Klar for første kjøretur med baby?

– Dette bør du forberede og tenke på når du skal kjøre bil med babyen for første gang

DEN ALLER FØRSTE BILTUREN: Det er en del ting du må passe på før du tar den første turen i bil med babyen din. Foto: Produsentene / NTB Scanpix
DEN ALLER FØRSTE BILTUREN: Det er en del ting du må passe på før du tar den første turen i bil med babyen din. Foto: Produsentene / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

​Så er dagen endelig kommet og dere kan forlate fødestuen med det nye familiemedlemmet.

Men hvordan kan du sørge for at den første bilturen blir så sikker som mulig?

- Konsentrasjonen bør være på topp!

Andreas Bibow Handeland, forbrukerrådgiver i NAF, sier at en av de viktigste tingene vordende foreldre bør gjøre, er å bli godt kjent med barnesetet man har kjøpt før man skal hjem fra fødestuen. I tillegg mener han foreldre bør være bevisste på at de har med seg en dyrebar last.

– Den første kjøreturen med en ny verdensborger i bilen kan være nervepirrende, så konsentrasjonen må være på topp. Og dersom du ennå ikke har sluttet å bruke mobiltelefonen bak rattet, bør du i hvert fall gjøre det nå, sier han.

LES OGSÅ: Bilstol - kan man kjøpe brukt?

Få veiledning fra ekspertene

Er du usikker på hvordan du skal feste barnet, kan du få hjelp i butikker som selger bilseter. De fleste lar deg få du mulighet til å prøve forskjellige typer bilstoler og få veiledning om hvordan de skal monteres.

Dette er en service som vanligvis ikke forutsetter bilsetekjøp der og da.

– Det forbehold vi har er at bilstolen er kjent for oss. Våre selgere er utdannet i generell bilsikring og kurset i de merkene og modellene vi fører.

- Ved forespørsel fra kunder om å bistå i monteringen av et for oss ukjent sete, kan vi kun gi råd utfra bilstolens merking og/eller brukerveiledning og kunden monterer på eget ansvar, sier markedsansvarlig i Babyshop, Marianne Harlem.

SE BILDEGALLERI MED ANBEFALTE BILSTOLER NEDERST I ARTIKKELEN

HJEM FRA FØDESTUEN: Den første kjøreturen med babyen kan være både gledelig og litt nervepirrende. Foto: NTB Scanpix
HJEM FRA FØDESTUEN: Den første kjøreturen med babyen kan være både gledelig og litt nervepirrende. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Stolen bør være velegnet nyfødte

Når du skal kjøpe bilstol sier hun at det er viktig at du velger en som både er godkjent og velegnet for nyfødte.

– Samtidig er det viktig at setet passer godt inn familiens bil. Til nyfødte anbefaler vi bilstoler med base, helst med Isofix. Har man en base som er trygt festet, kan man enkelt og sikkert «klikke» bilstolen med barnet ut og inn av bilen, sier Marianne Harlem i Babyshop.

– Har man et sete eller en base som er beltemontert må man alltid forsikre seg om at selene er stramme og uten vridinger, skader osv. Internselen som barnet er festet i er det også svært viktig å bruke riktig, blant annet må foreldrene passe på at den er korrekt innstilt og tilstrekkelig strammet, sier hun.

LES OGSÅ: Bilsikring - slik skal babyen sitte!

6 ting du bør gjøre når du skal kjøre med babyen for første gang:

1. Sett deg på forhånd godt inn i hvordan du fester babyen riktig

2. Lær deg å montere bilstolen i tilfelle du må ta den inn og ut av bilen

3. Husk at små barn skal sitte bakovervendt frem til de er 15 måneder.

4. Se til at babyen ikke har for mye klær på seg i setet, da sikkerheten er bedre jo nærmere selen kommer kroppen.

5. Pass på at babyen sitter i godkjent vinkel (enkelte bilstoler/baser har regulerbar vinkel eller ekstrautstyr til å forbedre sittevinkelen med)

6. Sørg for at resten av bilen er sikker! Er det noen løse, usikrede gjenstander i bilen?

Kilde: Babyshop/Barnas Hus

 

Typiske feil

Markedssjef Line Andersen Skillingsås i Barnas Hus sier man også bør være oppmerksom på at setet ikke skal være for bratt i ryggen.

– Man bør bruke spedbarnsinnlegget som følger med de fleste stolene. Disse innleggene gir bedre støtte til ryggen og til hodet. Det kan også være lurt å ha et babysete med en integrert solskjerm for å beskytte den lille mot sol som kommer inn fra sidevinduer, sier hun.

En typisk feil mange nybakte foreldre gjør, er ifølge Skillingsås at de kler på babyen for mye klær i bilen.

– En konsekvens av dette vil være at man ikke får strammet selene i stolen nok. Vi anbefaler derfor å kle på babyen litt mindre klær og heller bruke et ullteppe til å ha over selene. Husk at babyen er så liten og myk at den lett kan skli ut av selene dersom de ikke er stramme nok, legger hun til.

Lurt med baksetespeil

For å ha god oversikt på de første turene er det nok mange som plasserer mor i baksetet med den lille. Line Andersen Skillingsås i Barnas Hus mener det kan også være lurt å gå til innkjøp av et baksetespeil som gir deg full oversikt over babyen fra forsetet.

– Da er det lett å se om den lille sover, har mistet smokken eller bare rett og slett er litt misfornøyd, sier hun.

LES OGSÅ: Her er utstyret som vokser med barnet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer