Amming

- Kjørte rundt med babyen og hylgråt

Linn ble helt besatt av å få til ammingen. Hun kjørte rundt med babyen og hylgråt, og tenkte at hun ikke orket mer.

AMMING: Da Linn ble mor, ble hun helt besatt av å få til ammingen. Foto: Privat
AMMING: Da Linn ble mor, ble hun helt besatt av å få til ammingen. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Linn Pfister (34) og Ken Robert (36) ble foreldre til lille Ebba for fem måneder siden. Som førstegangsmor, hadde ikke Linn så mange tanker om ammingen. Det ville sikkert gå greit, tenkte hun.

På grunn av svangerskapsdiabetes, ble Linn satt i gang, men det tok en hel uke før fødselen startet. Etter en lang fødsel, fikk den utslitte moren datteren på brystet. Først da slo det henne: Hvordan i huleste ammer man?

- Jeg fikk ikke til ammingen i det hele tatt. Jeg har store bryster og flate nipler, og Ebba fikk ikke tak. Det var ikke mye opplæring å få, og da sykepleierne prøvde å hjelpe meg, var jeg helt i koma med smertestillende og full pakke, og de var mest opptatt av å få ut morkaken min, sier Linn.

Det var Klikk.no som først omtalte saken.

Familien ble på sykehuset et par dager. Linn spurte om å få hjelp til ammingen, og en jordmor forsøkte å vise henne flere ganger.

- Jeg hørte hva hun sa, og så hva hun gjorde med hånden min, men jeg var helt i ammetåka, og fikk det ikke til selv. Og da turte jeg ikke å spørre enda en gang, fordi det var så flaut, sier hun med en latter.

Det ble oppdaget at Ebba hadde stramt tungebånd, som sannsynligvis var årsak til plagene. Tungebåndet ble klippet, men i ettertid viste det seg at det ikke var klippet nok, så hun hadde fortsatt dårlig sugetak.

Gråt ekstremt mye

Problemene vedvarte, og de første månedene var veldig krevende. Den lille babyen gråt ekstremt mye, og Linn ble mer og mer utslitt.

Ebba gikk ned ganske drastisk i vekt, og Linn begynte å bli veldig bekymret.

- Jeg fikk høre at amming var det beste, og følte på et stort press om å få det til. Jeg fikk ammeveiledning på helsestasjonen, noe som var veldig fint, men det fungerte ikke.

Linn ble anbefalt å ikke gi Ebba hverken smokk eller flaske, for å unngå sugeforvirring.

- Det ble veldig mye hyling og grining på kveldene, så jeg kjørte mye rundt på E6 for å prøve å få henne til å sovne. Jeg trodde hun hadde kolikk! Lite visste jeg at hun bare var sulten.

Det ble mange tårer i bilen på både mor og barn. Den ene gangen ringte Linn til moren sin, mens hun satt i bilen og hylgråt. «Mamma, jeg orker ikke mer!» ropte hun.

- Jeg var så frustrert og lei meg. Jeg følte meg ordentlig mislykket – det føltes som at jeg ikke fikk til noe som helst.

Tungebåndet ble klippet på ny

Da Ebba var et par måneder var hun på sykehuset, hvor de klippet tungebåndet igjen. Legen sa at det var stramt, og at det sannsynligvis var årsak til problemene.

- Ammingen løsnet bittelitt da. Men så gikk melkeproduksjonen min ned, og vi fikk attpåtil corona og norovirus i hus – så det var helt pyton. Det var veldig mye på en gang, og rett og slett et slit hele veien, forklarer Linn.

Naturlig

Å amme er en naturlig del av det å få barn, men det er ikke gitt at man får det til. Det er mange som sliter med det – enten ved at babyen ikke får ordentlig tak, eller at det fører til brystbetennelse og smerter.

- Fordi amming blir sett på som en så naturlig del av det å bære frem og føde et barn, føler mange kvinner på dårlig samvittighet og skam over at de ikke får til ammingen. Disse følelsene forsterkes ofte hvis helsepersonell i beste mening snakker om helsefordelene ved amming og morsmelk, men ikke har tid eller kompetanse nok til å følge opp og hjelpe mammaen med det hun sliter med, har Camilla Krogli Hansen i Ammehjelpen tidligere uttalt til KK.

Lot ikke pappaen komme til

Ken Robert fikk virkelig kjørt seg denne perioden, forklarer Linn

- Jeg var en skikkelig egoistisk mamma, proppfull av hormoner. Det er helt ubeskrivelig hvor teit man blir som overbeskyttende førstegangsmamma. Jeg tenkte at jeg hadde båret dette barnet i ni måneder, og da skulle jeg søren meg klare å mate henne også.

Linn forteller at de i ettertid har snakket om hvor tåpelig det hele var, og at Ken Robert har vært veldig forståelsesfull rundt det hele. Linn er selv flaskebarn, og Ken Robert minnet henne på at det ikke er noe galt i det.

- Det er jo så tullete å ikke la partneren slippe til, men jeg ble helt besatt av å få til ammingen. Jeg var sint på han for ingen grunn – jeg kunne plutselig løfte opp datteren vår, grynte mot han, og gå. Jeg klarte ikke å styre det! Stakkars, han har virkelig fått gjennomgå. Han fortjener en medalje, ler hun.

TEST FOR PARFORHOLDET: Linn og Ken Robert har vært igjennom en tøff tid som nybakte foreldre. Foto: Privat
TEST FOR PARFORHOLDET: Linn og Ken Robert har vært igjennom en tøff tid som nybakte foreldre. Foto: Privat Vis mer

Måtte gi opp

Først den siste tiden har det endelig løsnet på ammefronten. Linn innså til slutt at hun måtte gi opp ammekampen, og la datteren få morsmelkerstatning.

- Det ble mye slit og tårer, og jeg innså til slutt at det ikke var bra for noen av oss.

- Så nå har det løsnet?

- Ja, nå tar hun tak i flasken selv! Hun skjønner hva mikrobølgeovn-lyden betyr, for å si det sånn, ler Linn.

STERTILISERER SEG: Sebastian Solberg steriliserer seg i dagens episode av «Alle elsker David», det blir tårevått. Video: Rød Løper / TV 2 Vis mer

Mye roligere

Etter at Ebba begynte å få flaske, har stressnivået til mor roet seg kraftig.

- Jeg er mye roligere nå. Og så får jeg faktisk til å amme om morgenen! Det blir bare litt – Ebba må få flaske en halvtimes tid etterpå. Men utover dagen og kvelden er det umulig å amme – da blir det bare hyling og skriking, fordi det ikke går fort nok.

Linn angrer på at hun ikke bare ga opp ammeprosjektet tidligere.

- Jeg føler at jeg har mistet mye av barseltiden fordi jeg var så opptatt av å få til noe som, i det store og det hele, ikke er så viktig. Jeg skulle ønske at jeg tenkte annerledes, og kunne opplevd de første månedene som kos, fremfor bare bekymringer og stress. Jeg følte meg så hjelpeløs – jeg fikk jo ikke til å mate mitt eget barn!

BEDRE TIDER: Nå har familien endelig fått mer ro. Foto: Anita k
BEDRE TIDER: Nå har familien endelig fått mer ro. Foto: Anita k Vis mer

En helt ny verden

Nå opplever Linn at datteren er en helt annen unge.

- Hun har hatt en veldig fin vektøkning, og har blitt en skikkelig blidfis! Nå sover hun gjennom hele natten, noe hun ikke gjorde før.

34-åringen skulle ønske at det var mer fokus på at det ikke er alle som får til å amme. Hun mener det nesten tas som en selvfølge.

- Det er ikke alle som får det til, og det trenger ikke å være et nederlag. Jeg skulle ønske noen sa ifra til meg for tre måneder siden at jeg måtte slutte å prøve, og at morsmelkerstatning er bra nok.

Etter at den nybakte mammaen delte sin opplevelse med amming, har hun fått mange meldinger i innboksen på Instagram.

- Det er mange som sliter med det samme, som ikke tør å si det høyt. Jeg skjønner ikke hvorfor det skal være så tabu. Det blir jo folk av flaskebarn også, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet