Mor og datter:

- Kjære mamma, jeg gjør det slutt!

Hun er slem, kritisk og selvopptatt. Akkurat en sånn person man pleier å unngå. Men hva hvis hun er moren din?

MOR OG DATTER: Hva gjør du når du ikke orker å ha kontakt med moren din? FOTO: NTB Scanpix
MOR OG DATTER: Hva gjør du når du ikke orker å ha kontakt med moren din? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

En mamma skal elske alle sine barn, betingelsesløst! Og som barn skal man elske henne tilbake. Slik er idealet. Men det er ikke alltid så enkelt.

Mødre kan være slemme, krevende, kvelende – og til og med ikke like barna sine. Derfor har mange et komplisert forhold til moren sin. Og det er et problem som det kan være vanskelig å ta tak i.

– Forventningene står i veien og kompliserer ting. I og med at en morsrelasjon forventes å være god – man er jo glad i hverandre – så snakker man ikke så åpent om det når det ikke fungerer, sier psykolog Liria Ortiz. Hun har skrevet en bok om voksne menneskers forhold til sine mødre, «Jag och min mamma».

Det kan også være vanskelig å se at det er mamma som oppfører seg dårlig – man tror ofte det er en selv som gjør feil.

– Når man ikke blir elsket av sin mor, kan man ta på seg skylden: «Det må jo være noe feil med meg!» Men alle har ikke evnen til å elske, så det dreier seg kanskje om mangel på evne fra hennes side. Dessuten har vi ulike relasjoner til ulike mennesker. Det innebærer at man trives mer eller mindre godt sammen med hverandre – og det gjelder faktisk også mødre og barn, sier Ortiz.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer