Uvanlige navn:

Kjendisparet avslørte nok et uvanlig babynavn

– Tviler på at foreldre i Norge vil velge noe slikt.

UVANLIGE NAVN: Rihanna og ASAP Rocky er en av mange kjendispar som slenger seg på trenden om uvanlige babynavn. FOTO: NTB/SplashNews.com
UVANLIGE NAVN: Rihanna og ASAP Rocky er en av mange kjendispar som slenger seg på trenden om uvanlige babynavn. FOTO: NTB/SplashNews.com Vis mer
Publisert

Navnetrender er gøy. Punktum! Mens vi her til lands gjerne er både mer alminnelige og mindre kreative når vi navngir våre små, lar vi oss likevel stadig inspirere – eventuelt bare underholde – av de amerikanske kjendisene som nærmest gjør sport ut av kreativ og unik navngivning.

I september droppet nok et kjendispar et unikum av et barnenavn – Rihanna og ASAP Rocky avslørte et uvanlig navn på sønn nummer to (også). Etter førstefødte ved navn RZA – etter RZA i gruppen Wu-Tang Clan, uttales «Rizz-uh» – har nestemann fått navnet Riot Rose. Ifølge ET, skal navnet være en hylles til far som elsker friske blomster.

Dette får oss til å lure: hvor mye kan vi egentlig la oss inspirere av navnetrendene her i Norge? Kan vi finne på navn, og kan vi fritt benytte ord-navn som «Opprørsrose»?

Kjendiser gjør ofte uvanlige ting. Det er mye av grunnen til at de har jobbet seg opp til å bli kjendiser. Det er naturlig at denne væremåten også uttrykkes i navn på de kjæreste de har – barna, mener navneforsker Ivar Utne.

– Få foreldre som tenker slik

Utne har god oversikt over hvilke «uvanlige navn» vi har her til lands. Det er bare det at disse kan sies å først og fremst være uvanlige i den forstand at de er sjeldne – som regel ikke fordi de er kreative à la Riot Rose.

Et navn som «Opprørsrose», mener eksperten imidlertid at det vil kunne bli vanskelig å få gjennom.

– Det kan hende dette vil bli avvist fordi det er negativt eller blir knyttet til spesielt sterke holdninger. Uavhengig av innhold oppfatter jeg det også som veldig tungt. Kanskje «Stridsrose» kunne vært et bedre alternativ, fordi det er enklere, sier Utne.

– Først og fremst tviler jeg på at foreldre i Norge ville velge noe slikt, fortsetter han.

Ifølge Utne, er det nok der det ligger: norske foreldre er ikke så interesserte i såpass spreke navn. Uansett hvor opptatte vi er av navn!

– Så vidt jeg kan se, er det få foreldre som tenker slik. Vi ser lite til spesielle navn for barn fra ord og uttrykk i Norge først og fremst fordi foreldre ikke velger slike navn, bekrefter Utne.

Blant de mer sjeldne jentenavnene, har vi eksempelvis Veslemøy, Felicia, Cassandra og Gloria – som alle ble gitt til under ti personer hver i 2022. Når det kommer til guttenavn, har vi eksempelvis Hauk, Torje, Jarl og Fred blant de mer sjeldne, og disse ble gitt til under ti personer i 2022.

UVANLIG: Ifølge navneekspert og navneforsker Ivar Utne, er uvanlige navn uvanlig i Norge. Rihannas førstefødte heter RZA Athelston, og nylig annonserte de at nummer to har fått navnet Riot Rose. FOTO: Aissaoui Nacer / SplashNews.com / NTB
UVANLIG: Ifølge navneekspert og navneforsker Ivar Utne, er uvanlige navn uvanlig i Norge. Rihannas førstefødte heter RZA Athelston, og nylig annonserte de at nummer to har fått navnet Riot Rose. FOTO: Aissaoui Nacer / SplashNews.com / NTB Vis mer

Akronym-navnet «Ynwa» overrasker

Når det er sagt, har vi noen egne varianter av navn à la disse amerikanske trendnavnene – som at datteren til Beyoncé og Jay-Z heter Blue Ivy, og datteren til Kim Kardashian og Kanye West heter North (...West). Datteren til Gwyneth Paltrow og Chris Martin heter Apple, og Kate Winslet og Ned Rocknrolls sønn heter Bear Blaze.

Her i Norge har vi noen Håp og noen Selveste og noen Ivrig.

YNWA: Har du møtt en Ynwa før? Flere jenter i Norge er oppkalt etter supportersangen til Liverpool - You'll Never Walk Alone. FOTO: NTB
YNWA: Har du møtt en Ynwa før? Flere jenter i Norge er oppkalt etter supportersangen til Liverpool - You'll Never Walk Alone. FOTO: NTB Vis mer

I tillegg, minnes Utne to barn oppkalt etter vindruer – søstrene Lykke-Merlot og Perle-Gamay – og har også tidligere påpekt at Märtha Louises døtre Maud Angelica, Leah Isadora og Emma Tallulah har fått navn som skiller seg merkbart ut fra resten.

Det stopper ikke der: Vi har også seks nordmenn med navnet Batman. Vi har også en Gudergod, Vgleser, Kolaautomat og Juel-Øl! Disse er mellomnavn som voksne har endret til.

– Og Brå, i kombinasjonen Brå Kjekk, der Brå er mellomnavn og Kjekk er etternavn, forteller Utne.

To andre norske eksempler på annerledes-navn: Da Aune Sand og kona Marianne Aulie skulle navngi sine to dødre, ble det Blanca Rose Mae Thyra Elisabeth Anna Margareth Veslemøy og Aella Malove Bluebell Marie Ingeborg Hjørdis.

– Reglene i Norge er mindre strenge

Ifølge Utne, er det ikke strengere navnelover enn mange andre land som stopper oss i kreativ navngivning – for det har vi faktisk ikke.

– Reglene i Norge er mindre strenge enn de fleste landene i Europa. Det er derimot mindre strengt i Storbritannia og særlig i USA fordi de ikke har navnelover, men kan ha andre bestemmelser som kan hindre helt spesielle navn, forklarer han.

Navnelovene våre gjelder i hovedsak for å beskytte barna som får navn.

– Det er begrensninger for «vesentlig ulempe» og «andre sterke grunner». Begge de begrensningene vil si ord som er negative og støtende, som blant annet sykdommer, medisiner, rusmidler, banneord, tabuord, titler – særlig kongelige – og negative holdninger, forteller Utne.

– Dette er strengere for barn enn for voksne, og det er fordi barn jo ikke kan bestemme over eget navn, legger han til.

Utne forklarer at annerledes-navn på barn lettere kan føre til misforståelser enn vanlige navn.

– Fordi de ofte er like kjente ord, og kanskje ikke blir oppfattet som navn. Og noen tenker at navnene kan føre til mobbing fordi de kan bli oppfattet som uvanlige og rare, sier han.

NAVNEFORSKER: Ivar Utne kan bekrefte at norske foreldre ikke pleier å være ekstra kreative når de velger barnenavn. FOTO: Privat
NAVNEFORSKER: Ivar Utne kan bekrefte at norske foreldre ikke pleier å være ekstra kreative når de velger barnenavn. FOTO: Privat Vis mer

I tillegg, er det flere navn som får avslag fordi de anses som etternavn eller for like etternavn. Det er heller ikke lov å gi guttenavn til jenter og omvendt, men det er unntak for navn som allerede er i bruk for begge kjønn – som Kim, Iben og Luca, forklarer eksperten.

Det blir imidlertid omtrent aldri stoppet navn for barn etter reglene om vesentlig ulempe og sterke grunner. Slike navn blir rett og slett ikke gitt.

– Avslag for barn er på grunn av at navnene er like etternavn eller navn for motsatt kjønn, slår Utne fast.

BETYDNINGSFYLT: Navneforsker Ivar Utne tror foreldre som velger annerledes eller unike navn til barna sine gjør det for å uttrykke noe de er opptatt av eller noe de ønsker for barnet. FOTO: NTB
BETYDNINGSFYLT: Navneforsker Ivar Utne tror foreldre som velger annerledes eller unike navn til barna sine gjør det for å uttrykke noe de er opptatt av eller noe de ønsker for barnet. FOTO: NTB Vis mer

Kan få økning

Hvorfor er noen så opptatte av å gi barna helt unike og «nye navn» – eller hvorfor ønsker folk å endre navn i voksen alder? Utne forteller at de fleste søknader om navneendring er fra folk i tjueårene, men at det også kommer en del fra som er eldre.

– Det er for å uttrykke noe de er opptatt av. Voksne velger seg nye navn som viser egne interesser, eller de gjør om kallenavn til offisielt navn. Foreldre vil gi barn navn som viser noe de selv er opptatt av, eller som sier noe om hva de ønsker for barnet, sier Utne.

– Å velge navn ut fra ord som sier noe om hva foreldre er opptatt av eller ønsker for barn, er mye brukt i mange land, særlig i Afrika og Asia. Å lage navn på samme måten i Norge kan være inspirert derfra. Eller så vil foreldre bare ha et innholdsrikt navn på det kjæreste de har, fortsetter han.

Han mener vi imidlertid begynner å bli ganske så vante med annerledes navn fra hele verden.

Toleransen for uvanlige navn av mange slag ser ut til å være god nå. På den måten kan det oftest gå helt fint med å lage annerledes-navn. Det kan rett og slett bli kjekt etter hvert også hos oss! sier Utne.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer