Kolikk hos spedbarn

En tredjedel av babyene får kolikk
En tredjedel av babyene får kolikk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle spedbarn gråter. 1-2 timer per dag er vanlig. Årsakene kan være at de er sultne, trøtte, har vondt eller er ensomme. Kolikkbarn har et annet skrikemønster. Skrikingen kan vare opptil flere timer hver dag flere dager i uken, og i flere uker.

Hva er kolikk?

kolikk oppstår hos en tredjedel av alle spedbarn, vanligvis 2-4 uker etter fødselen, og symptomene når ofte en topp 6 uker etter fødselen. Kolikk er vanligst hos det første barnet.  Vi kaller det kolikk når barnet har skriketokter mer enn tre timer av gangen, og mer enn tre ganger pr. uke.
Spedbarnskolikk kjennetegnes av periodevis skriking hos et ellers friskt barn med normal vektøkning. Skrikingen kan vare opptil flere timer hver dag flere dager i uken, og i flere uker. Skriketoktene forekommer oftest om ettermiddagen/kvelden. Utspilt mage, mye tarmgass, raping, gulping og forstyrret søvn er vanlig ved spedbarnskolikk.

Kolikk forsvinner vanligvis av seg selv ved tre måneders alder. Kolikkbarn er friske og fine unger som vokser og utvikler seg normalt. Tilstanden er på ingen måte skadelig eller farlig for barnet over tid.

Les også: 16 grunner til babyens gråt 

Hvilke barn får kolikk?

Noen barn er mer utsatt for kolikk:

 • Barn av mødre som røkte under svangerskapet
 • Barn som blir utsatt for passiv røyking
 • Barn med lav fødselvekt
 • Kolikk er muligens genetisk betinget, uten å være direkte arvelig

Årsak til kolikk:

Årsaken er ukjent, men man tror at manglende toleranse for kumelk kan spille en rolle hos noen. Man har også ment at psykiske eller sosiale faktorer kan være årsaken, men dette er svært usikkert. Forskerne mener at det ikke finnes en enkelt, men snarere flere årsaker til spedbarnskolikk. Dette kan forklare hvorfor noen barn blir hjulpet av én behandling, andre av en annen metode. Det er like mye kolikk hos morsmelksernærte som flaskeernærte barn. Det kan se ut som at flaskeernærte barn får kolikk på et noe tidligere stadium enn brysternærte barn.

Kontakt helsestasjonen!

Hvis barnet gråter ustanselig og du ikke vet hvorfor eller hvordan gråtingen skal stoppes, ikke nøl med å kontakte helsestasjonen. Der kan helsesøster eller lege vurdere barnet for å utelukke sykdom som f.eks. ørebetennelse, akutt mageproblem som f.eks. fastklemt brokk. Du kan også ringe Ammehjelpen for å få råd, i hvert fall når barnet virker friskt og fornøyd mellom skriketoktene.

Behandling for kolikk:

Dette kan du selv gjøre for barnet ditt:

 • Det er viktig å la barnet rape under måltider for å unngå luftsmerter. La barnet rape under måltidet før bytte av bryst.
 • La barnet spise seg mett. Ikke bytt bryst for fort, siden den fete melken
  kommer til slutt.
 • Kontroller at ammestillingen er riktig.
 • Ikke røyk i samme rom som barnet oppholder seg.
 • Lyden av vaskemaskin, bilkjøring og Babyrocker kan virke beroligende.
 • Gi mye kroppskontakt. Ulike former for massasje, evt. bæresele kan hjelpe i gråteperiodene.
 • Noen barn reagerer på overstimulering. Unngå da for mye bæring, byssing, høye lyder, sterkt lys o.l. for å se om dette hjelper.
 • Be om avlastning fra familie og venner.

Andre tiltak du kan gjennomføre i samarbeid med helsesøster/lege:

 • Mor som ammer kan forsøke å unngå å drikke kumelk i noen dager. Et kosthold fritt for kumelk er ganske omfattende. Det krever et nøye planlagt kosthold. Helsesøster bør veilede deg om dette.
 • Til kolikkbarn som får morsmelkerstatning, kan du forsøke skifte til soyamelk eller melkeerstatningspreparat basert på hydrolysert kasein (Nutramigen og Pregestimil). Snakk i så fall først med helsestasjonen eller egen lege.
 • Hos noen har sukkervann en rask effekt. Sukkervann er et gammelt råd som er blitt aktuelt igjen. Les mer om dette nedenfor.

Finnes det noen annen behandling med dokumentert effekt?

Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten har i 2009 gjennomgått tilgjengelig forskning på tilstanden. Man konkluderer med at det ikke foreligger god vitenskapelig dokumentasjon for noen av de vanlige behandlingsformene i Norge, men heller ingen alvorlige bivirkninger

Alternativ behandling anbefales av noen, men det foreligger ingen dokumentasjon for at dette virker. Noen mener å se effekt av kiropraktor-behandling, men også her er forskningsresultatene negative.

Hvis du prater med flere foreldre som har hatt kolikkbarn, vil de sikkert ha forskjellige meninger om hva som hjalp barnet eller ikke. Det er viktig å huske på at dette er en tilstand som går over av seg selv når barnet er ca. 3 måneder. Alle blir bra uansett hvilken behandling man forsøker.

Sukkervann 

Sukkervann er et gammelt råd som er blitt aktuelt igjen. En vitenskapelig undersøkelse fra Bergen har vist god effekt hos en gruppe kolikkbarn som fikk sukkervann med oppløsning på 12 prosent:

Oppskrift: 12 g farin (tilsvarer 1 strøken spiseskje) løses i 100 ml (= 1 dl) kokt vann og avkjøles. Oppløsningen kan oppbevares i kjøleskap og er holdbar høyst 2 døgn.

Prøv å gi sukkervannoppløsning 12 % i noen dager. Hvis det ikke hjelper, kan sukkermengden økes til 24 prosent.
Når barnet starter kolikkskrikingen, legges det godt i armkroken. Forsøk å få øyekontakt mens ca. 2 ml lunkent sukkervann (romtemperatur) gis med en doseringssprøyte inn i munnviken på barnet. Det kan ta 1/2-1 minutt.

Sukkervannet virker i 1/2-2 timer og bør hjelpe på skrikingen allerede første dag, hvis det har virkning. Sukkervannet gis bare når barnet skriker og gjerne hver time om nødvendig.

Hold ut!

En finsk undersøkelse viste at 1/5 av mødrene hadde behøvd hjelp og støtte under barnets skrikeperioder. De følte seg irritable og mislykkede som foreldre. Dette var en undersøkelse av spedbarnsmødre generelt, ikke mødre til barn med kolikk.

Det er selvsagt grunn til å tro at mødre og fedre til barn med kolikk føler seg ekstra presset og slitne av barnets vedvarende gråt. Be om hjelp! Avlast hverandre! Om dere er to foreldre til barnet, prøv å avlaste og hjelpe hverandre. Kanskje dere tar en økt på 1 time hver. Eller annenhver kveld står for trøsten? Å trøste et barn med kolikk i timesvis er selvfølgelig svært belastende for foreldre. Søk hjelp hos besteforeldre, tanter og onkler! Finn en trillepike. Hvis du tror ditt barn har kolikk - oppsøk lege eller helsesøster! Det finnes midler som kan lindre noe av barnets luftsmerter. Selv om kolikk alltid går over, kan 3 måneder med spedbarnsskrik føles lenge. Det er normalt å bli irritabel og sliten, bare sørg for å få avlastning slik at du ikke lar dette gå ut over barnet.


 

Skrevet av sykepleier Elisabeth Lofthus
Faglig veiledning v. helsesøster Cecilie Dangmann

Oppdatert oktober 2011

Kilder:

 • Brosjyre 7 i serien "Mor og barn" utgitt av Norges Apotekerforening i samarbeid med Institutt for farmakoterapi, UiO. Forfattere: O.S.Haga et.al.
 • "Lav fødselvekt gir flere kolikkbarn" - artikkel fra dagensmedisin 18/09 år 2000, av Jerk W. Langer
 • http://www.helsenytt.no/artikler/kolikk_spedbarn.htm
 • Nhi.no
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer