Kolikk - er det egentlig noe som  hjelper?

Det florerer av tips mot kolikk på nettet, men langt i fra alle har dokumentert effekt.

KOLIKK: Å få et barn med kolikk er en enorm påkjenning for foreldre, og mange er villige til å prøve alt av råd og tips. Foto: NTB Scanpix 
KOLIKK: Å få et barn med kolikk er en enorm påkjenning for foreldre, og mange er villige til å prøve alt av råd og tips. Foto: NTB Scanpix  Vis mer
Publisert

Kolikk er en utelukkelsesdiagnose. Når barnet fortsatt gråter etter at man har funnet ut at det ikke er noe galt med barnet, setter man merkelappen kolikk. Dette er altså friske barn, som har det bra og som er godt fornøyde ellers, sier Sølvi Helseth, professor ved institutt for sykepleie på Høgskolen i Oslo og Akershus.

Hun har skrevet doktorgrad om kolikk og har i mange år undervist helsesøsterstudenter om tematikken. Den vanligste definisjonen på kolikk er ifølge Helseth «treer-regelen».

Det vil si at man regner det som kolikk når et friskt spedbarn har anfall med irritabilitet og uro i mer enn tre timer per dag, mer enn tre dager per uke og i mer enn tre uker.

Hva som kan være årsaken til kolikk vet man derimot lite om, til tross for at det rammer så mange som cirka 20% av alle spedbarn.

– Man har forsket mye på teorien om at kolikk kan skyldes et mage-tarmproblem, men man har forsket mindre på andre årsaksteorier. For eksempel om kolikken skyldes feilstilling i rygg og bekken, om det skyldes barnets personlighet, at spedbarnet har et umodent sentralnervesystem eller om det skyldes at foreldre svarer feil på barnets signaler, sier hun.

LES OGSÅ: Kines baby hadde kolikk i åtte måneder

FORSKET PÅ KOLIKK: Sølvi Helseth har blant annet skrevet doktorgrad om kolikk. Foto: Privat
FORSKET PÅ KOLIKK: Sølvi Helseth har blant annet skrevet doktorgrad om kolikk. Foto: Privat Vis mer

Mer redd for kolikk en for fødselen

– Jeg har møtt flere gravide som har uttalt at de ikke er redde for selve fødselen, men de er livredde for å få et kolikkbarn. Det er forståelig, sier helsesøster Maria Bakkeid hos Lillemini, en privat helsesøstertjeneste for spedbarn i «Det fjerde trimester» (0-3 mnd).

– Fra mine år som helsesøster på helsestasjon, og ved å ha snakket med foreldre av kolikkbarn har jeg dessverre erfart at familier som har et barn som gråter mye ikke får den støtten og hjelpen de trenger. Kolikk er heftig for barnet, men det er like heftig for foreldrene, og det påvirker hele familier, sier hun.

Bakkeid mener helsepersonell har et stort ansvar i hvordan de møter foreldre når de beskriver timer med barnegråt.

– Vi må bruke nok tid, vi må lytte, vi må undersøke, utforske, vi må vise mulige veier videre, gi trygge alternativer, gi dem noen verktøy, vi må støtte, og vi må for all del ikke glemme å si gang på gang på gang: «Det er ikke noe dere gjør feil, dere er superhelter, dere er gode foreldre, også de gangene dere ikke klarer å kjenne en eneste positiv følelse for den lille, gråtende babyen», sier hun.

SVØPING AV BABY: Helsesøster Maria Bakkeid lærer blant annet foreldre hvordan de kan svøpe babyen. Foto: Privat
SVØPING AV BABY: Helsesøster Maria Bakkeid lærer blant annet foreldre hvordan de kan svøpe babyen. Foto: Privat Vis mer

Både Bakkeid og Helseth anbefaler at foreldre kontakter en fagperson dersom de har et barn som gråter unormalt mye.

- Legg opp en plan sammen med en fagperson om hvilke tiltak du skal forsøke først og hvordan dere kan evaluere ulike tiltak underveis. Det er lett å hoppe på altfor mange råd samtidig og kanskje gjøre endel tiltak litt halvvegs. Da blir det ofte vanskelig å evaluere om det har virket, sier Bakkeid.

Foreldre kan bli utrolig kreative i sin søken etter noe som fungerer mot kolikk og på nettet florerer det av alle typer tips og kjerringråd. Men er det egentlig noen av disse tipsene mot kolikk som faktisk fungerer? Vi har fått ekspertene til å vurdere dem.

Kutte ut løk og melk

– Det er godt kjent at det mor spiser når hun ammer kan påvirke barnet. Dersom mor drikker mye kaffe og brus, eller spise enkelte grønnsaker og frukt, kan det irritere barnets tarm. Da kan man forsøke å sile ut enkelte ting og introdusere dem sakte, sier Helseth.

Når det gjelder melk, er det noen få kolikkbarn som har melkeintoleranse. I slike tilfeller vil det hjelpe at mor kutter ut melk. Vi anbefaler at man prøver å kutte ut kumelkprodukter i en uke og da skal det ha umiddelbar effekt. Ser du ikke en tydelig effekt, er det bare å introdusere melk igjen, sier hun.

LES OGSÅ: Advarer mot selvdiagnostisering

Minofom

Minifom er et reseptfritt legemiddel som inneholder et virkestoff som skal løse opp gassblærer i tarmen. Ifølge Helseth har dette absolutt ingen effekt.

– Dette har blitt bevist i mange studier. Noen studier har vist at barnet ikke har luft i tarmen før det begynner å gråte, men at dette oppstår under gråt fordi barnet sluker luft, sier hun.

– Men Minifom kan ha en viss placeboeffekt, da den hjelper foreldrene fordi de har noe å gi, legger hun til.

Kiropraktor

Enkelte hevder at kolikk kan skyldes låsninger i rygg eller nakke som påvirker nervesystemet og forårsaker smerte og stivhet hos barnet. Ifølge Helseth er det imidlertid lite som tyder på at det er noe sannhet i dette.

– Det er gjort flere studier på dette og de mest solide studiene av høy kvalitet, har ikke vist noen effekt. Her kan det også være snakk om en viss placeboeffekt, da kiropraktorene er flinke til å ivareta foreldrene, sier hun.

Svøpe babyen eller ha den i bæresele

Kan kolikk og unormalt mye gråt skyldes at spedbarnet fortsatt er som et foster? Det mener tilhengere av teorien om «Det fjerde trimester», som sier at den beste måten man kan roe ned sitt nyfødte barn på, er å gjenskape lydene, bevegelsene og det beskyttende miljøet i livmoren. En teknikk som blir brukt i denne sammenhengen er å svøpe babyen.

Helseth sier det imidlertid er lite dokumentasjon på at dette hjelper. – Det er gjort noen studier på det og de viser at det har litt effekt fordi det trøster barnet slik at det roer seg. Men ikke alle barn trives med å bli svøpt, så foreldre må prøve seg frem for å finne ut hva som hjelper for deres barn, sier hun.

- Bæring i bæresjal er ofte redningen for kolikkforeldre. Det gir varme og massasje mot magen, kan hindre refluksplager og kan gi en sliten baby etterlengtet søvn, sier helsesøster Maria Bakkeid.

Hun har også god erfaring med svøping og Harvey Karps 5s metode.

- Svøping og Harvey Karps metode er en enkel metode som alle foreldre bør lære. Dette er en trøstemetode som har en enorm effekt på de minste barna. Det er enkelt å lære, og mange foreldre beskriver en «før-og-etter-tilværelse» når de lærer disse enkle stegene i hvordan man kan roe ned et spedbarn fra gråt, sier hun.

Hvit støy

Hvit støy skal på samme måte som svøping av babyen, berolige fordi det minner om lydene barnet har hørt i livmoren.

KK Mamma har tidligere snakket med Ståle Pallesen som er professor og søvnforsker ved Universitetet i Bergen. Han forteller at det finnes noen studier som peker i retning av at såkalt hvit støy (jevn bakgrunnstøy) kan ha en søvninduserende og søvnopprettholdene effekt på spedbarn.

– Studiene som har vært gjort på dette feltet er imidlertid få, og få har brukt gode undersøkelsesdesign - funnene bør derfor fortolkes kritisk og med forsiktighet, påpeker han.

– Man vet ikke så mye om grunnen til at hvit støy virker søvnfremmende. Noen mener hvit støy senker aktiveringsnivået. Andre mener at det maskerer andre og mer brå lyder i omgivelsene, som ellers kunne forstyrret barnet. Noen mener også at barna over tid assosierer lyden med søvn, og at det lyden derfor virker søvninduserende, sier han.

Semper-dråper

Semper-dråper er en type kosttilskudd med melkesyrebakterier som kan kjøpes på apoteket. Om dette hjelper mot kolikk, er ifølge Helseth noe usikkert.

– Studier de siste årene har vist en litt lovende effekt, uten at det har vært helt revolusjonerende. Dette er noe som det må forskes mer på, sier hun.

Sukkervann

I likhet med flere av de andre metodene, tar sukkervann ifølge Helseth ikke bort årsaken til at barnet gråter.

– Men det er vist at sukkervann kan virke beroligende. Ved anfall kan man gi barnet et par ml sukkervann og da skal det virke ganske umiddelbart. Dersom det ikke fungerer kan du forsøke å gi barnet to ml til. Hvis barnet ikke viser en rask bedring etter dette, har det ingen effekt, sier hun.

LES OGSÅ: Slik lager du sukkervann til kolikkbarn

Flaskemating

Det finnes mange forskjellige typer tåteflasker og smokker på markedet, noen av dem er formet på en måte som skal få barnet til å svelge mindre luft. Bakkeid sier enkelte opplever at dette fungerer.

– La barnet sitte mest mulig oppreist under mating og sørg for hyppig raping. Noen leger anbefaler også at man forsøker en annen type morsmelkerstatning, sier hun.

Gripe Water

Flere kolikkforeldre lovpriser «Gripe Water» som er et produkt som ikke finnes på det norske markedet, men som kan bestilles fra utenlandske nettbutikker.

En anerkjent nettside for oppdatert forskning, uptodate.com, informerer om at man har funnet glasspartikler og alkohol i Gripe Water, på bakgrunn av dette vil ikke Bakkeid anbefale Gripe water til kolikkbarn.

LES OGSÅ: «Når mammaer er slitne, gråter de på badet»

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer