Barns kroppsbilde

Kjendismødre reagerer på «plastikkirurgi apper» for barn

- ALT her er feil!

REAGERER KRAFTIG: Marna Haugen er en av kjendismødrene som reagerer på plastikkirurgi-appene som retter seg mot barn. - Jeg ble helt sjokkert over at det finnes slike apper, sier hun. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix
REAGERER KRAFTIG: Marna Haugen er en av kjendismødrene som reagerer på plastikkirurgi-appene som retter seg mot barn. - Jeg ble helt sjokkert over at det finnes slike apper, sier hun. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange mener at bildemanipulerings-apper er med på å skape urealistiske skjønnhetsidealer og uoppnåelige kroppsforventninger.

Men dersom du trodde at «fikse på utseendet apper» var forbeholdt ungdom og voksne, tar du dessverre gruelig feil. Det finnes nemlig også lignende apper som retter seg mot barn helt ned i barnehagealder.

Advarer foreldre

Blogger Kristin Gjelsvik er en av dem som har engasjert seg i sosiale medier for å advare andre foreldre mot en type «plastikkirurgi-apper» rettet mot barn.

– Kjære foreldre. Ta en titt på hvilken apper barna deres har lastet ned og sørg for at slike spill som dette aldri finner veien inn på telefonen. Ingen barn - eller vokse forøvrig, har godt av å bruke DIY self surgery som tidsfordriv, skriver hun på Instagram.

Det finnes i dag utallige plastikkirurgi spill på markedet og de går stort sett ut på det samme:

Du får først presentert en «stygg» jente som du skal gjøre penere. Dette gjør du blant annet ved å bruke en sprøyte på kinn og lepper, eller ved å «skjære» bort deler av ansiktet slik at hun får en smalere ansiktsform.

De er også basert på en dra-og-slipp metode som gjør de svært enkle å spille, selv for barn i tre-fireårsalderen.

View this post on Instagram

Redigeringsapper som kan gjøre oss slankere, smalere eller fyldigere på de "riktige" stedene, har blitt et stort problem. Det er nesten ikke lenger mulig å vite hva som er ekte, og det gjør ikke hverdagen akkurat lettere i en tid hvor man sammenligner seg med det man ser i sosiale medier. Allerede I 2013 var apper som "Perfect365" og "Beautify" (sjekk link i bio for SJUK bilderedigering) tilgjengelig i app store, og 7 år senere har appene utviklet seg til å bli så "gode" at retusjering kan være umulig å oppdage! Det burde rett og slett ikke være lov, og det er så flott at påvirkere som bl.a @sandralyng @saraaemiliee og @veronicasimone_yummymummy bruker sin posisjon til å slå hardt ned på disse appene. Det er ingen tvil om ag redigeringsapper er ille, men noe annet som er fullstendig hinsides, er spillene med 3(!!!) års aldersgrense som kan lastes ned til telefon/nettbrett, hvor man kan leke plastikkirurg. Her kan man skjære bort, fylle inn, redusere, fjerne og operere for å se "perfekt" ut, og jeg blir rett og slett kvalm av tanken på at dagens barn vokser opp i en tid hvor slike apper i det hele tatt eksisterer. Kjære foreldre... Ta en titt på hvilken apper barna deres har lastet ned, og sørg for at slike spill som dette aldri finner veien inn på telefonen. Ingen barn - eller vokse forøvrig, har godt av å bruke DIY self surgery som tidsfordriv 🤬🥺

A post shared by Kristin Gjelsvik (@kristingjelsvik) on

- Burde forbys

Gjelsvik får støtte av flere norske kjendismødre. Marna Haugen, kjent for bloggen Komikerfrue, er mamma til to gutter og sier hun ikke hadde kjennskap til denne typen spill før.

– Jeg ble helt sjokkert over at det fins slike apper for barn, sier hun til KK.

– Det ene spillet illustrerte en jente som ble avvist av en gutt på grunn av utseende og etter at hun la seg under kniven så ville han ha henne. Altså, ALT her er feil. Og om aldersgrensen er tre eller 12 år spiller ingen rolle, det er så uetisk som det kan bli og burde så absolutt forbys, sier hun.

En annen av Norges største influencere, tobarnsmor Sara Emilie Tandberg, reagerer også sterkt.

– Jeg blir sint, frustrert, lei meg og oppgitt over disse appene. Hvordan kan noen sitte å utvikle er barnespill med denne ideen? Jeg klarer ikke å forstå det. En app med fokus på at utseende betyr alt - burde ikke eksistert verken for voksne eller barn og burde vært forbudt, sier hun.

– At de i tillegg er satt helt ned til tre års alder er skandale. Jeg syntes det er skremmende at barn og unge har tilgang til slike apper som åpenbart forteller deg at du er kun er pen hvis du følger en viss standard. Det vil gi store konsekvenser på selvbildet til et barn og økt utseende og kroppspress.

UFORSTÅELIG: Sara Emilie Tandberg synes det er skremmende at barn og unge har tilgang til denne typen apper. FOTO: Privat
UFORSTÅELIG: Sara Emilie Tandberg synes det er skremmende at barn og unge har tilgang til denne typen apper. FOTO: Privat Vis mer

- Meld fra til Google og Apple

Spillene er merket med PEGI3 i Google Play, noe som betyr at de har aldersgrense tre år.

Men selv om PEGI sier noe om en anbefalt aldersgrense, betyr det ikke at innholdet automatisk passer for barn. Klassifiseringen tar nemlig i hovedsak hensyn til om appen inneholder vold eller røft språk.

Kjellaug Tonheim Tønnesen, faglig leder hos Barnevakten.no, synes det er ekstra provoserende å se så lave aldersmerkinger på såpass upassende innhold.

– At de får såpass lav aldersgrense i app-butikkene er nok basert på merkeordningen som primært ivaretar hva som kan virke skremmende eller støtende. Slike apper blir vurdert til ikke å være det, sier hun.

– Google og Apple sier de har etiske retningslinjer for hva de tilbyr i app-butikkene sine, så her er det viktig at de får tilbakemelding fra brukere hvis man mener at det er apper som burde fjernes.

Lett å se seg blind på aldersgrensen

Tønnesen mener det er lett for foreldre å se seg blinde på aldersmerkingen spill har, spesielt når appene har en så grafisk barnslig profil i presentasjonen.

– Man bør uansett ha som vane å sjekke hva apper og spill handler om før man bestemmer seg. Man kan også sette på koder på mobiler og nettbrett slik at all nedlasting av apper til barna må gå via deg som forelder, sier hun.

– Noen av disse appene skulle helst aldri vært laget. Det gir et usunt fokus på at man har grunn til å være misfornøyd med kropp og utseende, og at man kanskje burde fikse og ordne på seg selv. Det er noe barn og unge ikke bør bruke tiden sin på. Man burde heller lagd apper og spill som på ulike måter styrker barn og unges selvbilde, og som har som mål å gjøre dem trygge, fornøyde og glade.

Kan være svært uheldig

Kethe M. E. Svantorp-Tveiten er stipendiat ved Norges idrettshøgskole Institutt for idrettsmedisinske fag og har blant annet har forsket på kroppsbilde, selvfølelse og ungdoms bruk av sosiale medier.

Hun mener apper som dette er helt forkastelig og at de ikke burde være på markedet i det hele tatt.

– Slike apper kan virke harmløse og underholdende, men kan være svært uheldige å bruke for mange, ikke bare barn og ungdom, sier hun.

Grunnlaget for å få en god selvfølelse og sunt forhold til egen kropp dannes ifølge Svantorp-Tveiten i ung alder. En av forutsetningene for å skape en god selvfølelse hos barn er at barnet opplever en genuin følelse av at de er verdifulle og betydningsfulle, uavhengig av hva de mestrer og hvordan de ser ut.

– Barns oppfattelse av seg selv og omgivelsene er i en konstant utvikling og det fokuset omgivelsene, spesielt barnets nære tilknytningspersoner, har på kropp og utseende er av stor betydning for hvordan barnet forholder seg til kropp, sier hun.

KAN PÅVIRKE SELVBILDET: – Bruk av slike apper er svært uheldig uavhengig av alder, men jo tidligere slike apper introduseres jo mer uheldig vil det kunne være, sier Kethe M. E. Svantorp-Tveiten. FOTO: Norges Idrettshøgskole
KAN PÅVIRKE SELVBILDET: – Bruk av slike apper er svært uheldig uavhengig av alder, men jo tidligere slike apper introduseres jo mer uheldig vil det kunne være, sier Kethe M. E. Svantorp-Tveiten. FOTO: Norges Idrettshøgskole Vis mer

Gir signal om hvilke idealer som gjelder

Appene kan ifølge forskeren blant annet påvirke hvor viktig barnet opplever at kroppens utseende er og hvor stor betydning kroppens utseende har for hvordan andre tenker og bedømmer en som person.

Appene gir også et signal om hvilke kroppslige idealer som gjelder, noe som kan føre til at barnet vil sammenligne egen kropp og utseende i forhold til disse idealene.

– Når små barn bruker slike apper vil det først gi barnet et økt fokus på og bevissthet omkring eget utseende. Dernest opplever barnet at utseendet kan og burde endres på, hvilket er svært uheldig. I tillegg «forteller» disse appene at det å endre på kroppen er underholdende, enkelt og raskt, og bagatelliserer kosmetiske inngrep, sier Svantorp-Tveiten.

For å gi barn en robust og bred selvfølelse må man fra tidlig av være bevisst på hva i barnets liv man tillegger betydning og verdi. Her har kropp og utseende ingen ting å gjøre, og foreldre og andre voksne i barnets omgivelser har et ansvar for å unngå bruk av slike og lignende apper.

– Bruk av slike apper er svært uheldig uavhengig av alder, men jo tidligere slike apper introduseres jo mer uheldig vil det kunne være. I tillegg vil bruk av slike apper aldri styrke barn og ungdoms mentale helse og ikke bidra til at barn og ungdom utvikler seg til trygge og robuste voksne.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer