- Kjære restaurantbransje, skjerp dere!

Tobarnsmamma har sett seg kraftig lei på restauranter som kun tilbyr «søppelmat» på barnemenyen.

SYNES BARNEMENYENE ER FOR DÅRLIGE: - Kan dere ikke tilby barna noe annet enn hamburgere, pølser og pizza, spør tobarnsmamma June Marita Overå. Foto: NTB Scanpix / Privat
SYNES BARNEMENYENE ER FOR DÅRLIGE: - Kan dere ikke tilby barna noe annet enn hamburgere, pølser og pizza, spør tobarnsmamma June Marita Overå. Foto: NTB Scanpix / Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg synes dette er en forbanna uting. Hvis vi absolutt ville spise søppelmat, kunne vi gått på et gatekjøkken, sier June Marita Overå (34). 

I likhet med mange foreldre har hun i sommer valgt å ta noen dager fri fra middagslagingen.

Sammen med sønnen på ni år og datteren på seks, har hun derfor fått gleden av å teste flere norske spisesteder. 

Dårlig utvalg

Men mens vi voksne kan kose oss med en rikholdig meny bestående av gode og sunne retter, står det ifølge Overå ikke like godt til når man kommer til barnemenyene. 

– Ungene kan stort sett velge mellom pølse og pommes frites, hamburger, kylling, pannekaker og pizza, forteller hun.

– Jeg har to barn som er veldig glad i det meste. De synes hamburger og pannekaker blir litt nitrist å spise hver eneste gang vi er ute, mens jeg sitter og jafser i meg godt med både kjøtt, fisk og gode grønnsaker. Ungene mine spiser det meste. De er veldig glade i mat og favorittene deres er torsk, poteter, hvitsaus og krabbe, forteller hun.

LES OGSÅ: Denne firebarnsmoren bruker bare 1000 kroner i uka på mat

ENIG I AT BARNEMENYENE ER FOR DÅRLIGE: – Hvorfor skal vi gi barna våre dårligere mat enn vi ville spist selv, spør ernæringsfysiolog Maiken Walle. Foto: Privat
ENIG I AT BARNEMENYENE ER FOR DÅRLIGE: – Hvorfor skal vi gi barna våre dårligere mat enn vi ville spist selv, spør ernæringsfysiolog Maiken Walle. Foto: Privat Vis mer

Serverer stort sett junk food

Ernæringsfysiolog Maiken Walle fra Sunnstart.no er helt enig i at barnemenyene på norske restauranter stort sett er veldig dårlige.

– Det meste er junk food og de aller fleste foreldre ønsker ikke at barna skal spise sånn mat når man skal på restaurant og kose seg, sier hun. 

– Hvorfor skal vi gi barna våre dårligere mat enn vi ville spist selv? Barn som får tilbudt en variasjon av mat får ikke bare utviklet smakssansene sine, men får også oppleve matglede. Maten kan absolutt være barnevennlig, men likevel sunn og god, sier hun. 

Barn har kropper som er i stadig vekst og de trenger sunn mat med viktige næringsstoffer for å vokse. I tillegg har de små kroppene ikke plass til like mye mat som oss voksne og derfor er det viktig at maten de spiser er næringstett.

Mener restaurantbransjen henger etter

Walle tror restaurantene ofte velger hamburger og pølser på barnemenyene fordi de opplever disse rettene som «safe». 

– Mange har inntrykk av at dette er det eneste barna vil ha. Men barn liker jo annen mat også. Kanskje har restaurantbransjen bare vokst seg fast i å gjøre slik de alltid har gjort.

– Men i dagens samfunn er det stadig større fokus på kosthold og helse, her bør restaurantene henge med i svingene og endre på gamle vaner, sier hun. 

Walle tipser om at foreldre alltid kan spørre om å få en halv porsjon av en rett, selv om det ikke står oppført på barnemenyen. 

– Mange restauranter tilbyr dette hvis de bare blir spurt. Husk at etterspørsel ofte styrer markedet. Skal dere spise på et sted hvor man booker bord i forveien, kan man kanskje forspørre dette i forveien, sier hun. 

– Hvis det absolutt ikke er mulig med barneporsjon kan man prøve andre metoder: La barna dele en rett om de vil, eller la de få av din mat ved å bestille ekstra grønnsaker, ris eller poteter. Du kan også bare bestille en forrett til barnet.

LES OGSÅ: Boikotter Barbie på Netflix

Grønnsaker selger dårlig

Andreas Hegg er driftsleder hos restaurantkjeden Egon, som er spesielt populær blant mange barnefamilier.

Han kjenner seg slett ikke igjen i at foreldre er blitt mer opptatt av at barna skal ha sunn mat når de skal ut og spise.

Per i dag består Egons barnemeny av syv retter, heriblant sunnere alternativer som laks og kylling. Men hva som er de store bestselgerne, er det ifølge Hegg ingen tvil om; pannekaker med blåbær, grillpølser med fries og hamburgere. 

– Slik har det vært i mange år. Vi har forsøkt å servere friske grønnsaker i flere forskjellige varianter, men det er det ingen som vil ha. Vi har laks på menyen og tidligere kom den med grønnsaker, men da solgte den så dårlig at vi fjernet det, sier han. 

– Men hvorfor må det egentlig være en egen barnemeny? Kan dere ikke bare tilby alle rettene i halv størrelse og til halv pris? 

– Vi har gjort dette tidligere, men nå porsjonerer vi rettene i forkant slik at retten inneholder rett mengde. Det betyr at man ikke kan dele dem uten å måtte kaste den andre halvdelen, forklarer Hegg. 

– Men selv om det bare er syv retter på barnemenyen, så finnes det utallige variasjoner av disse. Barna kan bestille med og uten det de måtte ønske og i forhold til dette er det få som har en så grei barnemeny som det vi har.

LES OGSÅ: Matvarene du bør droppe i matpakken

NORSKE BARNEMENYER: – Mange har inntrykk av at dette er det eneste barna vil ha, sier ernæringsfysiolog Maiken Walle. Foto: Skjermdump
NORSKE BARNEMENYER: – Mange har inntrykk av at dette er det eneste barna vil ha, sier ernæringsfysiolog Maiken Walle. Foto: Skjermdump Vis mer

Ber om mindre porsjoner

Etter at June Marita Overå skrev om misnøyen på bloggen sin, har hun fått støtte fra flere foreldre som etterlyser mer kreative barnemenyer. På Facebook tipser en om at man kan løse problemet ved å kjøpe en voksenporsjon og la barna dele. 

– Om restauranten ikke har barnemeny prøver jeg å overtale dem til å lage mindre porsjoner av det de har på menyen. Eventuelt forsøker jeg å overtale ungene til å spise det samme slik at de kan dele en voksenporsjon. Det går sjelden bra, men det har skjedd, smiler hun.

Ingen fanatiker

Overå sier hun aldri velger restaurant ut ifra hvordan barnemenyen er. – Ungene er med dit vi går uansett. De prøver gjerne nye ting, for her i heimen er det nemlig lov å si at man ikke liker noe så lenge man har prøvd. 

– Men er det egentlig så viktig at barna spiser sunt når de er på restaurant? 

– Jeg er ingen fanatiker, det er ikke slik at ungene MÅ spise sunt hver gang vi er ute. 

– Jeg reagerer mest fordi ungene selv vil ha andre ting enn pommes frites, pølser og hamburgere. Vi drar ikke på kinarestaurant for å spise pannekaker eller pølse og pommes frites!

LES OGSÅ: Å være «flink med mat» kan ha en høy pris

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer