Klemmeposer med mat – hvor sunne er de egentlig?

Dette mener ernæringsfysiologen og tannlegen.

KLEMMEPOSER TIL BABY: I dag finnes det et stort utvalg klemmeposer med mat. Foto: Produsentene
KLEMMEPOSER TIL BABY: I dag finnes det et stort utvalg klemmeposer med mat. Foto: Produsentene Vis mer
Publisert

Klemmeposer med mat til baby har blitt svært populært de siste årene og det kommer stadig nye varianter. Klemmeposene kan inneholde middag, frukt, grøt, yoghurt og smoothie, men felles for dem alle er at de kommer med drikketut og at de er designet på en måte som gjør det lett for barnet å klemme og suge i seg maten – uten alt for mye søl.

Vi ba klinisk ernæringsfysiolog Kristine Møller vurdere innholdet i klemmeposene med frukt fra Semper, Nestlé, Ellas Kitchen, samt LilleGo fra Kiwi.

Møller er i utgangspunktet ganske positiv til slike klemmeposer og sier hun selv gir dem til sønnen sin på snart ett år.

– Jeg synes de er helt topp og et veldig lettvint alternativ for å få i de små barna frukt og grønt. Det er for eksempel veldig greit å kunne gi barnet en slik på bussen i stedet for å skulle stå der med en skje og banan, sier hun.

GREIT SOM MELLOMMÅLTID: Klinisk ernæringsfysiolog Kristine Møller gir selv klemmeposer til sønnen sin på snart ett år. Foto: Privat
GREIT SOM MELLOMMÅLTID: Klinisk ernæringsfysiolog Kristine Møller gir selv klemmeposer til sønnen sin på snart ett år. Foto: Privat Vis mer

Lett å bli «avhengig»

Samtidig presiserer hun at det er viktig at slike klemmeposer blir gitt som et supplement til annet mat og ikke som en erstatning. Hun tror også det kan være lett for barnet å bli «avhengig» av å få slike poser.

– De bør ikke stå i veien for annen mat da de ikke inneholder så mye proteiner og andre viktige næringsstoffer. Men man kan godt gi dem som et mellommåltid eller sammen med grøt, og det er en fin måte å introdusere barnet for nye smaker før det selv kan tygge ordentlig.

– Dersom barnet bare vil ha klemmeposer i stedet for pupp, har man gitt for mye. Jeg har selv merket at sønnen min ikke alltid vil ha brød når han ser klemmeposen. Men jeg har også erfaring med at hvis han får en smoothiepose før maten, slik at blodsukkeret får kommet seg litt, blir han mer mottagelig for å spise annen mat, sier hun.

LES OGSÅ: Professor advarer mot et høyt inntak av laks

Vær obs på sukkerinnholdet

Ifølge Møller er det ikke store variasjoner i innholdet på klemmeposene med frukt, men at den største forskjellen er mengden sukker.

– Det er bra at ingen av posene er tilsatt sukker, men det vil jo alltid være sukker i dem siden de er laget av frukt. Det jeg ser er at klemmeposene som også inneholder grønnsaker naturlig nok har et lavere sukkerinnhold. Nå skal man ikke tenke på kalorier på et barn som følger sin kurve, men rent kalorimessig er de også ganske like, men med mindre kalorier i de som inneholder grønnsaker.

– Klemmeposene som inneholder grønnsaker har også mer fiber. Dette kan være bra for barnet, da det jo er noe man går glipp av når man velger å gi barnet en smoothie fremfor en banan. Det er for øvrig ganske lite fiber i de posene som ikke inneholder grønnsaker, bortsett fra de posene fra Kiwi som også inneholder grøt, sier hun.

ANBEFALER DE MED GRØNNSAKER: Ved å velge klemmeposene som også inneholder grønnsaker, får barnet i seg mindre sukker og mer fiber. Foto: Produsentene
ANBEFALER DE MED GRØNNSAKER: Ved å velge klemmeposene som også inneholder grønnsaker, får barnet i seg mindre sukker og mer fiber. Foto: Produsentene Vis mer

Inneholder en del fruktjuice

En ting hun stusser på, er at flere av klemmeposene fra Semper, Kiwi og Ellas Kitchen er tilsatt juice fra konsentrat.

– Jeg ser ikke helt nødvendigheten ved det, da tilsatt juice gir mer sukker.

– Og så synes jeg det er litt misvisende når for eksempel Nestlés blåbærsmoothie inneholder 86% eple og bare 9% blåbær. Det samme gjelder den rosa fra Ellas Kitchen som man av utseendet lett kan anta inneholder mest bringebær og kirsebær, mens den egentlig inneholder 50% eple og 38% banan. Det gjør jo i utgangspunktet ikke noe at produktene inneholder mye eple eller banan, men det fører til at man kjøper noe annet enn det man kanskje tror, sier hun.

Mette Almsbakken er fagsjef produktkvalitet hos Unil som står bak LilleGo klemmeposene fra Kiwi. Hun forteller at de bruker fruktjuice i noen av produktene på grunn av smak og konsistens.

– Fruktjuicen gjør det lett for små barn å få smoothien ut av klemmeposene. Juicen inneholder naturlig sukker på samme måte som den andre frukten som er en del av smoothiene. Sukkerinnholdet i våre produkter er så lavt som mulig, uavhengig av kilden til sukkerartene. Samtidig har vi lagt vekt på å tilby ulike smoothier hvor noen inneholder en del grønnsaker og har enda lavere sukkerinnhold enn de smoothiene som bare inneholder frukt, sier hun.

– Siden vi vet at ikke alle barn får i seg nok grønnsaker, har vi inkludert grønnsaker i to av klemmeposene. Vi har en smoothie med søtpotet og en med gulrot og grønnkål. Slik kan foreldre velge litt forskjellig og sikre en mer variert kost for barnet. Et annet viktig poeng for oss var å holde konsistensen på innholdet lett slik at det enkelt kan klemmes ut av posen, legger hun til.

Overdreven bruk kan gi syreskader

Overdreven bruk av klemmeposer kan ifølge Camilla Hansen Steinum, president i Den norske tannlegeforening, være uheldig for tennene.

– Det viktigste når det er snakk om barnemat er å se på sukkerinnholdet, da produktene ikke bør være tilsatt for mye sukker. Disse produktene kan imidlertid også inneholde fruktsukker og melkesukker, noe som gir økt fare for karies, sier hun.

Steinum understreker riktignok at hun ikke er veldig bekymret for norske barns bruk av klemmeposer, og sier at risikoen for hull i tennene og syreskader avhenger av hvor mye man spiser og om man spiser hele pakken med en gang eller ikke.

– Dersom man småspiser «hele tiden» er risikoen større for både karies og syreskader, sier hun. – Husk at vann er og blir den beste tørstedrikken, og at man fra første tann skal pusse tenner både morgen og kveld med fluortannkrem!

MODERATE MENGDER: – Selv om posene er veldig små, bør man ikke gi for mange, sier eksperten. FOTO: NTB
MODERATE MENGDER: – Selv om posene er veldig små, bør man ikke gi for mange, sier eksperten. FOTO: NTB Vis mer

Helt ok i moderate mengder

Kristine Møller sier foreldre også bør være litt bevisst på smoothier som inneholder yoghurt og som anbefales til barn fra seks måneder.

– Helsedirektoratet anbefaler egentlig at man ikke gir barn yoghurt før de er ti måneder gammel. Dette er ikke på grunn av at de kan utvikle allergier, men fordi meieriprodukter hemmer jernopptaket slik at man ønsker at babyer skal vente litt med det, sier hun.

Men konklusjonen hennes er at det generelt sett er helt ok å gi barn slike klemmeposer som mellommåltid - dog i moderate mengder.

– Selv om posene er veldig små, bør man ikke gi for mange. Jeg tenker at det beste er å gi maks to poser om dagen og helst velge de med grønnsaker som er litt sunnere enn de andre, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer