hvordan? Det beste er å si det ansikt til ansikt, men for mange blir det for vanskelig. Å sende et brev er også en god løsning. Det er derimot ikke en sms!

– Du trenger ikke å forklare hvorfor du ikke vil se henne, men det beste er at du gjør det. Regn bare ikke med at moren din kommer til å forstå. Det kan være bra til å begynne med å bryte bare for en begrenset tid. Vær tydelig på at du ikke kommer til å kontakte henne i denne perioden, og at hun ikke får kontakte deg.

Hvordan håndtere omgivelsenes reaksjoner?

Regn med at det blir stilt spørsmål ved beslutningen din. Du kommer til å bli utsatt for påtrykk fra mennesker rundt deg, som kanskje synes du oppfører deg forferdelig som ikke vil møte moren din, sier Ortiz.

– Velg hvem du vil forklare deg for, nære venner som du tror kommer til å forstå. Andre som har spørsmål kan du svare med standardformuleringer. Velg noen formuleringer som du holder deg til, korte setninger som «Jeg vil ikke snakke om dette akkurat nå. Vi tar det en annen gang».

LES OGSÅ: - Mamma, må du drikke i dag? Nei da, Maria, ikke så mye. Bare et glass eller to

Til info: Denne saken er hentet fra svenske Må bra, som også eies av Aller Media.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer