Kjøpepress

Kjøper færre gaver: - Jeg var redd for å få gnien-stempel

I denne tobarnsfamilien bruker de mindre penger i desember enn resten av året.

KJØPEPRESS: Familien Grostad nekter å la seg påvirke av kjøpepresset mange føler på i tiden frem mot jul. - Vi har i stedet fått et større fokus på å være sammen med ungene, sier tobarnsmor Anne Berit. Her sammen med barna Luna (11) og Jone (8). FOTO: Privat
KJØPEPRESS: Familien Grostad nekter å la seg påvirke av kjøpepresset mange føler på i tiden frem mot jul. - Vi har i stedet fått et større fokus på å være sammen med ungene, sier tobarnsmor Anne Berit. Her sammen med barna Luna (11) og Jone (8). FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Årets julehandel er i full gang, kickstartet av den elleville kjøpefesten «Black Friday». Men til tross for mange gode tilbud og halv skatt på kommende desemberlønning, opplever mange at det fort kan bli en «blakk fredag» i stedet.

Tall fra en undersøkelse gjort av Ipsos på vegne av DNB, viser nemlig at vi nordmenn gjerne åpner lommeboka for å komme i den riktig gode julestemningen.

I snitt planlegger vi å bruke 13.320 kroner på julefeiringen, noe som er 1.032 kroner mer enn i fjor.

Bruker ikke mer penger i desember

Men enkelte nekter å la seg påvirke av kjøpepresset, som familien Grostad i Orkdal. Ifølge Anne Berit Grostad (32) forsvinner det ikke mer penger ut av familiens bankkonto i desember enn det gjør i de andre månedene av året.

– Kostnadene våre går nesten litt ned i desember fordi julekjøret gir meg avsmak. Jeg kjenner på kynismen som ligger bak og at alt handler om å slå fjorårets salgsrekorder. Jeg spør meg selv hvor lenge vi kan fortsette sånn, da det ikke er bærekraftig, sier hun.

Tobarnsmoren, som driver Instagramkontoen «Spareglede», er svært opptatt av privatøkonomi og en bærekraftig livsstil. De siste årene har hun og ektemannen Kjell Kristian (37) gjort drastiske endringer når det kommer til familiens forbruksmønster.

Det hele startet med at Anne Berit rett og slett så seg lei på å bruke mye tid og ressurser på å administrere familiens mange eiendeler.

– Jeg kjente på at vi hadde mer enn nok og at alle impulskjøpene henger ved oss helt til vi får tingene ut av huset igjen. Ingen får det bedre av at vi forbruker så mye som vi gjør i dag, det skaper bare mye unødvendig stress.

– På et høyere nivå var også miljøfokuset viktig. Man kan velge å lukke øynene for problemene og tenke at man skal ha det fint i sin levetid og så får det gå som det går senere. Men jeg tenker at vi alle vil få mer meningsfulle liv om vi faktisk gjør noe med forbruket nå, sier hun.

Viktig å lære barn at de ikke kan få alt

Paret har derfor valgt å kutte ned på alle innkjøp, det vil si at de kun kjøper det de virkelig har behov for og at de alltid forsøker å finne det de trenger brukt.

I tillegg har de lært barna, Jone (8) og Luna (11), at det faktisk går an å ønske seg noe uten at det alltid går i oppfyllelse.

– Tidligere var jeg opptatt av at alle barnas drømmer og ønsker skulle bli hørt for at det skulle bli en perfekt jul eller bursdag, men nå har jeg innsett at de lærer mer av å kjenne på at en bursdag kan bli bra selv om de ikke fikk alt de ønsker seg, sier hun.

– Vi voksne vil jo ungene våre så godt, men noen ganger kanaliserer vi det helt feil i et forsøk på å beskytte dem mot skuffelse. Jeg jobber som lærer i ungdomsskolen og ser helt tydelig at ungdom som aldri har møtt motstand og kjent på skuffelse sliter mer enn andre.

UNNGÅR KJØPESENTRE: Man kan komme i god julestemning på andre måter enn å besøke julemesser og kjøpesentre, mener Anne Berit. FOTO: Privat
UNNGÅR KJØPESENTRE: Man kan komme i god julestemning på andre måter enn å besøke julemesser og kjøpesentre, mener Anne Berit. FOTO: Privat Vis mer

Kjøper helst brukte gaver

Familien klarer også å holde på disse prinsippene i tiden frem mot jul. Tidligere fikk barna for eksempel alltid pakkekalendere, nå får de en kalender som inneholder en liten godtebit hver dag.

– Vi har pratet om at det er julaften som er dagen vi får gaver og at hvis de får smågaver hver dag i advent, så vanner det ut julaften. Jeg vet at mange gir undertøy, sokker og slike ting i julekalenderen, men jeg vil at ungene mine skal bli glade om de får dette til jul også, sier Anne Berit.

– Når det gjelder barnas julegaver, så får de nok gaver for litt lavere summer enn en del andre og helst noe brukt. Men julegavene bestemmes ut ifra hva barna trenger og ønsker seg, ikke hva de koster. Det vil si at hvis de ønsker seg noe til 400 kroner så får de det, vi leter ikke frem en masse annet stæsj for at det skal bli en gave til 1000 kroner.

Anne Berit forteller at hun også har blitt enig med den øvrige familien om å holde gaveinnkjøpene på et minimum.

– Jeg har i mange år tenkt på at jeg ønsket å kjøpe færre gaver, men jeg var redd for hva andre skulle tenke om det. Jeg var redd for å bli stemplet «gnien», sier hun.

– Men i år har jeg gitt beskjed om at det til nieser og nevøer blir brukte gaver eller en økonomisk gave til et fond. Ellers gir vi kun til våre egne foreldre, men her forsøker vi også å fase det litt ut eller kjøpe opplevelser og slikt i stedet.

Unngår julemesser og kjøpesentre

Det er ikke bare gaver og julekalendere som kan få bankkortet til å gå varmt i tiden frem mot jul, mange bruker også store summer på julepynt og nye klær til alle julens sammenkomster.

Anne Berit forteller at de for å unngå kjøpepresset bevisst holder seg unna julemesser og kjøpesentre.

– Folk drar gjerne dit fordi det gir dem julestemning, men det er jo egentlig et vanvittig kjøpepress på disse stedene. For mange har det også blitt en tradisjon å kjøpe ny julepysj eller juleklær, vi har på en måte bare akseptert at dette er noe vi skal bruke penger på. Men det er jo ikke slik at vi behøver et nytt antrekk for hvert selskap, så i min familie bruker vi de samme finklærne i julen som vi har gjort tidligere i år.

Til tross for at de på gavefronten nok har en noe mer nedtonet jul enn det som har blitt standarden i mange norske hjem, forsikrer Anne Berit oss om at ungene ikke lider noen nød.

Hun tror nøkkelen er å involvere barna slik at de vet hva de kan forvente, samt å erstatte gavene med noe positivt.

– Vi foreldre kan ikke bare ta bort julegavene uten å erstatte det med noe annet, vi har derfor fått et større fokus på å være sammen med ungene på kvelden. Julaften er for eksempel en ypperlig anledning til å spille alle disse brettspillene som ungene vil at man skal holde på med, men som de voksne ikke tar seg tid til.

– Mange barn er jo også helt utslitte etter julaften og rekker ikke leke med det de har fått. Jeg tenker det kan være lurt å ta seg bedre tid på gaveåpningen og kanskje ta seg tid til å bygge det legosettet, i stedet for å bare slenge det inn i et hjørne for å åpne neste gave.

Mener gaver egentlig ikke er så viktig for barn

For de fleste foreldre vil det nok være helt utenkelig å ikke skulle kjøpe noen julegaver til barna sine, men ifølge psykolog Trond Hegglund hos Ductu organisasjonsutvikling er gaver egentlig ikke noe som er viktig for barn.

GI MER OPPMERKSOMHET: Psykolog Trond Hegglund råder foreldre til å erstatte de dyre julegavene med mer tid sammen med barna sine. FOTO: Privat
GI MER OPPMERKSOMHET: Psykolog Trond Hegglund råder foreldre til å erstatte de dyre julegavene med mer tid sammen med barna sine. FOTO: Privat Vis mer

Han peker på at julegaver er et kulturelt betinget fenomen som lar seg motvirke dersom foreldrene virkelig ønsker det.

– Hvis man som foreldre klarer å etablere en kultur som er enda sterkere, føler ikke barna behov for gaver. Det kan for eksempel være at familiens viktigste verdi er å bruke penger på reiser og opplevelser, eller at de ikke vil gi gaver fordi de vil være miljøvennlige.

– Da kan barna i stedet få glede av å få tilbringe tid sammen med foreldrene sine, eller oppleve at de er smarte og fantastiske mennesker som tar vare på miljøet, sier han.

Barn sammenligner seg med andre

Å motstå det sterke kjøpepresset i dagens samfunn krever imidlertid en ekstra innsats fra foreldrenes side. Dette kan være spesielt vanskelig når barn sammenligner seg med andre.

Hegglund forteller om et foreldrepar som til tross for anstrengt økonomi valgte å kjøpe en dyr smarttelefon til barnet sitt. Datteren hadde få venner og foreldrene var redde for at hun skulle føle seg utenfor dersom hun ikke fikk det samme som sine jevnaldrende.

– Dette er et eksempel på foreldre som har spilt fallitt. I stedet for å motvirke kulturen ga de bare bevisstløst etter og kjøpte den dyre telefonen. De lærte samtidig datteren at hun måtte ha ting for å bli akseptert. I stedet burde de fortalt henne hvor kjekk hun var og hvorfor andre ville være venner med henne. De burde lære henne å være en god venn, i stedet for å bare kjøpe en smarttelefon og håpe på at det ordnet seg, sier han.

Gi barna mer kjærlighet og oppmerksomhet

I stedet for å kjøpe mange dyre gaver råder psykologen foreldre til å tilbringe mer tid sammen med barna sine denne julen.

Han mener oppblomstringen av psykiske helseproblemer blant barn i stor grad skyldes at den oppvoksende generasjonen har for lite kontakt med foreldrene sine.

– Å bli trygg på og forstå seg selv, er veldig komplisert og tar lang tid. Datteren min elsker for eksempel å se på Youtube, men dette er ikke en god måte å utvikle en identitet på. Når du ser på skjermen er du litt glad, litt forundret og du får stadig små impulser, men for å bli et ekte menneske må gjøre ting i den virkelige verden.

– All den smalltalken man hadde før er for eksempel viktig for den kulturelle overføringen mellom generasjonene. Tenk bare på den scenen fra tv-serien Emil hvor alle i familien sitter i husets eneste oppvarmede rom og pusler med sitt. De små kommentarene dem imellom har utrolig mye å si for barnas utvikling, sier han.

Ifølge Hegglund viser også forskning på barns hjerner at barn som sitter mye med en skjerm foran nesen kan oppleve negative konsekvenser.

– Det å spille Fortnite eller være på Instagram er ikke nødvendigvis skadelig i seg selv, men det du går glipp av i forhold til det sosiale er skadelig. Man kan sammenligne det med et barn som sitter helt alene i et rom og blir understimulert, det er negativt for hjerneutviklingen.

– Det beste foreldre kan gi ungene sine til jul er derfor kjærlighet og oppmerksomhet. Det er faktisk ikke en klisje, det er utrolig viktig!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer