Klart du kan backpacke med barna, men dette må du være obs på!

Gunhild og Jonathan elsker å backpacke med barna i Latin-Amerika: - Det viktigste med å reise nå er at barna får en god opplevelse.

BACKPACKING MED BARN: Reisevante Gunhild og Jonathan er ikke redde for å ta med seg barna på backpacking i Latin-Amerika. Foto: Privat
BACKPACKING MED BARN: Reisevante Gunhild og Jonathan er ikke redde for å ta med seg barna på backpacking i Latin-Amerika. Foto: Privat Vis mer
Publisert

– Det viktigste med å reise nå er at barna får en god opplevelse, som gjør verden mindre men tankene litt større. Og at hver eneste reise blir et fint minne de tar med seg fra barndommen, sier Gunhild Santos-Nedrelid (34).

Gunhild bor sammen med ektemannen Jonathan (37) og deres to barn Ines (4) og Felix (9) i Brasil, hvor Gunhild jobber på den norske ambassaden i Brasilia. Nylig kom de hjem fra en tre ukers lang backpacking-reise i Guatemala og El Salvador.

Blant opplevelsene familien har å se tilbake på, er surfing langs de vakre strendene i El Salvador og grilling av marshmallows på varme lavasteiner ved den aktive vulkanen Pacaya i Guatemala.

Gunhild forteller at hun har backpacket mye i Latin-Amerika før hun ble mor, men at det er noe helt annet å reise sammen med barna.

– Urbefolkning i Guatemala har jeg på reiser uten barn ofte opplevd som reserverte overfor oss turister, men nå som vi reiste med barn var situasjonen helt annerledes. Mange var nysgjerrige på å snakke med meg fordi jeg var der med barna. Og når vi kom i snakk, fikk jeg mer innsikt i deres liv. Barna var en «icebreaker» i mange sammenhenger, sier hun.

KK.no har tidligere skrevet om alenemoren Gunn Iren som dro jorden rundt med sin seks måneder gamle sønn.

GRILLING PÅ VARME LAVASTEINER: Et av reisens høydepunkt for Felix (9). Foto: Privat
GRILLING PÅ VARME LAVASTEINER: Et av reisens høydepunkt for Felix (9). Foto: Privat Vis mer

Satte seg godt inn i sikkerhetssituasjonen

Det er alltid viktig at man setter seg godt inn sikkerhetssituasjonen i det landet man skal besøke. Området familien reiste i er kjent for å ha høy kriminalitet og risiko for naturkatastrofer.

– Generelt er UDs reiseråd den første kilden jeg oppsøker, som er myndighetenes offisielle råd om landet man ønsker å reise til. Jeg pleier også å registrere meg på reiseregistrering.no som gjør at UD får kontakt med deg i tilfelle noe alvorlig skulle skje i området du befinner deg, sier Gunhild.

Familien reiste stort sett rundt i buss og bodde i leiligheter de hadde leid gjennom Airbnb, men valgte noen ganger hotell fordi det var tryggere.

– I San Salvador, hovedstaden i El Salvador, sov vi en natt på et vanlig hotell før vi dro hjem. Dette er en by med sikkerhetsutfordringer, så her kostet vi oss på et godt hotell i et trygt sted av byen. På slike hotell er det også veldig lett å finne en taxi som har avtale med hotellet, slik at man kommer seg trygt til flyplassen.

Vanskelig å se lidende barn

– Men den største utfordringen var kanskje å forklare fattigdom og ulikhet til barn. Jeg klarer aldri å venne meg til å se barn uten hjem og omsorgspersoner, og det er mange av dem i Guatemala, sier Gunhild.

– Når min sønn spør om hvorfor vi ikke hjelper dem alle, har jeg ingen god forklaring å gi. Han vet og jeg vet at vi aldri ville gått forbi et barn på gata i Oslo. Vi snakket mye om hvorfor det finnes land der barn må greie seg selv, og som må jobbe eller tigge om penger for å overleve. Det har satt i gang mange tankeprosesser i ham som er ni.

Hun mener det er veldig viktig at foreldrene reiser på barnas premisser.

– Man kan ikke klatre opp på den høyeste vulkanen, men den du tror barnet ditt har lyst og krefter til å klatre. Man kan ikke surfe eller dykke i timevis, men man må kanskje sitte og bygge sandslott på stranda i stedet, sier hun.

LES OGSÅ: Reise med baby til syden

GOD KONTAKT MED LOKALBEFOLKNINGEN: - Barna var en «icebreaker» i mange sammenhenger, forteller Gunhild. Foto: Privat
GOD KONTAKT MED LOKALBEFOLKNINGEN: - Barna var en «icebreaker» i mange sammenhenger, forteller Gunhild. Foto: Privat Vis mer

- Dobbeltsjekk reiseforsikringen din!

Før man legger ut på en slik reise, anbefaler Gunhild at man dobbeltsjekker med forsikringsselskapet sitt om den dekker alle familiemedlemmer og hvilke vilkår som gjelder.

– Det er lurt å be forsikringsselskapet oppgi navn på sykehusene de har samarbeid med i landet du skal til, slik at man har navn og kontaktinformasjon klart i tilfelle det skulle oppstå et akutt behov for legehjelp. Det gjorde det heldigvis aldri og ingen ble en gang magesyke på denne turen.

Uvanlig å møte backpacker-familier i Sør-Amerika

Backpacker-ekspert Ingeborg fra reisebloggen Hamacareise, forteller at hun sjelden treffer familier med barn på sine reiser.

– Av dem jeg har pratet med har jeg inntrykk av at backpacker-familier ofte liker seg i Sørøst-Asia fordi det er billig, enkelt å komme rundt og relativt trygt. Sør-Amerika derimot kan nok føles litt mer utfordrende. Jeg møtte ingen backpackerfamilier der mens jeg reiste rundt der et halvt år.

Ingeborg synes reising med barn høres utelukkende positivt ut. – Reising er verdens beste skole, både for barn og voksne. Ikke bare byr reising på en helt annen måte å lære om verdens historie og kulturer enn fra skolebenken. Det gir hver og en av oss en måte å lære oss selv bedre å kjenne, sier hun.

– Jeg kan imidlertid skjønne hvorfor mange barnefamilier foretrekker ferdigspikrede charterferier fremfor en uforutsigbar backpackerreise. Det kan være ganske upraktisk å reise en hel familie på en kyllingbuss i Mellom-Amerika. Plutselig er bussen full, og du må velge mellom å holde ungene i tøylene i fire timer på en kaotisk bussterminal eller slepe dem med deg rundt halve byen for å finne et nytt bosted.

– I tillegg er sjansen for å finne et billig backpacker-gjestehus uten fulle gjester og bråk, og med familierom ikke særlig stor. Derfor kan prislappen fort bli mangedoblet fra da man reiste som backpacker uten barn på slep.

LES OGSÅ: Reiste med barselgruppen til syden

ERFAREN BACKPACKER: Ingeborg sier det er sjelden hun treffer backpacker-familier, spesielt i Sør-Amerika. Foto: Privat
ERFAREN BACKPACKER: Ingeborg sier det er sjelden hun treffer backpacker-familier, spesielt i Sør-Amerika. Foto: Privat Vis mer

Bør ikke reise langt med barn yngre enn 15 måneder

Kristin Bru Espelid hos Bergen Reisemedisin synes at barn ikke skal være en stopper for å reise og utforske verden.

– Men vi kan gjøre noe i forkant ved forberedelse for å forhindre sykdom. Reise med barn til tropiske og subtropisk strøk må baseres på en helhetsvurdering om hva som er best for barnet. De bør i tillegg til grunnvaksiner også få reisevaksiner, sier hun.

Espelid mener man bør være spesielt varsom med å reise langt før barnet er 15 måneder gammel.

I Norge har vi en veldig god vaksinedekning, men barn er ikke fullvaksinerte før de får MMR vaksinen som er vaksinen mot meslinger, kusma og røde hunder. Før de får denne er det egentlig ikke anbefalt å reise så mange steder. Det er for eksempel ikke lenge siden vi hadde et meslingutbrudd i Europa, sier hun.

Mygg en utfordring i tropiske strøk

REISEGLAD: Kristin Bru Espelid hos Bergen Reisemedisin synes ikke barn skal være en stopper for å utforske verden, men understreker viktigheten av å ta nødvendige vaksinene og andre forhåndsregler. Foto: Privat 
REISEGLAD: Kristin Bru Espelid hos Bergen Reisemedisin synes ikke barn skal være en stopper for å utforske verden, men understreker viktigheten av å ta nødvendige vaksinene og andre forhåndsregler. Foto: Privat  Vis mer

Når det gjelder reiser til tropiske og subtropiske strøk, mener hun det kan være lurt å vente til barnet er minst fem år gammelt.

– Barn yngre enn fem år er veldig sårbare i forhold til det å bli syk og de kan bli veldig syke. I disse landene er det spesielt myggen som er en utfordring, da den kan gi sykdommer som vi ikke kan vaksinere oss for – som zika, malaria og denguefeber. Vi har ikke medisiner for zika og dengue, men barn og voksne kan få malariatabletter som forebygger. Enkelte land har også gulfeber som man ikke kan få vaksine mot før man er ni måneder gammel, sier hun.

Det er imidlertid ikke bare tropesykdommer man bør være obs på om man skal reise med barn i disse områdene.

Infeksjoner som øre- og mage-infeksjoner kan bli en utfordring om man ikke har tilgang på helsehjelp der man skal være. I store byer er det ofte ikke et problem, men utenfor allfarvei er det ikke alltid så lett å komme seg til lege raskt hvis barnet er veldig sykt.

– Det kan også være lurt å vurdere å ta en rabiesvaksine om man skal reise med barn i land hvor man har rabies. Barn får ofte beskjed om at de ikke skal klappe hunder, så om de blir bitt eller klort er de ikke alltid så flinke til å si ifra til foreldrene sine. Dersom man ikke har tatt vaksine på forhånd, må man innen 24 timer ta rabiesvaksine og/eller antistoff, sier hun.

LES OGSÅ: Denne vaksinen må du selv passe på å fornye

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer