Kongelige navn som ble trendy

Men ikke alle kongelige babynavn slår like godt an blant folket.

SKANDINAVISKE PRINSER OG PRINSESSER: Vi har fått mange nye kongelige navn de siste årene, blant andre Leonore, Alexander, Sverre og Ingrid. Foto: REUTERS / DPA / Kungahuset.se
SKANDINAVISKE PRINSER OG PRINSESSER: Vi har fått mange nye kongelige navn de siste årene, blant andre Leonore, Alexander, Sverre og Ingrid. Foto: REUTERS / DPA / Kungahuset.se Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De skandinaviske kongehusene synes å være populære som aldri før.

Noe av det skyldes kanskje at det de siste årene nærmest har vært en stri strøm av kongelige fødsler og barnedåper.

Men har kongefamilienes navnevalg noen som helst innvirkning på hva vi velger å kalle barna våre? 

Prinser og prinsesser har minst tre fornavn

Den svenske kongefamilien har hatt den rene babyboomen. Alle de tre barna til Kong Carl Gustav og Dronning Silvia har nå blitt foreldre og for den som søker inspirasjon til navn er det her nok å ta av.

Tradisjonen tro har nemlig alle de små prinsene og prinsessene minst tre fornavn. 

Kronprinsesse Victoria har døpt sine barn Prinsesse Estelle Silvia Ewa Mary og Prins Oscar Carl Olof.

Barna til Prinsesse Madeleine heter Prinsesse Leonore Lilian Maria og Prins Nicolas Paul Gustaf. Nylig fikk Prins Carl Philip sitt første barn og den lille prinsen skal hete Prins Alexander Erik Hubertus Bertil.

Tall fra den svenske navnestatistikken tyder imidlertid på at kongefamiliens navnevalg ikke har hatt særlig innvirkning på hva svenske foreldre velger å kalle barna sine. Kun 1673 kvinner heter Estelle og bare 209 personer heter Leonore.

LES OGSÅ: Spesielle navn inspirert av en mobilapp

DEN DANSKE KONGEFAMILIEN: Kronprins Fredrik og Kronprinsesse Mary har fire barn; Prins Christian, Prinsesse Isabella og tvillingene Prins Vincent og Prinsesse Josephine. Foto: Scanpix Denmark
DEN DANSKE KONGEFAMILIEN: Kronprins Fredrik og Kronprinsesse Mary har fire barn; Prins Christian, Prinsesse Isabella og tvillingene Prins Vincent og Prinsesse Josephine. Foto: Scanpix Denmark Vis mer

«Den tørste etter brystmelk»

Når kongelige skal velge navn til barna sine følger de som regel den kongelige etiketten og finner navn fra slektstreet.

I det danske kongehuset har de også tradisjon for å kalle opp barna sine etter andre kongelige. Fredrik, Joachim, Henrik, Christian, Valdemar, Margrethe og Ingrid er navn som går igjen i den danske kongefamilien. 

I Danmark vakte det derfor noe oppsikt at Kronprins Fredrik og Kronprinsesse Mary valgte å kalle sine to yngste barn Prins Vincent Frederik Minik Alexander og Prinsesse Josephine Sophia Ivalo Mathilda.

Vincent er ifølge BT.dk et svært sjeldent navn i Danmark, men til gjengjeld heter han Fredrik som blir regnet som et tradisjonelt dansk kongenavn. 

Tvillingene fikk begge et grønlandsk navn; Prinsessen fikk Ivalo som betyr sommerfugl, lille bølge eller lillesøster, mens prinsen fikk navnet Minik som kan bety en rekke forskjellige ting - blant annet «den tørste etter brystmelk»!

NAVNEFORSKER: Førsteamanuensis Ivar Utne ved Universitetet i Bergen Foto: UiB
NAVNEFORSKER: Førsteamanuensis Ivar Utne ved Universitetet i Bergen Foto: UiB Vis mer

Norske, kongelige navn som ble populære

Ifølge navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen, har påvirkningskraften til de kongelige sammenheng med hvor godt navnet treffer tidsånden. 

– Når de kongelige navnene passer med trender ellers, slår det godt an. Håkon, Olav, Harald, Astrid og Ragnhild passet godt inn i den norske navnetrenden tidlig på 1900-tallet. Sverre, Ingrid og Leah passet nok bra inn med trender på 2000-tallet.

– Håkon slo ikke an da kronprinsen (den gang prins) ble født, men spredte seg senere. Antakelig var det ikke trend for så norske navn som Håkon da han ble født. Trenden for slikt har kommet senere, og det kan nok også henge sammen med kronprinsens popularitet som voksen, sier han.

– Sonja slo litt ekstra an da Sonja Haraldsen kom inn i kongefamilien. Kan hende det passet litt med andre navn som endte på –ja på den tida, for eksempel Anja. 

– Derimot passet for eksempel Tallulah og Maud dårlig inn fordi de nok føltes som fremmede. Og Mette-Marit passer nok dårlig med trendene nå, fordi det var navn som ble mye brukt i en eldre generasjon, blant annet da Mette-Marit ble født, sier Utne.

LES OGSÅ: Disse navnene blir populære fremover

STOR ØKNING: Navnet William har på relativt kort tid blitt det mest populære guttenavnet i Norge. Foto: SSB
STOR ØKNING: Navnet William har på relativt kort tid blitt det mest populære guttenavnet i Norge. Foto: SSB Vis mer

Kongelige navn utenom Skandinavia

Ser man utenfor Skandinavias grenser, finner man mange flotte kongelige navn; Sofia, Isabel, Christina, Henry, Edward, George, Charlotte og Elisabeth.

Hvor stor påvirkning disse har hatt på norske navnevalg i den senere tid kan det være vanskelig å si noe om, med unntak av det mest populære guttenavnet i 2015.

– William har nok blitt påvirket fra det engelske kongehuset de siste årene. Det er usikkert om vi kan se flere tydelige tilfeller, sier Utne.

– Men både Karl, Carl og Johan slo godt an da særlig en lengeværende konge på 1800-tallet het Carl Johan. Også Oskar ble mye brukt i tida med to Oskarer som konger sent på 1800-tallet. Olga var dronninger i to utenlandske kongehus midt på og sent på 1800-tallet. Det førte nok til popularitet i store deler av Europa og også i Norge, sier han.

LES OGSÅ: Fotballsupporteren lurte kona trill rundt, slik fikk datteren navnet til favorittlaget

Kongelig inspirerte guttenavn

Albert
Alexander
Arthur
Carl
Christian
Edward
Ferdinand
Fredrik
Georg
Gustav
Henrik
Henry
Håkon
Joachim
Johan
Louis
Magnus
Nicolai
Nicolas
Olav
Oscar
Philip
Sverre
Valdemar
William

Kongelig inspirerte jentenavn

Alexandra
Alice
Amelie
Anne
Astrid
Caroline
Charlotte
Christina
Elisabeth
Estelle
Ingrid
Isabel
Leah
Leonore
Louise
Madeleine
Margrethe
Mary
Ragnhild
Sofia
Victoria

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer