Kjøpepress

Kjøper færre gaver: - Jeg var redd for å få gnien-stempel

I denne tobarnsfamilien bruker de mindre penger i desember enn resten av året.

KJØPEPRESS: Familien Grostad nekter å la seg påvirke av kjøpepresset mange føler på i tiden frem mot jul. - Vi har i stedet fått et større fokus på å være sammen med ungene, sier tobarnsmor Anne Berit. Her sammen med barna Luna (11) og Jone (8). FOTO: Privat
KJØPEPRESS: Familien Grostad nekter å la seg påvirke av kjøpepresset mange føler på i tiden frem mot jul. - Vi har i stedet fått et større fokus på å være sammen med ungene, sier tobarnsmor Anne Berit. Her sammen med barna Luna (11) og Jone (8). FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Årets julehandel er i full gang, kickstartet av den elleville kjøpefesten «Black Friday». Men til tross for mange gode tilbud og halv skatt på kommende desemberlønning, opplever mange at det fort kan bli en «blakk fredag» i stedet.

Tall fra en undersøkelse gjort av Ipsos på vegne av DNB, viser nemlig at vi nordmenn gjerne åpner lommeboka for å komme i den riktig gode julestemningen.

I snitt planlegger vi å bruke 13.320 kroner på julefeiringen, noe som er 1.032 kroner mer enn i fjor.

Bruker ikke mer penger i desember

Men enkelte nekter å la seg påvirke av kjøpepresset, som familien Grostad i Orkdal. Ifølge Anne Berit Grostad (32) forsvinner det ikke mer penger ut av familiens bankkonto i desember enn det gjør i de andre månedene av året.

– Kostnadene våre går nesten litt ned i desember fordi julekjøret gir meg avsmak. Jeg kjenner på kynismen som ligger bak og at alt handler om å slå fjorårets salgsrekorder. Jeg spør meg selv hvor lenge vi kan fortsette sånn, da det ikke er bærekraftig, sier hun.

Tobarnsmoren, som driver Instagramkontoen «Spareglede», er svært opptatt av privatøkonomi og en bærekraftig livsstil. De siste årene har hun og ektemannen Kjell Kristian (37) gjort drastiske endringer når det kommer til familiens forbruksmønster.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer