Babynavn

Kjønnsnøytrale navn - ny navnetrend?

Mange navn passer like godt på jente som på gutt. Sjekk hvilke!

KJØNNSNØYTRALE NAVN: Lyst på et navn som hverken er spesielt feminint eller maskulint? Foto: Ramona Heim / Shutterstock / NTB scanpix
KJØNNSNØYTRALE NAVN: Lyst på et navn som hverken er spesielt feminint eller maskulint? Foto: Ramona Heim / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Vil kjønnsnøytrale navn bli en fremtidig norsk navnetrend? Sverige ligger vanligvis ett skritt foran Norge når det gjelder navnetrender og der har man lenge vært opptatt av kjønnsnøytrale navn.

I front finner vi kjendisparet Alex og Amanda Schulman (sistnevnte kjent fra den populære podcasten «Hanna og Amanda») som har valgt kjønnsnøytrale navn på sine to døtre Charlie og Frances.

Mens ekteparet Schulman ifølge Aftonbladet bevisst har valgt et kjønnsnøytralt navn på døtrene sine, tror navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen at de fleste foreldre først og fremst tar utgangspunkt i navn de synes er fine.

– Dette med kjønnsnøytralitet handler om å bryte grenser og er noe voksne gjør av kjønnspolitiske grunner. Men jeg tviler på at så mange vil navngi barnet sitt som et kjønnspolitisk standpunkt, sier han.

NAVNETIPS? Sjekk ut KK Mammas navnerulett!

Ektepar av motsatt kjønn og samme fornavn

Utne tror allikevel at kjønnsnøytrale navn er noe vi vil kunne se mer av i fremtiden.

– Vi lever i et samfunn hvor kjønnsforskjeller er litt mindre viktige enn de før. Se bare på diskusjonen rundt bruken av «hen», som er et eksempel på at man ikke ønsker å markere forskjellen mellom kjønnene. Hvilket kjønn du har er i mange sammenhenger ikke viktig, og på et eller annet tidspunkt vil dette også nå navn, sier han.

– Vi ser blant annet at man både i Sverige og Finland jobber med å oppheve navnelovene rundt gutte- og jentenavn. Dette kommer av at folk ikke er så opptatt av kjønnsforskjeller lengre, sier han.

– Betyr det da at man i fremtiden vil kunne oppleve ektepar av motsatt kjønn hvor begge heter Christian?

– Jeg tror svaret er ja. Jeg vet ikke hvor fort dette vil komme til Norge, men det er åpenbart at det vil gå i den retningen, svarer Utne.

LES OGSÅ: Slik ble vi enige om babynavnet

Ikke lenger så vanskelig å få navn godkjent

Etter at den nye navneloven kom i 2003, har den ifølge Utne blitt mye mer liberal enn den var tidligere.

– Dersom du er kvinne og ønsker å kalle deg Bjørn fordi du føler deg som en mann, så får du det. Det er ikke slik at du må gjennom en kjønnsoperasjon for å få lov til å bytte navn, du må bare føle deg som det motsatte kjønn. Men vi er mye mer påholden i forhold til dette når det gjelder barn. Det som regulerer kjønnsbestemte navn i Norge er hensyn til ulempe, slik at et navn ikke skal være til ulempe for barnet, sier han.

I Norge er det Folkeregisteret som avgjør om et navn skal tillates eller ikke. Utne forteller at han ofte blir brukt som rådgiver i saker hvor man er usikre på om et navn skal godkjennes for et kjønn det ikke er tradisjon for tidligere.

– Min jobb er å dokumentere at navnet har en tradisjon i Norge eller i et annet land for det kjønnet foreldrene ønsker. Et eksempel kan være å se om navnet Anne blir brukt som mannlig fornavn i et annet land. Anne blir faktisk mye brukt på menn i Nederland, så da får du det godkjent. Regelen er at navnet må være brukt på minst fem personer minst tyve år bak i tid, forklarer han.

– Men det er en begrensning i forhold til hvilke land vi sammenligner med. Vi ser stort sett på bruken i det europeiske fastlandet, da navnet må være i bruk i land som har en navnelov som regulerer kjønn. Noe man for eksempel ikke har i USA, hvor det er fritt frem for å bruke typiske jentenavn på gutter og motsatt. Men hvis et navn er mye brukt for et annet kjønn i USA, kan man allikevel få det godkjent her i Norge.

– Navn som Christian, Kristian og Kristen vil man kunne få godkjent på jenter her i Norge, fordi det er så mye brukt som jentenavn i USA.

LES OGSÅ: Kongelige navn som ble trendy

Navn som ikke assosieres med et bestemt kjønn

Også i den norske kjendisverdenen finner man eksempler på bruk av kjønnsnøytrale navn. Tone Damli Aaberge har kalt datteren sin Billie, som er jenteversjonen av Billy.

Navnet er riktignok foreløpig veldig sjelden, da det kun er 36 norske kvinner som har Billie som første fornavn og 17 kvinner har som eneste fornavn. Utne forteller at navn som slutter på «ie» og «y» ofte blir brukt på begge kjønn.

– Et annet eksempel er Benny. Kortformer av navn kan også være kjønnsnøytrale, for eksempel Alex som både kan være en forkortelse av Alexandra og Alexander, sier han.

Kjønnsnøytrale navn kan også være navn som beskriver et geografisk sted, en ting eller en tilstand, og som man kanskje ikke assosierer med et bestemt kjønn.

Eksempler på slike navn som kanskje kan bli tatt i bruk av begge kjønn er Vilje, Håp, Glede, Bjørk, Paris eller Phoenix.

– Dersom et slikt navn er tatt i bruk for det ene kjønnet, kan det være vanskelig å få det godkjent for motsatt kjønn. Men samtidig vil man stille spørsmål ved om hvorvidt det å hete positive ting som Håp og Glede vil være en ulempe for barnet. Dersom navnet er lite i bruk og det ikke oppleves som en stor ulempe, tror jeg vi vil få en utvikling hvor det lettere kan brukes på begge kjønn, sier Utne.

I USA er det også vanlig å bruke etternavn som fornavn på begge kjønn. Dette vil ifølge Utne som regel være vanskeligere å få godkjent her i Norge.

– Det er fordi det står i navneloven at man ikke kan bruke etternavn som fornavn, så fremt man ikke kan vise til at det for eksempel har en tradisjon som jentenavn. Men i mange tilfeller bruker man begrep som beskriver natur som etternavn og da kan man tenke seg at det kan bli godkjent også som fornavn.

LES OGSÅ: Camilla angret på navnet hun hadde gitt datteren

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer