Klær til 17. mai for under hundrelappen

- Smart, miljøbevisst og økonomisk handling .

17. MAI KLÆR TIL BARN: Penklær til 17. mai trenger ikke å bli en dyr affære - med disse tipsene kan du spare mange penger! Foto: Barneboden.no / Fretex
17. MAI KLÆR TIL BARN: Penklær til 17. mai trenger ikke å bli en dyr affære - med disse tipsene kan du spare mange penger! Foto: Barneboden.no / Fretex Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

17. mai nærmer seg med stormskritt og mange har begynt å tenke på hvilke penklær barna skal ha på seg.

Flere butikker reklamerer med bunader til barn for rundt 1000-lappen, men problemet med denne typen plagg er at de gjerne bare blir brukt en eller to ganger. 

Heldigvis finnes det rimeligere alternativer. Det er slett ikke nødvendig å ta et dypdykk i lommeboken for å kjøpe penklær til barna dine. 

LES OGSÅ: Se knutereglene for rosarussen

Selger penkjoler til under femtilappen

Fretex på Alnabru i Oslo er Norges største bruktbutikk. Ifølge butikkleder Marianne Bjerkmann er det her man finner det største utvalget av barneklær blant Fretex sine butikker i Oslo.

Etterspørselen etter penklær til 17. mai er stor. 

– Utvalget kan variere i de forskjellige Fretexbutikkene, men hos oss har vi et nokså godt utvalg. Akkurat nå har vi mange fine gutteskjorter og kjoler til bare 49 kr, sier hun.  

Bjerkmann forteller at Fretex sin tøysorteringssentral tar hensyn til årstidene når de sender klær ut til forretningene sine. Derfor er utvalget av penklær til barn bra før 17. mai og i forbindelse med andre høytider. Bunader har de imidlertid ikke så mange av. 

– De gangene det kommer inn, blir det solgt med en gang, forteller hun. – Prisene på bunader varierer ut ifra kvaliteten. Håndsydde bunader kan koste rundt 900 kr, mens rimelige festdrakter fra kjedeforretningene kan gå for så lite som 69 kr.  

BUNADER PÅ REKKE OG RAD: Hos bruktbutikken Barneboden selger de festklær i forskjellige prisklasser. Foto: Privat
BUNADER PÅ REKKE OG RAD: Hos bruktbutikken Barneboden selger de festklær i forskjellige prisklasser. Foto: Privat Vis mer

Stort utvalg brukte bunader

Marianne Thorkildsen, innehaver av bruktbutikken Barneboden, forteller at de selger festdrakter i forskjellige priskategorier. 

– Prisen avhenger av om det bare er en del eller et helt sett og om det er av billigere eller dyrere kvalitet.

– De fleste delene koster fra 150 til 450 kr. En bunadsvest kan koste cirka 150 kr mens et helt sett bestående av bunad, skjorte, forkle og jakke kan koset 450 kr, forklarer hun.

Thorkildsen forteller at høysesongen for salg av bunader vanligvis starter cirka to måneder før 17. mai, men at de også selger en del til konfirmasjoner og til jul.

– Penklær selges mer jevnt over hele året. Akkurat nå har vi både dresser til gutt og finkjoler til jenter i alle størrelser. Vi har også matrosdresser som det selges mest av før 17. mai, legger hun til. 

IS OG BUNAD HØRER 17. MAI TIL: Du kan spare masse penger på å kjøpe bunaden brukt! Foto: Inger Marie Grini / NTB Scanpix
IS OG BUNAD HØRER 17. MAI TIL: Du kan spare masse penger på å kjøpe bunaden brukt! Foto: Inger Marie Grini / NTB Scanpix Vis mer

Slik sparer du penger på 17. mai klærne:

1. Sjekk hva du allerede har

Trenger du å kjøpe alt nytt til 17. mai eller kan du bruke noe av det barnet allerede har?

Ta en titt i klesskapet for å se om barnet har noe som du kan bygge antrekket på. Kanskje du bare trenger å kjøpe ett eller to nye plagg? 

Ikke vær redd for å spørre en god venninne med eldre barn om hun har festklær du kan låne - og husk å tilby det samme til dine venner med yngre barn!

Tips: Helt vanlige plagg blir alltid mer feststemte og «17.mai-aktige» med en fin 17. maisløyfe eller hårbånd/sløyfe i rødt, hvitt og blått. En svært billig og enkel måte å pynte opp antrekket på!

LES OGSÅ: Hvor mye bruker du på barneklær i måneden?

2. Se etter varen i bruktbutikker

Før du tar turen til kjedebutikkene, kan det være lønnsomt å svippe innom Fretex eller andre bruktbutikker som spesialiserer seg på salg av barneklær. Er du heldig kan du her finne plagget du trenger til en brøkdel av prisen. Ikke bare er det billigere - det er også mer miljøvennlig å kjøpe brukt.

Ønsker du å kjøpe bunad eller en festdrakt til barnet, sjekk på Finn.no eller i salgsgrupper på Facebook. I skrivende stund gir søket «bunad barn» hele 1215 treff på Finn.no. Her finnes alle typer festklær for barn fra 50 kroner og oppover.

Dette er klesplagg som gjerne bare er brukt et par ganger og som derfor selges like pene som nye. Her kan du med andre ord virkelig gjøre et kupp!

Nettsteder som selger brukte barneklær

3. Tenk gjenbruk når du handler

Noen ganger er det nødvendig å handle helt nytt. Da kan det være lurt å tenke på at plagget skal kunne brukes igjen senere, helst til hverdags slik at man får mest mulig for pengene. 

Barn i bunader er utvilsomt kjempesøte, men ønsker du å spare penger bør du heller velge noe mer nøytralt slik at plaggene kan brukes i flere sammenhenger.

Klær med innslag av rødt, hvitt og blått fungerer kjempebra på Norges nasjonaldag og er et fint alternativ til bunad. 

Se også etter plagg som tåler vanlig lek, for eksempel en bukse i mer slitesterkt kvalitetet i stedet for en typisk dressbukse. Et skjørt er som regel også mer anvendelig i forskjellige sammenhenger enn en kjole.

LES OGSÅ: Sara (3) nær kvalt av 17. mai trompet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer