Fødselsfotograf Eva Rose

- Kjærligheten i fødestua er det mest kraftfulle jeg har sett

Fødselsfotograf Eva Rose var bare syv år gammel da hun fikk overvære sin første fødsel.

FØDSELSFOTOGRAF: Eva Rose har overvært hele 205 fødsler og er en av Norges mest erfarne fødselsfotografer. FOTO: Privat
FØDSELSFOTOGRAF: Eva Rose har overvært hele 205 fødsler og er en av Norges mest erfarne fødselsfotografer. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Hverdagen som fødselsfotograf består av mye venting. I flere uker før termin må fotografen være i beredskap og klar til å rykke ut, uansett tid på døgnet.

Med en slik jobb kan det være vanskelig å oppretthold et vanlig familieliv ved siden av, men for Eva Rose (43) har fødselsfotograferingen blitt en livsstil.

De to siste tiårene har hun dedikert nesten all sin tid å fotografere fødende kvinner, og til å vise omverdenen at fødsler faktisk er vakre og ikke noe ekkelt eller skummelt – som mange tror.

Eva er tredjegenerasjons fotograf, da både faren og bestefaren hennes også var fotografer. Sammen med sine to søsken vokste hun mer eller mindre opp i familiens fotoforretning i Fosnavåg på Sunnmøre.

Åtte år gammel fikk hun være med på å fremkalle filmer, hjelpe til i studio og bli med på fotoshoots. De første oppdragene som bryllupsfotograf fikk hun som 16-åring.

Familien var bosatt på Remøya, som bare har 300 innbyggere. På ei lita øy hvor de fleste var skipsredere, skilte familien seg ut med det som ble sett på som en noe alternativ levemåte.

– Vi har alltid vært litt outsidere. Den ene grunnen var nok at vi har en engelsk mamma som er litt annerledes enn folk flest, men også fordi vi ikke var kristne som de fleste andre. På grunn av at vi var en fotograf-familie ble vi på en måte sett på som kunstnere, forteller hun.

Fikk se søsteren bli født

Stempelet om at de var litt «annerledes» ble trolig ikke mindre da Evas mor bestemte seg for at hun ville føde sitt tredje barn hjemme. En praksis som slett ikke var vanlig i Norge på 70- og 80-tallet.

– I England var det vanlig å føde hjemme, men det var det ikke i Norge. I alle fall ikke på øya vår, Remøy. Moren min hadde født meg og broren min på sykehus, men da hun skulle ha søsteren min ville hun slippe den lange reiseveien med ferge for å komme til sykehuset. Ingen ville hjelpe henne med hjemmefødselen, nettopp fordi det var lang reisevei dersom det skulle skje noe galt. Men mamma sa at hun ville gjøre det alene hvis ingen hjalp henne, så til slutt kom det en jordmor som syntes mor burde få valget.

– Broren min og jeg fikk være med på fødselen, han var fem år gammel og jeg var syv. Jeg husker godt at vi satt i senga og så på at søsteren vår ble født. Det var ikke skremmende i det hele tatt, bare fantastisk vakkert! Jeg ble helt gira av opplevelsen og løp rundt på øya etterpå, for å fortelle at søsteren min var født.

Fotograferte fødsler til reportasjer

Det var trolig denne opplevelsen som gjorde at Eva i ung alder fikk et naturlig forhold til det å føde. For henne var en fødsel ikke noe skremmende, men synonymt med kjærlighet og lykke.

16 år gammel flyttet hun til Oslo og fikk seg jobb som fotograf i magasinet Gravid. Da hun et par år senere fikk spørsmål om hun vil fotografere fødsler til reportasjer i bladet, kastet hun seg over sjansen.

– Redaktøren hadde spurt mange fotografer før meg, men de fleste var ikke interesserte. Jeg var 18 år på det tidspunktet og hun var bekymret over at jeg var så ung. Hun var redd for at jeg skulle få varige mén, at jeg skulle se noe som skremte meg fra å få egne barn.

– Men, jeg beroliget henne med at jeg hadde sett søsteren min ble født, og at kropp og fødsel er noe helt naturlig for meg. Å få lov til å være tilstede på en fødestue, hvor det hele tiden er en berg- og dalbane av følelser, er det største i hele verden.

Den andre fødselen Eva fotograferte, er en av de hun husker aller best. Den skulle også vise seg å få betydning for hvilken retning livet hennes skulle ta i fremtiden.

– Etter en veldig lang fødsel, kom endelig babyens hode ut. Mens vi ventet på den siste rien som skulle presse barnet ut, åpnet plutselig babyen øynene og så rett inn i kameraet mitt. Vi hadde øyekontakt i det som føltes som en evighet, ingen hadde fortalt meg at det kunne skje.

– Da jeg hadde tatt det bildet bestemte jeg meg for at jeg en gang skulle ha en utstilling med fødselsbilder. Verden var ikke klar for det der og da, men at det skulle ta mange år visste jeg ikke. Jeg delte noen bilder av fødslene på forsiden av hjemmesiden min, men mange syntes det var helt grusomt å se bildene uten å kunne velge det selv . Fødselsfotografi var derfor lenge bare den sære lille hobbyen jeg hadde ved siden av.

INTIMT ØYEBLIKK: Mens fødselsfotografering tidligere ble sett på som noe veldig sært og rart, har det i dag blitt forholdsvis vanlig å ta med seg en fotograf på fødestua. FOTO: Privat
INTIMT ØYEBLIKK: Mens fødselsfotografering tidligere ble sett på som noe veldig sært og rart, har det i dag blitt forholdsvis vanlig å ta med seg en fotograf på fødestua. FOTO: Privat Vis mer

Økt interesse for fødselsfotografering

I 2012 publiserer The New York Times en artikkel om den nye trenden med å ta med fotografer inn på fødestua. I artikkelen blir fødende kvinner som ønsker å forevige øyeblikket fremstilt som divaer, og det fortelles om kvinner som er mest opptatt av at ansiktene deres skal avbildes fra smigrende vinkler.

Flere norske medier plukker opp saken og Eva opplever plutselig at fødselsfotografi er noe alle vil vite mer om. Selv om det fortsatt blir sett på som noe litt rart, blir hun kontaktet av mange kvinner som ønsker at hun skal fotografere fødslene deres og hun starter etter hvert opp som fødselsfotograf på heltid.

Seks år senere blir Eva med i en bevegelse som jobber for at fødselsbilder ikke skal sensureres i sosiale medier. Etter intens lobbyvirksomhet i USA for at fødselsbilder skal være lovlig å vise i utdanningsøyemed, får de til slutt gjennomslag. Resultatet blir at Eva, som en av få fotografer i verden, får ha et eget filter som gjør at hun fritt kan dele alle fødselsbilder på Instagram og Facebook.

Mens kontoen hennes tidligere ble stengt ned så fort bildene viste litt hud, kan hun nå vise alt som skjer i en fødsel. Som en følge av dette har Instagram-kontoen hennes tatt av og hun har i dag mer enn 158.000 følgere fra hele verden.

– Jeg har fått utallige tilbakemeldinger fra damer i land som Saudi-Arabia, Japan og Mexico, som sier at de aldri har vært i nærheten av å se noe slikt før. Takket være mine bilder føler de seg tryggere i det de skal gjennom. Når de ser fødselen gjennom mine øyne, innser de at dette faktisk kan være det råeste de skal oppleve og ikke det verste.

– Kommentarfeltet har også blitt et forum, hvor folk kan utveksle erfaringer og informere om rettigheter. Dette har bidratt til at kvinner har klart å forberede seg på en god måte og ta eierskap over egen fødsel.

En sorg å ikke få egne barn

I løpet av de 23 årene Eva har drevet med fødselsfotografering, har hun overvært 205 fødsler. Hun har sett det meste, alt fra orgasmefødsel til en hjemmefødsel hvor en shaman kom for å spille trommer.

Mange synes det er rart hun har blitt en slik ekspert på fødsler, uten å ha gjennomgått en selv.

– Jeg trodde jeg skulle få en mengde barn og prøvde i en periode uten at det gikk. Da jeg bikket 40 tenkte jeg at det toget hadde kjørt, det er en sorg man må gjennom og gå videre.

– I stedet har jeg valgt å fokusere på å forandre hvordan folk ser på fødsler. Jeg vil vie livet mitt til å gi mer kunnskap til folk over hele verden. Jeg er glad for at livet mitt har blitt slik det har blitt og jeg har verdens beste mann. Før trodde jeg at jeg måtte ha et barn for å føle at livet var helt, men etter at jeg møtte mannen min innså at jeg ikke trengte det. Det positive er jo også at vi kun har oss selv å ta hensyn til, slik at vi kan gutse og gjøre ting andre kanskje synes er skremmende og skummelt.

VANNFØDSEL: Eva har sett det meste innen fødsler. Alt fra orgasmefødsel til en fødsel hvor en shaman kom for å spille trommer. FOTO: Privat
VANNFØDSEL: Eva har sett det meste innen fødsler. Alt fra orgasmefødsel til en fødsel hvor en shaman kom for å spille trommer. FOTO: Privat Vis mer

Bygde egen «fødebil»

I skrivende stund befinner Eva seg i Hamar, hvor hun er i beredskap ti minutter unna fødedamen hun skal assistere. Hennes store interesse for fødsler og fødselsomsorg har ført til at hun nå også jobber som doula.

Hun overnatter i «The Birth Mobile», en gammel varebil som hun og samboer Ole Jacob, eller OJ som han kalles av venner, har bygd om til et lite hjem med seng, kontor og kjøkken. Nå reiser hun land og strand rundt med bilen, for å assistere kvinner som doula eller fotograf.

Fødebilen er riktignok plan B, etter at de på grunn av koronapandemien måtte skrinlegge sitt livs største prosjekt. Planen var nemlig at de skulle reise verden rundt og lage dokumentar om fødsler, en reise de hadde planlagt i fem år.

– Vi reiste ut i januar 2020, først til Etiopia og deretter England. Vi hadde akkurat kommet oss til USA hvor vi ventet på to fødsler, da verden mer eller mindre ble stengt ned på en dag. For å finansiere reisen hadde jeg solgt huset mitt og OJ leide ut leiligheten sin, vi hadde derfor ingen steder å bo og endte opp med å sove på sofaen hos moren min på Kringsjå i Oslo. Du kan si at det var en liten nedtur å plutselig måtte reise fra Hollywood til Kringsjå, sier Eva med en liten latter.

Planene om å lage dokumentar er foreløpig lagt på is, men Eva håper de snart kan få mulighet til å ta opp prosjektet igjen.

– På mange måter var det som skjedde hell i uhell. Vi innså etter bare seks uker at måten vi hadde lagt opp reisen på gjorde oss ganske slitne og at vi hadde tatt oss vann over hodet. Nå er planen at vi skal komme tilbake til Norge igjen etter hvert land vi besøker, og få dokumentaren ferdig i 2025 og ikke 2022 som var det opprinnelige målet.

En roligere reise er et pluss for samboer OJ, som skal være med som filmfotograf på turen, fordi han sliter med senskader etter en trafikkulykke for tre år siden.

Ulykken kunne fått fatale konsekvenser, da han som syklist ble påkjørt av en bil som kjørte i 70 kilometer i timen.

– Han fløy ti meter i lufta og ingen skjønner hvordan han kunne overleve. Han er fortsatt sykemeldt på grunn av hodeskadene som gjør at han blir veldig fort sliten. Han sliter spesielt når han er i større byer hvor det blir for mange inntrykk, han har derfor behov for å slappe av innimellom, forklarer Eva.

REISER RUNDT I FØDEBILEN: «The Birth Mobile», er en gammel varebil som Eva og samboer Ole Jacob har bygd om til et lite hjem med seng, kontor og kjøkken. Drømmen er å kjøre rundt i Europa og overvære fødsler der fødende ønsker at de skal komme. FOTO: Privat
REISER RUNDT I FØDEBILEN: «The Birth Mobile», er en gammel varebil som Eva og samboer Ole Jacob har bygd om til et lite hjem med seng, kontor og kjøkken. Drømmen er å kjøre rundt i Europa og overvære fødsler der fødende ønsker at de skal komme. FOTO: Privat Vis mer

Vil reise verden rundt

Sykehusenes restriksjoner i forbindelse med koronapandemien førte også til at det ikke lengre var mulig å fotografere inne på fødestuene. De siste to årene har Eva derfor kun fotografert hjemmefødsler.

Som en ny inntektskilde har hun og OJ begynt å bygge en spa camp på hennes fars gård i Isfjorden i Romsdalen. Tanken er at de på sommerstid skal tilby glamping til turister som kommer til det naturskjønne området for å gå toppturer, mens de i det kaldere halvåret skal reise utenlands for å bistå fødekvinner og jobbe med dokumentaren.

– I oktober 2020 var vi i Frankrike med fødebilen, hvor vi bodde i hagen hos en fødekvinne mens vi ventet på at babyen hennes skulle bli født. Det er slik vi ønsker å jobbe fremover, med meg som doula og fotograf, og OJ som filmfotograf. Drømmen er å kunne kjøre rundt i hele Europa og overvære fødsler der de vil at vi skal komme.

– Som bryllupsfotograf tok jeg bilder av par som elsket hverandre, men den kjærligheten som finnes i fødestua er det mest kraftfulle jeg noen gang har sett. Jeg vil derfor fortsette å jobbe for at folk skal åpne øynene sine og se hvor fantastisk en fødsel faktisk er. Jeg vil at folk gjennom bilder og filmer skal lære seg mer om fødsel, for jeg har innsett at kvinner som forbereder seg oftest har bedre opplevelser, uansett hvordan fødselen blir. Kunnskap gir trygghet og trygghet gir oksytocin som driver en fødsel fremover.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer