Koronavirus

Kjersti har vært isolert siden mars. - Savnet av barnebarn er vanskeligst

Med økende koronasmitte er mange bekymret for årets julefeiring, slik sørger du for at jul og advent bli så koselig og trygg som mulig.

ISOLERT SIDEN MARS: Kjersti har flere sykdommer som plasserer henne i risikogruppen for koronaviruset. Det innebærer at hun i år ikke kan feire jul med barnebarna på vanlig måte. FOTO: Privat
ISOLERT SIDEN MARS: Kjersti har flere sykdommer som plasserer henne i risikogruppen for koronaviruset. Det innebærer at hun i år ikke kan feire jul med barnebarna på vanlig måte. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Koronapandemien er inne i sin andre store bølge og mange familier ser med bekymring frem mot årets julefeiring. For kan vi risikere at vi i år ikke får feire jul sammen med våre aller nærmeste?

En som allerede har innstilt seg på en litt annerledes jul i år, er Ingvil Hasås Martinsen (39). Hun er lærer på Engebråten skole som er en stor ungdomsskole i Oslo med cirka 630 elever.

I løpet av en vanlig uke er hun innom syv ulike kohorter, det vil si at hun er i kontakt med hele 135 elever.

Skolen har gjort en solid innsats for å sette inn ekstra hygienetiltak. Men den utbredte smitten i samfunnet og det høye antallet nærkontakter, har ført til at Ingvil ikke kan ha fysisk kontakt med moren sin.

Ingvils mor, Kjersti Martinsen (71), har nemlig flere kroniske sykdommer som plasserer henne i risikogruppen for koronaviruset, deriblant astma, kols og tarmsykdommen crohns som gjør at hun må gå på immunhemmende medisiner.

På grunn av dette har Ingvil, samboer David og sønnen Daniel (3) ikke turt å ha nærkontakt med Kjersti siden nedstengingen i mars.

– Vi har bare møttes fysisk to ganger og begge gangene traff vi henne på en lekeplass hvor hun fikk være med på avstand, forteller Ingvil.

– Moren min bor vanligvis i Spania i vinterhalvåret, men vi møtes jevnlig når hun er i Norge. Vi var faktisk på besøk hos henne i Spania i vinterferien, rett før landet stengte ned. Det var siste gangen jeg ga henne en klem. Jeg savner så fryktelig å få gi henne en klem igjen, sier hun.

Har vært i isolasjon siden mars

Mor Kjersti er pensjonist, men mange fra den eldre garde vil nok kjenne henne igjen fra jentegruppa «Amtmandens døtre» som var populære på 70-tallet. Her spilte hun blant annet gitar og ukulele, to instrumenter hun ikke har lagt på hylla og fortsatt spiller i bandet «Halvsøstra».

– Vi ga ut en CD rett før koronaen kom og skulle etter planen ha en del spillejobber, men disse er nå satt på vent fordi flere av oss har underliggende sykdommer. Bortsett fra et par turer i butikken og på apoteket, har jeg vært i isolasjon sammen med mannen min siden mars, forteller hun.

– Vi bor ganske fint og naturnært i Drøbak, hvor vi går masse turer. Jeg har også klart å holde god kontakt med vennene mine over telefon. Det vanskeligste er akkurat dette med at jeg ikke kan være sammen med barn og barnebarn, noe som har vært veldig hardt.

MANGE NÆRKONTAKTER: Som lærer i Osloskolen har Ingvild kontakt med 135 skoleelever i løpet av en vanlig uke. Her sammen med sønnen Daniel. FOTO: Privat
MANGE NÆRKONTAKTER: Som lærer i Osloskolen har Ingvild kontakt med 135 skoleelever i løpet av en vanlig uke. Her sammen med sønnen Daniel. FOTO: Privat Vis mer

Arrangerte Skype-bursdag

Men selv om de ikke har kunnet være nær hverandre fysisk, har familien funnet flere kreative metoder for å møtes allikevel. Ingvils sønn Daniel har blant annet en egen iPad hvor han kan FaceTime mormor når han selv måtte ønske.

– Det er veldig fint fordi hun har all verdens tid til å høre på at han tuller. Av og til har de fine samtaler, noen ganger trykker han bare på ulike ikoner, smiler Ingvil.

– De har fortsatt å ha en egen relasjon og jeg er så glad for at teknologien gjør det mulig. Da han ble tre år i april, hadde vi også Skype-bursdag hvor alle besteforeldrene fikk være med. Vi spiste kake og åpnet gaver over kamera, det var veldig kjekt.

Trist å måtte avvise barnebarna

Kjersti forteller at hun frykter konsekvensene dersom hun skulle bli smittet av koronaviruset, hun har derfor siden mars vært nøye med å bruke ansiktsmaske i situasjoner hvor hun ikke klarer å holde nok avstand.

De få gangene hun har fått møte familiemedlemmer, synes hun det har vært spesielt trist å måtte avvise barnebarna når de ønsker å krype opp på fanget hennes.

– Mannen min og jeg har flere barn og barnebarn, og det siste tilskuddet kom nå i januar. Henne har vi nesten ikke sett, det er kjempesårt da det skjer så mye på kort tid når de er små. Ingvil har vært veldig flink til å ta bilder og videoer, slik at jeg får følge Daniel litt der. Det siste jeg gjør før jeg legger meg er å se videoene på nytt og på nytt, sier hun.

SÅRT Å AVVISE BARNEBARNA: Kjersti har bare møtt familien sin en håndfull ganger siden nedstengningen av landet i mars, og alltid på trygg avstand. Noe av det vanskeligste er å måtte avvise barnebarna som ønsker å krype opp på fanget. FOTO: Privat
SÅRT Å AVVISE BARNEBARNA: Kjersti har bare møtt familien sin en håndfull ganger siden nedstengningen av landet i mars, og alltid på trygg avstand. Noe av det vanskeligste er å måtte avvise barnebarna som ønsker å krype opp på fanget. FOTO: Privat Vis mer

Planlegger å møttes mot slutten av jula

Ingvil har skilte foreldre og er derfor vant til å ikke feire hver eneste jul sammen med moren.

Hun tror familier som feirer alle julaftener sammen og som ikke får det i år, nok har det enda verre enn henne.

– Det hadde nok også vært tøffere for oss om det hadde vært «hennes jul» i år. Det vi har gjort når vi ikke feirer julaften sammen, er å ha en julaftenlignende feiring senere - enten i romjula eller rett over nyttår. Her har vi pleid å spise ribbe og åpne gaver til Daniel, det har på en måte vært en ekstra julaften, men dette kan vi ikke gjøre i år, forteller hun.

– Vi planlegger derfor å møtes mot slutten av jula, etter at vi har vært noen dager alene helt uten å møte andre familiemedlemmer. Vi snakker om å finne et fint sted ved vannet hvor vi skal henge opp noen lyslenker i trærne, fyre bål, grille pølser og være sammen med god avstand. Jeg tror vi skal få til en trygg og koselig julefeiring uansett.

Håper på normal julefeiring

Flere steder i Norge har det nå blitt satt inn strengere smitteverntiltak, blant annet når det gjelder gruppestørrelser og bruk av munnbind i kollektivtransporten og steder hvor man ikke klarer å holde stor nok avstand.

Hvordan denne typen tiltak vil påvirke årets julefeiring er fortsatt usikkert, men assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad, sier til KK at han håper julefeiringen skal kunne bli mest mulig normal i år.

– Men det er usikkerhet knyttet til smittetallene i de ulike delene av Norge, sier han.

– Derfor er det ikke sikkert at man alle steder bør delta i veldig mange juleselskaper med andre personer enn dem man bor sammen med, vi får komme tilbake til råd om dette om noen uker.

FORTSATT USIKKERT: Det er ifølge Espen Nakstad i Helsedirektoratet ikke klart hvilke koronaretningslinjer som vil gjelde under årets julefeiring. FOTO: Terje Bendiksby / NTB
FORTSATT USIKKERT: Det er ifølge Espen Nakstad i Helsedirektoratet ikke klart hvilke koronaretningslinjer som vil gjelde under årets julefeiring. FOTO: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Uansett vil det ifølge Nakstad være viktig å følge de vanlige smittevernrådene. Det vil si at man først og fremst forsikrer seg om at alle som feirer jul sammen er friske, og at man holder anstand til dem i risikogruppene.

– Jeg tror det er lurt å begrense sosial kontakt med andre i dagene før man skal møte noen i risikogruppene. Hvis man tror man har vært sammen med noen som kan være smittet bør man unngå besøk hos besteforeldre i ti dager, sier han.

– Det å feire med dem man bor sammen med til vanlig og å unngå mange reiser på kryss og tvers av landet er nok et godt generelt råd.

– Kan man feire jul sammen med mennesker i risikogruppen dersom man bruker maske?

Vanlige smittevernregler og avstand er nok viktigere enn munnbind. I familiære sammenhenger anbefales munnbind vanligvis bare dersom det er en medisinsk begrunnelse for å bruke det, for eksempel når man skal være sammen med en person som har nedsatt immunforsvar i forbindelse med kreftbehandling, svarer Nakstad.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer