Amming

Kjendismamma hetset for langtidsamming

Men langtidsamming kan ifølge ekspertene være svært gunstig både for mor og barns helse.

PROVOSERER: Coco Austin, som er gift med musikeren Ice T, er ikke redd for å dele dristige bilder av seg selv i sosiale medier. Et i utgangspunktet langt mer uskyldig bilde har imidlertid satt sinnene i kok hos enkelte. FOTO: NTB Scanpix
PROVOSERER: Coco Austin, som er gift med musikeren Ice T, er ikke redd for å dele dristige bilder av seg selv i sosiale medier. Et i utgangspunktet langt mer uskyldig bilde har imidlertid satt sinnene i kok hos enkelte. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Coco Austin, ektefellen til den amerikanske skuespilleren og musikeren Ice T, er kjent for å dele intime og til tider lettkledde bilder av seg selv med sine mer enn tre millioner følgere på Instagram.

Men få har vakt så kraftige reaksjoner som da hun for en tid tilbake publiserte bilder som viser at hun ammer sin snart fire år gamle datter.

I teksten beskriver Coco hvor takknemlig hun er over fortsatt å ha mulighet til å amme, da hun på grunn av ammeproblemer nesten ga det hele opp den første uken etter fødselen. Videre skriver hun at ammingen nå handler mest om nærhet og at datteren selvfølgelig spiser som vanlig.

«Jeg er så heldig at hun ikke har vokst fra det ennå, for det kommer til å bli et trist øyeblikk. Det er den beste følelsen, noe alle mødre som ammer vet», skriver hun.

Sammenligner langtidsamming med overgrep

Mens mange av følgerne hennes takker Coco for å bidra til å normalisere amming og beskriver bildene som vakre, mener andre de er svært upassende.

«Dette er sykt, ekkelt og et overgrep mot barn» skriver en person, mens en annen anklager henne for å sette sine egne behov foran barnets.

En person skriver «Hva kommer du til å gjøre når datteren din er seks år gammel og hun fortsatt vil bli ammet?»

Ifølge Solveig Thorp Holmsen, lege og medisinsk rådgiver ved Nasjonal kompetansetjeneste for amming, er det ingenting som tilsier at det blir vanskeligere å avslutte ammingen ved langtidsamming enn om man slutter tidligere.

– Det kan uansett være utfordrende å få et barn som trives ved brystet til å slutte, slik at de bør skje gradvis. Er barnet stort kan man kanskje forsøke å snakke sammen slik at det blir en god avslutning for både mor og barn, sier hun.

Kulturelle forskjeller

Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler amming til to års alder og amming lengre enn dette blir av mange definert som langtidsamming.

Holmsen peker imidlertid på at det her er kulturelle forskjeller, og i mange vestlige land oppfattes amming etter ett års alder som langtidsamming.

– Urfolk ammer barna sine til de er to-tre år gamle. Det gjorde nok også våre forfedre før den industrielle revolusjon.

– Helseeffekter av å amme lenge i vår del av verden er i liten grad undersøkt, men morsmelken er fortsatt en god kilde til ernæring og beskyttende stoffer også etter ett til to års alder. Det tar flere år før barnets immunsystem er fullt utviklet, sier hun.

Gunstig både for mor og barn

Hvis mor og barn trives med ammingen mener hun det bare er gunstig for begges helse å fortsette ammingen også ut over to år.

Studier har blant annet vist at risikoen for å få brystkreft før overgangsalderen synker med 4,3 prosent for hvert år en kvinne ammer.

Etter to år inneholder morsmelken dessuten fortsatt viktige næringsstoffer, immunkomponenter og probiotiske bakterier. Når barnet dier er det også gunstig for barnets kjeveutvikling.

– Også for mors helse er det gunstig med en lengre ammeperiode. Så lenge barnet vokser og trives, og så lenge mor trives med ammingen, er det ingen grunn til å gi annen mat og drikke enn morsmelk de første seks månedene.

– Deretter bør morsmelk fortsatt utgjøre en stor del av barnets næring mens fast føde introduseres gradvis.

Langt vanligere enn mange tror

Tall fra Spedkost undersøkelsen i 2013 viser at 35 prosent av kvinner i Norge ammet til barnet var 12 måneder gammelt. Men tall på hvor mange som velger å amme lengre enn dette, finnes ikke.

Anne Sigstad, daglig leder hos Ammehjelpen, tror riktignok at det er langt vanligere enn mange tror.

– Mye av dette foregår hjemme og ikke i offentligheten. Langtidsamming er vel ett av de siste tabuer omkring amming, så det er nok mye «skap-amming».

– Det er veldig fint at noen velger å publisere bilder av langtidsamming. Det er med på å bryte dette tabuet og gjør at det normaliseres. Andre mødre som langtidsammer ser at de ikke er alene.

Så fremt man samtidig gir barnet fast føde etter anbefalingene fra Helsedirektoratet finnes det ifølge Sigstad ingen ulemper med å amme lenge.

– Det må i så fall være at det kommer negative reaksjoner fra omgivelsene. Morsmelk inneholder viktige antistoffer som beskytter barnet mot sykdommer som mor har hatt. Når barnet blir sykt og kanskje ikke orker annen mat, er det god og viktig ernæring.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer