Komplikasjoner etter fødsel: Fem plager mor bør vite om

- Disse bør du kjenne til!

KOMPLIKASJONER HOS MOR: Komplikasjoner hos mor etter fødselen er heldigvis sjelden i Norge. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
KOMPLIKASJONER HOS MOR: Komplikasjoner hos mor etter fødselen er heldigvis sjelden i Norge. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alvorlige komplikasjoner hos mor etter fødsel er ifølge jordmor Kjersti Pettersen ganske sjelden her til lands.

– Vi har veldig gode tjenester til fødende kvinner her i Norge, derfor er det mest normalt å ha et helt ukomplisert barselforløp, sier hun. 

LES OGSÅ: Jordmorlivet mitt - slik det egentlig er!

1. Blødninger

Allikevel er det noen komplikasjoner som er mer vanlige enn andre, en av dem er blødninger.

Ifølge Helsenorge.no er det helt vanlig at man blør litt i opp til seks uker etter at man har født, men hvis du får kraftige blødninger bør du kontakte lege. 

– Noen kvinner blør litt mer enn godt er og da blir en typisk veldig sliten og trett og kommer senere i gang med melkeproduksjonen, sier Pettersen.

– Løsning er å spise og drikke godt, hvile mye og amme ofte. Amming gjør også at livmor trekker seg sammen og at kvinnene blør mindre, legger hun til.

2. Rifter i underlivet

Små rifter i kjønnsleppene, ved skjedeinngangen eller i mellomkjøttet (området mellom skjeden og endetarmsåpningen) er heller ikke uvanlig. Større fødselsskader hvor man «revner helt», såkalt totalruptur, er imidlertid sjeldent. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer