Kolikk hos spedbarn

En tredjedel av babyene får kolikk
En tredjedel av babyene får kolikk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle spedbarn gråter. 1-2 timer per dag er vanlig. Årsakene kan være at de er sultne, trøtte, har vondt eller er ensomme. Kolikkbarn har et annet skrikemønster. Skrikingen kan vare opptil flere timer hver dag flere dager i uken, og i flere uker.

Hva er kolikk?

kolikk oppstår hos en tredjedel av alle spedbarn, vanligvis 2-4 uker etter fødselen, og symptomene når ofte en topp 6 uker etter fødselen. Kolikk er vanligst hos det første barnet.  Vi kaller det kolikk når barnet har skriketokter mer enn tre timer av gangen, og mer enn tre ganger pr. uke. Spedbarnskolikk kjennetegnes av periodevis skriking hos et ellers friskt barn med normal vektøkning. Skrikingen kan vare opptil flere timer hver dag flere dager i uken, og i flere uker. Skriketoktene forekommer oftest om ettermiddagen/kvelden. Utspilt mage, mye tarmgass, raping, gulping og forstyrret søvn er vanlig ved spedbarnskolikk.

Kolikk forsvinner vanligvis av seg selv ved tre måneders alder. Kolikkbarn er friske og fine unger som vokser og utvikler seg normalt. Tilstanden er på ingen måte skadelig eller farlig for barnet over tid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer