Kjell (50) sier han vil jage alle barn som kommer på døra for å spørre om «knask eller knep»

- Jeg ber om å slippe å bli tyrannisert fordi jeg ikke feirer Halloween.

KNASK ELLER KNEP: Ikke alle er like begeistret for å få besøk av utkledde barn på døra under Halloween. Foto: NTB Scanpix
KNASK ELLER KNEP: Ikke alle er like begeistret for å få besøk av utkledde barn på døra under Halloween. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Halloween vekker utvilsomt sterke følelser blant det norske folk, enten du er imot eller for denne nye skikken.

I fjor fortalte vi om hva som hendte da foreldrene i et borettslag valgte å henge opp informasjonsskriv om Halloween. På lappen ba de beboere som ikke ønsket besøk av små monstre om å slå av utelysene sine.

Dagen etter oppdaget de at plakatene hadde fått et svar:

«Jeg nekter å gjemme meg som om det er skammelig å ikke feire Halloween. Min utelampe blir stående på, og Halloween-utpressere JAGET», stod det skrevet på lappen.

Sammenligner «knask eller knep» med utpressing

Personen bak tilsvaret er Kjell Ingvaldsen (50). Han ønsker nå å fortelle sin side av historien, da han sier han er lut lei av å bli kalt for «barnehater» bare fordi han ikke ønsker å delta på Halloween feiringen.

– Det er spesielt dette med «knask eller knep» jeg er imot, forteller han. – Foreldre lærer ungene sine til å drive med utpressing. Gir man ikke barna godteri, så truer de med å gjøre hærverk og rampestreker.

– Dersom man ikke underkaster seg tyranniet, utsettes man for trusler, nedrakking av typen «flytt langt ut i skogen» eller å bli slått etter av fornærmede fedre når du ikke vil gi godteri til ungene deres.

LES OGSÅ: Meitemarker av gele og blodig popcorn

VILLE INFORMERE BEBOERNE OM HALLOWEEN: Her er svaret de fikk. Foto: Privat
VILLE INFORMERE BEBOERNE OM HALLOWEEN: Her er svaret de fikk. Foto: Privat Vis mer

Frekt å be folk om å slå av utelysene

Ingvaldsen synes foreldrene går alt for langt når de ber andre om å slå av utelysene sine for å signalisere at de ikke ønsker utkledde barn på døra.

– For det første er det en grunn til at jeg har utelyset mitt på, nemlig at jeg skal kunne se hva som er utenfor døra mi. Dessuten synes jeg det er en ineffektiv ting å bruke som signal, da det er mange som ikke har mulighet til å slå av utelyset sitt. Jeg er også prinsipielt imot at vi som ikke ønsker besøk av «utpressere» skal måtte trygle og be om å slippe ved å signalisere at vi ikke vil ha besøk.

– Kan ikke heller de som vil ha besøk signalisere dette ved å sette ut pynt utenfor døren sin, spør han.

– Men hva tenker du om at foreldrene som så hva du skrev på lappen ble redde og urolige for barna sine?

– Hvis de er redde for at det ikke skal være populært hos dem de skal tigge hos, bør de la være å sende dem ut på dørene til folk. Kommer de på døra mi så ber jeg dem om å stikke, sier han.

Blir lei seg når de ikke får godteri

Ingvaldsen mener mange barn rett og slett er redde for å skuffe foreldrene dersom de ikke får godteri.

– Jeg orker ikke synet av unger som blir helt desperate fordi de ikke får noe. De begynner nesten å gråte. En kom med et forslag om at de skulle få penger i stedet, de tror at de har krav på å få noe av deg fordi de har lært det av skole og familie. I begynnelsen forsøkte jeg å forklare dette for ungene, men jeg skjønte at det ikke er mulig, sier han.

Selv om han jager unger som kommer på døra for å be om godteri, understreker han at han absolutt ikke hater barn.

– Jeg stiller mye opp for barn i forskjellige sammenhenger i lokalsamfunnet. Jeg er egentlig ikke imot selve Halloween heller, jeg liker kreativiteten og kostymedelen. Men det byr meg imot at foreldrene lærer barna sine opp til utpressing. Jeg gruer meg for å få dem på døra mi igjen i år og hva jeg kan bli utsatt for under dekke av «Halloween rampestreker».

LES OGSÅ: Skremmende god Halloween-bakst

Politiet: Kjenner ikke til at det er et problem

Leder av ordensavdelingen ved Tromsø Politidistrikt, Hans Martin Moen, sier han ikke kjenner til at det har vært denne typen konflikter ved tidligere Halloween-feiringer.

– Dersom det har vært episoder, har det ikke vært av en så alvorlig grad at vi har blitt kontaktet. Jeg antar at det ikke er et stort problem for folk flest, Halloween er tross alt bare en dag i året, sier han.

Når det gjelder eggkasting eller annen type skadeverk i forbindelse med «knask eller knep», bekrefter han at det kan være straffbart.

– Hvis man egger ned et hus, forutsetter det at man har planlagt det og tatt med seg egg. Det er klart at man da beveger seg inn på et område som kan være straffbart.

– Dersom man opptrer på en måte som kan være skremmende eller plagsom, kan det også være straffbart. Men det å «tigge» på dørene er ikke ulovlig, sier han.

Moen synes det er veldig positivt at foreldrene følger barna sine når de skal gå «knask eller knep» på Halloween.

– Da kan man unngå konflikter og sørge for at alt foregår i rolige former. Foreldre bør bidra til å dempe eventuelle gemytter dersom noen skulle reagere på en negativ måte. Men det viktigste er å ta med seg godt humør og gjøre det hele til en festdag for barna, sier han

LES OGSÅ: Skummel mat til Halloween

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer