Kostholdet under svangerskapet påvirker barnets tannhelse

Mors kostvaner mens hun er gravid har betydning for barns tannhelse, viser ny undersøkelse og doktoravhandling. Foto: Shutterstock.com ©
Mors kostvaner mens hun er gravid har betydning for barns tannhelse, viser ny undersøkelse og doktoravhandling. Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gravide som er overvektige tidlig i svangerskapet og gravide som spiser mer fett og sukker enn anbefalt risikerer å påføre sine egne barn hull i tennene allerede før barna er rundt 5 år gamle. En av 10 femåringer hadde minst fem hull eller flere.

Det viser foreløpige resultater av en større undersøkelse som Folkehelseinstituttet har foretatt. Det kommer også fram at barn av alenemødre og mødre med lav utdanning har økt risiko for å få hull i tennene.

Les også: Tannhelse hos gravide

Hvorfor får noen hull?

Generelt har tannhelsen til norske barn bedret seg de siste 30 årene. Men fortsatt er det en del barn helt ned i 5 års alder som utvikler karies. Helsemyndighetene har stusset over hvorfor en del barn utvikler karies, mens andre ikke gjør det.  Derfor har Folkehelseinstituttet søkt etter svar i den store Mor og barn-undersøkelsen (MoBa).

Totalt 1348 barn fra Akershus som ble født i 2002, deltok i studien. Mødrene til barna i MoBa har svart på spørreskjemaer i svangerskapet, samt ved 3 og 5 års alder. I tillegg er det hentet opplysninger fra Medisinsk fødselsregister. Gjennom den offentlige tannhelsetjenesten har femåringene blitt undersøkt for karies. Et spørreskjema ble besvart av foreldrene ved tannundersøkelsen.

Les også: De første tennene

Alene om omsorgen

Resultater fra denne undersøkelsen viste høyere risiko for kariesutvikling hos barnet de første fem årene dersom en av foreldrene blir alene om den daglige omsorgen for barnet. I tillegg var risikoen forhøyet hos mødre med mindre enn 12 års skolegang sammenliknet med mødre med høyere utdanning. 

Mors kosthold og vekt tidlig i svangerskapet hadde også sammenheng med karies hos barnet, barn av mødre med mer sukker og fett i kostholdet enn anbefalt, og mødre definert som overvektige hadde økt risiko for karies hos barnet før 5 års alder.

Temasider: Alenemor 

Vil forebygge

- Denne kunnskapen kan benyttes til å målrette forebyggende tannhelsetiltak mot barn med risiko for å utvikle karies tidlig, sier tannlege Tove I Wigen. Undersøkelsen er en del av hennes doktorgradsavhandling gjennomført ved Universitetet i Oslo. Denne ble forsvart i oktober, og i sammendraget av doktoravhandlingen sier Wigen at barn av ikke-vestlig bakgrunn er i høyrisikogruppen når det gjelder utvikling av karies.

- Mors egne holdninger til bruk av tannbørste har også en del å si. I det hele tatt viser det seg at man kan se ut fra mors livsstil under svangerskapet og barnets første leveår om det kan være økt risiko for at førskolebarn utvikler karies, sier Tove I. Wigen i sin doktoravhandling.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer