Klær i barnehage: Dette trenger barnet!

Her får du noen tips til innkjøp av utedress, regntøy og tøfler.

VARM OG TØRR: Men ikke FOR varm. Foto: Produsentene
VARM OG TØRR: Men ikke FOR varm. Foto: Produsentene Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva trenger barnet av klær og sko i barnehage eller hos dagmamma?  Barnehage- og dagmammabarn er mye ute i all slags vær , og det er derfor lurt å investere i noen gode uteklær som holder vind og kulde ute.

Behovet for klær og skotøy vil selvsagt variere med årstiden. Bruk personalet i barnehagen til å veilede deg når det gjelder innkjøp og hva barnet trenger. Dette vet de mye om! Spør jevnlig om det er noe barnet mangler av tøy og utstyr.

 

Dette må barnet ha i barnehagen:

 • Et til to ekstra sett med skift skal alltid ligge i barnehagen: Undertøy, strømpebukser, bukser, gensere, T-skjorter.
 • En varm genser for kalde dager
 • Regntøy og/eller utedress. Husk at utetøy må ganske ofte tas med hjem for rengjøring. Det kan være en fordel å ha to sett med regntøy.
 • Tøfler eller sandaler til innendørs bruk.
 • Utendørs skotøy tilpasset årstid
  - Spasersko/Joggesko
  - Støvler/Sherrokser
  - Foret vintersko
  - Sandaler
  Ved skiftende vær, kan det være lurt å ha f.eks. både støvler og småsko i barnehagen.
 • Lue
 • Votter
 • Solhatt (på varme soldager)
 • Solkrem
 • Evt. annen nødvendig hudkrem eller salver barnet bruker.
 • Kosedyr, koseklut eller kosepute.
 • Smokk, hvis barnet bruker dette. Merkes med navnet.
 • Barn som sover på dagtid, må i mange barnehager ha med seg en vogn å sove i. Vognen må ha vognpose tilpasset årstiden og insektsnett.
   

   Barnehagedress

   Det er stor forskjell i kvalitet på barnehagedresser og regntøy. Det er ikke nødvendigvis slik at det er de dyreste dressene som er best. Sjekk tester av dresser.

   Dressen må være så stor at den ikke strammer når barnet sitter. Med andre ord skal et barn i barnehagedress "sægge" litt - det vil si at skrittet i dressen skal henge minst 5 cm. nedenfor baken.

   En strikk i livet bør ikke være særlig stram. Hvis man kjøper en dress hvor en kan ta ut forèt, så kan dressen brukes hele året.

   Dressen bør være vanntett, men prøv allikevel å finne en dress som "puster". Det kan være lurt å ha ekstra beskyttelse i baken og på knærne. Se vaskeanvisninger før du kjøper en barnehagedress. Mange utedresser mister sin vannavstøtende effekt hvis de blir tørket i tørketrommel eller tørkeskap. Ulike tester er foretatt av barnehagedresser, men det dukker stadig forbedrede versjoner opp. Det kan være lurt å spørre barnehagepersonalet og foreldre til andre barn i barnehagen om råd. 

   Les også: Barnehagestart 

   Regntøy

   Todelt regntøy med høy bukse er det vanligste. Kvaliteten varierer. Det finnes tynt og lett regntøy som er meget behagelig for barnet og bruke, men ofte trekker fuktigheten igjennom, og barnet blir kaldt og fuktig. Det finnes også tykkere og stivere regntøy som holder fuktigheten bedre ute. De er ofte sveiset i sømmene så vannet ikke trekker inn, og de er slitesterke. Husk at noen barn faktisk bader i sølepytter! Strikk nederst på ermer og bukse er en fordel. Strikk under skoen hindrer regnbuksa fra å gli opp. Kjøp inn ekstra strikk, for strikken blir hyppig ødelagt og må byttes ut. Hvis du har tenkt å bruke regntøy over en barnehagedress må det være stort! Det kan være lurt å anskaffe to sett regntøy, da det ellers vil bli travelt med vask av regntøy ved vedvarende regnvær. Uteklær blir meget raskt tilgriset. For barnehagepersonalet og for renhold av garderoben, er det utvilsomt en fordel å slippe å kle på 20 barn gjørmete dresser.

   Drypp regnjakke (199,- Stormberg.no) Vossatassar Klaske sydvest (199,-) Bamse regnbukse (249,- Lindex) Drypp regnhatt (49,- STormberg.no) Plask sydvesk (69,- Stormberg.no) Regnvotter (99,- Lindex) Moomin støvler (249,- Brandos)
   Drypp regnjakke (199,- Stormberg.no) Vossatassar Klaske sydvest (199,-) Bamse regnbukse (249,- Lindex) Drypp regnhatt (49,- STormberg.no) Plask sydvesk (69,- Stormberg.no) Regnvotter (99,- Lindex) Moomin støvler (249,- Brandos) Vis mer

   Ullundertøy

   Ull kan være bra til barn fordi de ikke alltid kjenner eller klarer å si fra selv om de er kalde eller varme, og fordi ull i seg selv er varmeregulerende. Ull har små fibrene som setter luften i bevegelse til passe temperatur. Ubehandlet ull har den evnen at den kan ta opp i seg fuktighet gjennom de små tynne hårrørene, og dermed forsvinner fuktighet fra huden når man svetter eller har blitt fuktig gjennom uteklærne. Ullbody og strømpebukse under regntøy er ideelt om høsten og våren. Det er vanndampen som går inn i rørene, avfallstoffene blir igjen utenpå ullfibrene. Slik blir ikke barna klamme. Ulempen med ullplagg er at de ikke kan vaskes på 60 grader. Noen barn synes også ullprodukter klør, men det finnes mye ullundertøy i dag som er behandlet slik at det ikke klør. Hvis du har barn med eksem, skal du være oppmerksom på at ull i sjeldne tilfeller forverrer eksemet. 

    

   Fra venstre: Nøstebarn Lekedress ullfrotté (395,-) Langermet trøye barn, ull/silke (Fra 205,-) Tykke ullsokker (95,-) Ribbestrikket bukse ull (fra 368,-) Englebarn omslagsbody, (279,-) votter av økologisk merinoull (139,-)
   Fra venstre: Nøstebarn Lekedress ullfrotté (395,-) Langermet trøye barn, ull/silke (Fra 205,-) Tykke ullsokker (95,-) Ribbestrikket bukse ull (fra 368,-) Englebarn omslagsbody, (279,-) votter av økologisk merinoull (139,-) Vis mer

   Lue, votter og hals

   Lue skal selvsagt tilpasses årstiden. "Lue og skjerf" i et kan anbefales, men sørg for at den ikke hindrer barnets sidesyn. Barn med tendenser til øreproblemer trenger å holde ørene varme. Når huden er varm, er blodårene utvidet og blodet får god plass til å strømme fritt, som er viktig for at det skal kunne gjøre jobben sin med å transportere bort avfallstoffer, som bl.a. betennelsesstoffer. Det viktig at barnets hals og ører varme, for å unngå øreproblemer. Ta gjerne med ekstra lue, votter og hals til barnet - slik at det har et skift om det blir vått, eller skulle bli borte en dag. Unngå å bruke skjerf, da dette kan henge seg fast i lekeapparater eller busker og trær. En hals sitter mye bedre på og er mer behagelig for barnet. Hansker slites ofte fortere enn votter. Tynne hansker vil selvsagt også raskt bli våre i fuktig vær. Ullvotter varmer fortsatt når de er litt våte. Ullvotter med innerfor av bomull og ytterstoff av vannavstøtende og vindtett materiale anbefales.

   Øverst: Regnvotter (99,- Vossatassar) Novastarlue (169,- hos sebrabarn.no) Mini Wool Hat (99,95 hos Nameit) Reima vinterlue (199,- hos Petterpia.com) Merkepenn for klær (29,50 hos Lindex) Nederst: STjernelue (Kappahl 40,-) Spretten Balaclava (99,- Vossatassar) Lindex Regnvotter, (99,-)
   Øverst: Regnvotter (99,- Vossatassar) Novastarlue (169,- hos sebrabarn.no) Mini Wool Hat (99,95 hos Nameit) Reima vinterlue (199,- hos Petterpia.com) Merkepenn for klær (29,50 hos Lindex) Nederst: STjernelue (Kappahl 40,-) Spretten Balaclava (99,- Vossatassar) Lindex Regnvotter, (99,-) Vis mer

   Merking

   I barnehagen skal mange barn oppbevare sitt inne og ute tøy. Det er nødvendig å merke alle plagg og sko. Det er umulig for barnehagepersonalet å huske hvilke klær som tilhører hvilket barn. Her kan du bestille merkelapper via internett: Merkmester

   Les mer om merking av klær her

   Sko

   Innendørs brukes tøfler eller andre innesko. Skoen bør være myk og elastisk. Barna selv synes ofte det er praktisk med borrelås eller glidelås på skoene. Større barn liker ofte å ta på sko selv, dessuten er det enklere for personalet som har mange barn å kle på.

   Myke og varme: Skinntøffel fra Englebarn.no (298,-) Superfit: Happy, sjørøvertøffel (Brandos 299,-) Crocs: Hello Kitty (Brandos 299,-) Shoo Shoo fotballtøfler (299,- Kidsandcare.no) Tøfler med ugler (179,- babykingdom.no) Esprit: Robin Millefleur (Brandos 199,-)
   Myke og varme: Skinntøffel fra Englebarn.no (298,-) Superfit: Happy, sjørøvertøffel (Brandos 299,-) Crocs: Hello Kitty (Brandos 299,-) Shoo Shoo fotballtøfler (299,- Kidsandcare.no) Tøfler med ugler (179,- babykingdom.no) Esprit: Robin Millefleur (Brandos 199,-) Vis mer

   Støvler er noe barnehagebarn ikke kan være foruten. Høst og vinter trenger barnet en støvel (eller en sherrocks) med for. En vanlig foret sherrocks skal ikke brukes ved rundt minus 5 grader, eller kaldere. Da trenger barnet en skikklig vintersko for å holde foten varm. Det finnes imidlertid mange forede støvler på markedet som er beregnet for kaldere tempraturer - sjekk med skobutikken!

   Barn vokser raskt i føttene. Kontroller ofte om skoen er blitt for liten. Barnet kjenner ofte ikke selv at skoen er for liten, og gir ikke beskjed.

   Regn med at sko som brukes i barnehagen blir raskt skitne, fulle av sand og ripete. Skoene skal tåle røft bruk. Du kan lese mer om barn og sko i artikkelen "Barn og sko"

   Første gang publisert 16.07.13. Oppdatert!

   Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

   Vi bryr oss om ditt personvern

   kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

   Les mer