Kosttilskudd for gravide

Kosttilskudd for gravide
Kosttilskudd for gravide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et sunt kosthold er den beste måten å få i deg de vitaminene og mineralene du og barnet ditt trenger. Noen næringstoffer er spesielt viktig å få i seg for de som er gravide, eller planlegger å bli det. Her kan du lese om de anbefalte kosttilskuddene. Og de du bør unngå. 

Folat - anbefalt til alle gravide

Alle kvinner som planlegger å bli gravide, eller som vet at de allerede er det, bør tidligst mulig starte med tilskudd av folat. Slik reduserer du risikoen for ryggmargsbrokk hos fosteret.
Folat får du kjøpt reseptfritt på apoteket. Det anbefales et daglig folattilskudd i form av en tablett som inneholder 0,4 milligram folat. Fortsett med ekstra tilskudd av folat til 12 svangerskapsuke.

Matvarer som er rike på folat er grove kornprodukter, frukt og grønnsaker. Det er spesielt mye folat i grønne grønnsaker som brokkoli, grønnkål, rosenkål og spinat.

(Kilde: Helsedirektoratet)

Les også: Gravide skal ta folat

Tran - anbefalt til alle gravide

D-vitamin er viktig for både mor og foster. D-vitamin får du i deg ved å spise fet fisk og å være
ute i sollys. Fet fisk er også en kilde for omega-3 fettsyrer, som spiller en viktig rolle i utvikling av hjernen og nervesystemet hos fosteret.

Selv om du spiser mye fisk, anbefales det at du i tillegg tar en barneskje tran (5 ml) eller
tilsvarende i trankapsler hver dag. Det er spesielt viktig i vinterhalvåret. Når babyen din blir født skal den også få tran fra den er 4 uker gammel.

(Kilde: Helsedirektoratet)

Les også: Tran til baby

Jern - bare noen trenger ekstra tilskudd

Jernbehovet ditt øker når du er gravid som følge av fosterets og morkakens behov og fordi du får en økt blodmengde i kroppen.

Matvarer med høyt innhold av jern er grove kornprodukter, kjøtt, lever, spinat og poteter. Hvis du spiser matvarer som inneholder C-vitamin, som frukt og grønnsaker, øker du utnyttelsen av jernet i kosten. Derfor kan du med fordel drikke et glass appelsinjuice til brødmåltidet.

Noen gravide trenger mer jern i løpet av de to siste trimestrene enn kostholdet kan gi. (Fra og med svangerskapsuke 14) Blodprøvene du tar på svangerskapskontroll vil vise om du har behov for ekstra jerntilskudd.

(Kilde: Helsedirektoratet, Nasjonale retningslinjer for svangerskapsomsorg)

Les også: Jern og svangerskap

Kalsium - hvis du ikke spiser melkeprodukter trenger du tilskudd

Fosteret er avhengig av kalsium for å bygge opp skjellettet. De aller fleste norske kvinner får i seg nok kalsium gjennom melkeprodukter. du trenger 900 mg kalsium hver dag når du er gravid.

Hvis du ikke drikker melk, spiser yoghurt eller ost, kan det være vanskelig å få i seg nok. Da kan det hende du trenger kalsiumtilskudd. Snakk med jordmor eller lege om dette.

(Kilde: Helsedirektoratet)

Unngå...

Du bør også være forsiktig med enkelte helsekostprodukter når du er gravid. Ofte brukes urter og nye, ukjente stoffer i produktene, og forskningen på hvordan slike ingredienser påvirker fosteret er mangelfull, skriver Helsedirektoratet.

Matportalen fremhever to produkter som ikke er bra for mor og barn.

  • Kalkproduktet "Calabash chalk" (kan inneholde bly)
  • CLA-preparater

Mammanett anbefaler alle gravide å ta opp med lege eller jordmor helsekostprodukter og kosttilskudd før bruk.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer