Småbarnsmor

- Kjennes som jeg bare løper og løper

Småbarnsmor Merete Gamst (41) har tatt grep for å få hverdagen til å opp.

SMÅBARNSMOR: Merete Gamst har fått to barn på fire år. Foto: Privat.
SMÅBARNSMOR: Merete Gamst har fått to barn på fire år. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Innboksen min er full av de som minner meg på at jeg taper penger på å trappe ned i stilling.

Det skriver influenser Merete Gamst (41), også kjent som Positivista, på Instagram denne uken.

Hun har nemlig gått ned til 80 prosent stilling for å få mer tid til de to barna sine, og prøve å bremse hamsterhjulet i alle fall bitte litt. Og hun er klar over at det ikke bare innebærer at lønnen blir lavere, men at det også vil straffe henne som pensjonist.

Men Gamst kan ikke bry seg om pensjonistpoeng nå, hun tenker heller på familien.

- Tenk på hva jeg vil tape av tid med barna ved å ikke gjøre det, det er bare nå de er så små, påpeker hun, og forklarer at dette er en midlertidig løsning nå som hun har lang pendlervei i kombinasjon med at jobben har sluttet med hjemmekontor.

- Rart det der at det skal være så vanskelig å kombinere familieliv og karriere for oss som virkelig ønsker å få det til. Og det er synd at det er kvinner som ofte kommer tapende ut av dette, for det er flest mødre som jobber redusert for å få hele sulamitten til å gå rundt.

- Kommer aldri helt frem

Til KK forteller Gamst at hun har søkt om å gå ned til 80 prosent stilling fra 1. mars.

Hun håper en dag fri fra jobb i uka vil bremse hamsterhjulet, for med inndragelse av hjemmekontor, lang reisevei og to små barn går ikke kabalen opp.

- Det kjennes bare ut som jeg løper og løper, men kommer aldri helt frem. Jeg ønsker å ta grep for å få mer tid til de tingene som virkelig betyr noe, sier hun og utdyper:

- Jeg kan ikke la tanken på å miste pensjonspoeng trumfe tiden jeg har med barna mine mens de er små. Man får flere muligheter til å ta opp karrieren, men man har kun en mulighet til å være til stede når barna er små.

PUMPER: - Det er synd at det er ofte vi mødre som taper på dette økonomisk, sier Gamst. Foto: Privat.
PUMPER: - Det er synd at det er ofte vi mødre som taper på dette økonomisk, sier Gamst. Foto: Privat. Vis mer

Etter at Gamst la ut innlegget på Instagram har innboksen vært full, forteller hun.

- De aller fleste skriver at det er det beste valget man tar, for tiden med barna får man aldri igjen og de som har gjort det samme skriver at de aldri har angret på det.

Men Gamst får også meldinger fra andre i samme situasjon er usikre på hva de skal gjøre, fordi det er økonomisk krevende tider og de er er avhengig av full lønn.

- Det er uheldig at arbeidsplasser og samfunnet ikke er bedre på å tilrettelegge slik at det er mulig å balansere karriere og arbeidsliv. Men for min del er barna det viktigste nå, så det føles helt riktig å trappe ned i en periode.

Ble sykemeldt

Gamst har tidligere vært åpen om de harde småbarnsårene.

Høsten 2023 la ut et innlegg om at hun som småbarnsmor var blitt sykemeldt med utbrentsymptomer, skrev KK om tidligere.

Først opplevde hun en bølge av sympati. Flere kjente seg igjen i det å skulle tilbake i full jobb etter å ha fått barn. Selv hadde Merete fått to barn på fire år, og av kommentarfeltet å bedømme var det mange som hadde opplevd at det kan være vanskelig å levere på alle fronter etter å ha fått barn.

For Meretes del gikk det så langt at legen sykemeldte henne i to uker, på grunn av betennelse i armen og sterk hodeverk. Etter åpenheten tok avisen VG kontakt, og gjorde et intervju der Merete utdypet bakgrunnen for sykemeldingen, og innrømmet at hun syntes det kunne være vanskelig å være tobarnsmor:

– Jeg var helt ærlig på at det kan være krevende å være tobarnsmamma med en baby som ikke sover om natten, full jobb og pendling. Men folk ble så sint, og bannet i innboksen min, fortalte Gamst.

La oss oppklare prevensjonsmyter! Gynekolog Siri Kløkstad fra «Sex og Samfunn», svarer på om tiltrekningen man har til mennesker forandrer seg ved bruk av prevensjon. Video: Nora Bakketun Vis mer

Fikk hets

Merete jobber i et innholdsbyrå og som influencer, og fortalte den gangen om en arbeidshverdag der hun som ammende mor måtte pumpe på toalettet mellom møter, løp fra sted til sted og egentlig følte at hun ikke strakk til noe sted.

– Det må jo være lov å si at det er tøft. Men etter åpenheten skrev folk «Stakkars deg, du har ikke tid til å lakke neglene!», og fæle ting, som: «Sånn er det å ha barn, og om du ikke klarer det, er du ikke skikket til å være mor». Men å være sykemeldt betyr jo ikke at du er svak, men kanskje at du har kjørt på for hardt for lenge, utdypet hun, men understreket at de aller fleste forsvarte henne.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet