Hjernesvulst

Kristin (15) har kjempet mot kreften halve livet

- Svulsten vokste og spredte seg, sier moren Ingvill.

FIKK HJERNESVULST I UNG ALDER: Kristin var bare syv år da hun fikk påvist hjernesvulst for første gang. Siden har hun kjempet en lang kamp mot kreften. Foto: Privat.
FIKK HJERNESVULST I UNG ALDER: Kristin var bare syv år da hun fikk påvist hjernesvulst for første gang. Siden har hun kjempet en lang kamp mot kreften. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kristin Angell Bergh (15) var bare syv år da hun i 2009 fikk påvist hjernesvulst. Hun har levd store deler av de siste åtte årene på sykehus, både i Oslo og i Stavanger.

LES OGSÅ: Bare 13 dager gammel ble Markus operert for kreft

- Da svulsten ble oppdaget ble hun sendt i luftambulanse til Rikshospitalet i Oslo, hvor hun ble operert. Dessverre lå svulsten vanskelig til, og det var ikke mulig å fjerne hele. Svulsten førte til at Kristin mistet store deler av synet, og fikk vannhode, forteller Ingvill Røsland, moren til Kristin.

En MR-undersøkelse i april 2009 oppdaget at svulsten fortsatte å vokse, og Kristin måtte derfor gå på cellegift i nesten to år.

- I februar 2011 var hun ferdig med behandlingen, og kunne starte på veien tilbake til et normalt liv, trodde vi. Det viste seg å være feil, sier Ingvill.

LES OGSÅ: - Dagen før 2-årsdagen oppdaget de at datteren min hadde en svulst nederst i ryggsøylen

- Vi merket at noe ikke stemte

Formen ble gradvis bedre, og Kristin begynte på skolen igjen. Moren merket likevel at noe ikke stemte. Datteren fikk økende hodepine, smerter i den ene foten og ble fort trøtt. Det tok lang tid før de fant ut hva det skyldtes.

MØTTE RASKE MENN: Takket være Barnekreftforeningen har Kristin fått mange fine opplevelser. Blant annet har hun fått møte den norske humortrioen Raske menn. Foto: Privat.
MØTTE RASKE MENN: Takket være Barnekreftforeningen har Kristin fått mange fine opplevelser. Blant annet har hun fått møte den norske humortrioen Raske menn. Foto: Privat. Vis mer

- Legene undersøkte flere mulige årsaker, og utover høsten 2013 så vi flere og flere tegn på at noe var galt. De fant etter hvert ut at det skyldtes problemer med den innopererte shunten og vannhode, sier hun.

Det neste året ble Kristin behandlet med utallige operasjoner. Hun var mye på sykehus, og lite på skolen. I 2015 trodde de endelig at hun var frisk, men så kom tilbakefallet.

- I mai 2015 viste en rutinemessig MR-undersøkelse at svulsten hadde vokst, og spredt seg til spinalkanalen. I juni 2015 startet hun på ny runde med cellegift. Denne gangen varte behandlingen i over ett år, sier Ingvill.

LES OGSÅ: Anette (34) gikk i 10 år med udiagnostisert kreft

LEVER PÅ SYKEHUS: Kristin har levd store deler av de siste åtte årene på sykehus. Her feirer hun 14-årsdagen sin. Foto: Privat.
LEVER PÅ SYKEHUS: Kristin har levd store deler av de siste åtte årene på sykehus. Her feirer hun 14-årsdagen sin. Foto: Privat. Vis mer

- Hun har hatt mange tunge opplevelser

I dag får Kristin hjemmeskole hver dag, men har også noen timer med skole hver uke. 

- Hun har hatt mange tunge opplevelser i løpet av sitt unge liv, sier Ingvill.

HOLDER MOTET OPPE: Kristin beskriver datteren som sprudlende og blid, til tross for alt det vonde hun har opplevd. Her er hun dagen før den første operasjonen i 2009. Foto: Privat.
HOLDER MOTET OPPE: Kristin beskriver datteren som sprudlende og blid, til tross for alt det vonde hun har opplevd. Her er hun dagen før den første operasjonen i 2009. Foto: Privat. Vis mer

Kristin må foreløpig bruke rullestol eller skinner på beina som følge av cellegiftbehandlingen. Hun har mistet store deler av synet, men har likevel en humor og et humør som hun stadig vekk benytter seg av. 

- Hun holder motet oppe på en måte som imponerer meg, og mange andre som kommer i kontakt med henne. Smilet hennes ligger alltid på lur, sier moren stolt.

Kristin har to storebrødre som hun er veldig glad i, og som betyr svært mye for henne. Men hun lever i en verden som få kan forstå – selv ikke foreldrene og søsknene.

Kristin sin svulst er kalt Pilocytisk Astrocytom, og er i utgangspunktet lavgradig og «vennligsinnet»​. Men så lenge den sitter i hodet og ikke kan opereres ut, er den for hennes del ondartet. Men siden hun avsluttet sin andre runde med cellegiftbehandling i 2016, har svulsten vært stabil. Nå følges hun opp med jevnlige MR-undersøkelser. 

LES OGSÅ: Hanne (40) mistet sønnen i kreft: - Han hadde så mye kjærlighet å gi

FÅR STØTTE AV FAMILIEN: Kristin har to storebrødre som hun er veldig glad i. Her er de på besøk på sykehuset. Foto: Privat.
FÅR STØTTE AV FAMILIEN: Kristin har to storebrødre som hun er veldig glad i. Her er de på besøk på sykehuset. Foto: Privat. Vis mer

Symptomer på hjernesvulst

Eva Widing, som er overlege ved seksjon for barnekreft og blodsykdommer på Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet, opplyser at følgende er symptomer og tegn på hjernesvulst:

 • Hodepine hyppig eller vedvarende hodepine, ofte med start om morgenen.
 • Balanse – problemer med balanse, problemer med gangen, økt snubling. Små barn som slutter å gå.
 • Brekninger – hyppig eller vedvarende brekninger og oppkast.
 • Øyne/syn – unormale øyebevegelser, dobbeltsyn, skjeling.
 • Kramper
 • Endret oppførsel
 • Endret hodestilling – begynner å holde hodet på skjeve, vil ikke snu på hodet, men holder det i en foretrukket stilling, skjev nakke, stiv nakke.
 • Unormal vekst – økt eller nedsatt vekst i forhold til tidligere.
 • Økt behov for å tisse og drikke (diabetes insipidus).
 • Nedsatt bevissthet.


Widing forteller at hvert år får cirka 150 barn under 15 år kreft i Norge. Tar man med ungdommer opp til 18 år er det nærmere 200 hvert år. Dette utgjør mindre enn 1 prosent av alle krefttilfeller i Norge.

LEVER MED KREFTEN: I dag er Kristin 15 år, og fremdeles kreftsyk. - Hun har hatt mange tunge opplevelser i løpet av sitt unge liv, forteller moren. Foto: Privat
LEVER MED KREFTEN: I dag er Kristin 15 år, og fremdeles kreftsyk. - Hun har hatt mange tunge opplevelser i løpet av sitt unge liv, forteller moren. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Slik sjekker du om du er disponert for kreft

Takker for all støtten

Kristin og moren har vært med i Barnekreftforeningen Rogaland helt siden 2009, og takker for all støtten.

- Der har både Kristin og jeg fått mange gode venner. Barnekreftforeningen gjør mye bra arbeid for barn med kreft, og familiene deres. Nå er Kristin med i ungdomsgruppa, og de finner på mange morsomme aktiviteter. Dette er et lysglimt i en hverdag som ellers kan være vanskelig og vond for våre barn og ungdommer, sier Ingvill. 

Kristin måtte feire 14-årsdagen sin på sykehus, men moren forteller at sykepleierne bidro til å gjøre dagen spesiell.

- Jeg syntes det var veldig trist for Kristin å være innlagt på sykehuset, og få behandling på bursdagen sin. Heldigvis kom en gjeng med sykepleiere inn på rommet hennes for å gratulere, og da knakk jeg sammen i gråt. De hadde til og med kake med fjorten lys. Sykepleierne gjør en veldig, veldig viktig og god jobb som mange ikke ser, eller vet om. All den medfølelse, støtte og glede de gir er helt avgjørende for barn og foreldre i en situasjon med alvorlig sykdom, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer