Kolikk: Helenas baby gråt i fem måneder.

- Jeg klarte ikke roe henne, forteller Helena Brodtkorb (28). Her er rådene som hjelper.

TØFT FOR SMÅ OG STORE: Kolikk er utmattende.  Foto: Illustrasjonsbilde - Colourbox ©
TØFT FOR SMÅ OG STORE: Kolikk er utmattende. Foto: Illustrasjonsbilde - Colourbox © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kolikken startet da hennes baby var tre uker og varte i fem måneder. Barnet gråt utrøstelig i timesvis. 

Jeg klarte ikke å roe henne. Jeg trodde kanskje hun ville ha mer mat, at det var økedøgn, men nei. Følelsen av å ikke kunne roe barnet sitt er forferdelig stressende, forteller Helena Brodtkorb.

I boken Mammasjokket. Trøst og oppmuntring for småbarnsforeldre forteller førstegangsmoren usensurert om hvordan det første året både kan kjennes som et mirakel og et sant mareritt. 

- Gråtetoktene var verst om kveldene fra klokka fem og utover, men barnet var stort sett misfornøyd fra morgenen av, forteller Helena.

- Vi hadde 20 salige minutter på morgenkvisten og så fortsatte hun å vise sin misnøye i mer eller mindre grad gjennom dagen. Hun trivdes ikke i vippestol eller på teppe. Hun måtte stort sett bæres rundt hele dagen eller sove i bevegelse. Ingenting hjalp!

INGENTING HJALP: Spedbarnstiden ble et mareritt for Helena. Foto: Sturlason AS Polyfoto
INGENTING HJALP: Spedbarnstiden ble et mareritt for Helena. Foto: Sturlason AS Polyfoto Vis mer

Kolikk kjennetegnes ved gråt, irritabilitet og uro

- Kolikk er en betegnelse på en urotilstand hos cirka 20% av ellers friske spedbarn. Alle er enige om at kolikkbarn gråter mye, men hvor mye de gråter, hvordan de gråter og hvorfor de gråter er det per i dag ikke enighet om, forteller Sølvi Helseth, professor ved institutt for sykepleie, Fakultet for Helsefag, Høgskolen i Oslo og Akershus. 

Helseth har praktisk erfaring som helsesøster, har skrevet en doktorgrad om kolikk og har publisert vitenskapelige og populærvitenskapelige artikler om kolikk og har i mange år undervist helsesøsterstudenter om tematikken. 

Den mest anvendte definisjonen på kolikk er “treer-regelen”: Det vil si at et barn med kolikk er et friskt spedbarn (0-4 mnd) som har anfall med irritabilitet og uro i mer enn tre timer pr dag, i mer enn tre dager pr uke og i mer enn tre uker.  (Wessel et al 54)

- Andre kriterier, for eksempel at barnet i tillegg til mengde gråt også skal være smertepåvirket, trekke opp bena, ha utspilt mage og være utrøstelig, er det ikke enighet om, påpeker Helseth.

LES OGSÅ: 16 grunner til babyens gråt

HAR DOKTORGRAD I KOLIKK: Sølvi Helseth forteller at barna ikke får varig mén av kolikk. Foto: privat
HAR DOKTORGRAD I KOLIKK: Sølvi Helseth forteller at barna ikke får varig mén av kolikk. Foto: privat Vis mer

Starter i løpet de første leveukene

- Kolikken oppstår i løpet av barnets første 3 leveuker, er på topp rundt 6-8 uker og avtar betydelig når barnet er 3-4 måneder. 

- Bortsett fra uroperiodene er barnet friskt, velernært, og det viser god utvikling. Barnet får ingen varige men av kolikken, understreker Sølvi Helseth.

Trøst og avlastning er viktig!

- På grunn av gråtingen ble jeg bare så anspent at jeg ikke fant roen. Lå og gruer meg til dagtid. Helena understreker at det var en svært tøff tid.

Jeg overlevde så vidt! Vil ikke si at det gikk spesielt bra med meg, psyken fikk en skikkelig knekk, forteller Helena.

Helseth påpeker at det viktigste tiltaket er foreldrenes omsorg for barnet og de utallige tiltak de iverksetter for å trøste sine barn. Trøstemetodene er mange; gi mat, bære, vugge, trille på ujevnt underlag, kjøre bil og ofte finner foreldrene en metode som trøster akkurat deres barn. 

- Foreldrene blir imidlertid ofte engstelige og slitne og det kan påvirke gleden over barnet. Det er derfor viktig at foreldrene føler seg trygge på at barnet er friskt, at de får støtte og mulighet til avlastning, sier hun.

LES OGSÅ: Råd for god babysøvn

LITE SØVN: Noen kolikkbarn gråter store perioder av natten. Foto: Colourbox
LITE SØVN: Noen kolikkbarn gråter store perioder av natten. Foto: Colourbox Vis mer

Fikk hjelp av familien

Helena forteller at det var familien som hjalp henne å overleve den tøffe perioden. Mye avlastning på nettene var gull. 

- Jeg trengte mye sammenhengende søvn for å være opplagt på dagtid. Jeg hadde mange timer å ta igjen! Vi kunne jo knapt sitte i ro ett sekund, det var mye kaving og mas hele dagen. Hun sov knapt 20 min av gangen på dagtid. Når man har et kolikkbarn må man ha mye avlastning. Pappaene stille opp på kvelds og nattestid i større grad. Ta babyen på skift i den grad det er mulig.  Bruk ørepropper og samle alle ressurser. Storfamilien bør trå til. Besteforeldre på trilletur og så videre. Mor må innse at hun ikke kan ta byrden helt alene! Og vær åpen om sorgen og skuffelsen. Snakk med helsestasjonen, be om hjelp, råder Helena.

Var villig til å prøve det meste

Som de fleste andre foreldre var Helena, og mannen hennes, musikeren Sivert Høyem, villig til å gjøre det meste for at barnet skulle få det bedre.

Vi gikk til manuellterapeut og kiropraktor (to forskjellige eksperter) fra hun var seks uker. Jeg gikk på Melkefri diett i tre uker, og holdt meg unna alt av matvarer som hadde dårlig rykte. Vi var også hos lege, prøvde minifom, massasje, fennikelte og probiotika. Ingenting hjalp, forteller Helena.

Barnet ble tre måneder, fire måneder. Skrikingen vedvarte i fem, lange måneder. 

Rådene som ikke har god dokumentasjon for effekt

Helena er ikke den eneste som vil prøve «alt» for å hjelpe barnet. Norske foreldre betaler tusenvis av kroner for å få hjelp.

- I og med at kolikk ikke har en klar årsak er det også vanskelig å komme med ett forslag til tiltak som hjelper. Derfor er det viktig å ta kontakt med helsestasjonen og få barnet undersøkt for å utelukke at det feiler barnet noe. Helsestasjonen kan så bistå foreldrene med råd og veiledning, samt systematisk utprøving av ulike tiltak. Når barnet gråter mye har en lett for å prøve ut mange tiltak av gangen. Da blir det vanskelig å vite hva som hjelper hvis gråten avtar, sier Helseth.

Professoren påpeker at en rekke behandlingsmetoder har mangelfull eller lite vitenskapelig dokumentasjon på effekt for spedbarnskolikk.

  • Minifom er et legemiddel som skal redusere luftplager. Det er ingen vitenskapelig dokumentasjon for at dette bedrer spedbarnskolikk.
  • Urter med blant annet kamille, sitronmelisse, fennikel og karve er blitt brukt mot spedbarnskolikk. Dette skal enten gis til den ammende mor eller til barnet selv. Det er noe, men sparsom dokumentasjon på at det hjelper.
  • Alternativ behandling som homeopati, kiropraktikk og akupunktur tilbyes ofte kolikkforeldre. Ingen av disse tiltakene kan vise til god vitenskapelig dokumentasjon. I tillegg er behandlingen ofte kostbar for foreldrene, sier Helseth.

 

Norsk barnelegeforening stiller seg også bak dette, og mener kiropraktorbehandling mot spedbarnskolikk bare har effekt på placebonivå, i følge helsenorge.no

Sukkervann lindrer

- Så hva hjelper?

- Et tiltak som anbefales som lindrende er sukkervann. Flere forsøk har vist at sukkervann har en beroligende og lindrende effekt hos spedbarn, forteller Helseth.

Det vil ikke fjerne kolikken, men midlertidig hjelpe på skrikingen for noen. Sukkervannet virker i 1/2-2 timer.

Slik lager du sukkervann: 
1 strøken spiseskje (15 ml) vanlig sukker som løses opp i 1 dl varmt vann og avkjøles. 

Denne oppløsningen kan oppbevares i kjøleskap i to døgn. Sukkervannet skal ikke gis forebyggende, men først når barnet skriker, og gjerne hver time om nødvendig.

Når barnet starter med uro eller gråt, legges det godt i armkroken din. Forsøk å roe det mens du gir ca. 2 ml lunkent sukkervann med en doseringssprøyte (skaffes på apotek eller helsestasjon) inn i barnets munnvik. 

Hvis dette ikke hjelper, kan du forsøke å øke sukker¬mengden til 2 strøkne spiseskjeer (30 ml) til 1 dl varmt vann. Gi 2 ml om gangen også av denne blandingen slik som beskrevet ovenfor.     (Kilde: Gode råd når spedbarnet gråter mye, apotekerforeningen)

Ved allergi 

Helseth forteller at allergi, og spesielt kumelksallergi, kan være en årsak til kolikk hos noen barn. 

- Den ammende mor kan teste ut en kumelksfri diett 1-2 uker. Hvis dette hjelper vil barnets gråt reduseres betraktelig. Mor må da opprettholde dietten og bør søke råd på helsestasjonen slik at hun får et fullverdig kosthold. Dersom barnet ernæres på flaskemat, kan erstatninger med lavt allergipotensial prøves (men ikke bruk soya), avslutter hun. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer