Fødsel:

Kristina deler hverdagen som jordmor på Snapchat

- Ukentlig møter jeg unge kvinner som venter sitt første barn og som er livredde

DELER ØYEBLIKK FRA JORDMORLIVET: Stadig flere helsepersonell bruker sosiale medier for å nå ut til de yngste. Nå har det også kommet en egen jordmor-snapchat. Foto: Eva Rose
DELER ØYEBLIKK FRA JORDMORLIVET: Stadig flere helsepersonell bruker sosiale medier for å nå ut til de yngste. Nå har det også kommet en egen jordmor-snapchat. Foto: Eva Rose Vis mer
Publisert

– Jeg har et ønske om å nå ut til unge voksne og være en motvekt til de som fremstiller graviditet og fødsel som noe risikofylt, sykdomspreget og negativt, sier jordmor Kristina Jacobsen.

Jacobsen, som er hjemmejordmor og som driver Hjemmefødsel.no, startet for en knapp måned siden det som kan være Norges første snapchat fra hverdagen som jordmor.

På snapchat kontoen «Hjemmefodsel» får vi følge henne når hun reiser ut på fødsel og vi får se glimt fra den mer praktiske delen av arbeidsdagen hennes, som svangerskapskontroller og forberedelser.

– Min jobb som hjemmejordmor er spesiell fordi jeg følger kvinner kontinuerlig gjennom svangerskapet, fødsel og barseltid, og jeg rykker ut på fødsel til alle døgnets tider. På snapen får man se hvordan det er når jeg går og venter på at fødetelefonen skal ringe og når jeg blir vekket på natten og må reise ut i all slags vær på en fødsel. Det blir et lite innblikk i hvordan det er å føde barn hjemme hos seg selv.

– Noen par synes det er greit at bilder deles, de ønsker å være med på å dele opplevelsen, forståelsen og informasjonen om hjemmefødsel. Men en fødsel er en veldig intim og privat ting, noe kan deles – det meste skal bare være for de to og ingen andre, sier hun.

POPULÆR SNAPCHAT: På bare en måned har Kristinas jordmorsnap fått over 3000 følgere. Foto: Privat
POPULÆR SNAPCHAT: På bare en måned har Kristinas jordmorsnap fått over 3000 følgere. Foto: Privat Vis mer

Treffer mange livredde førstegangsgravide

Hun understreker imidlertid at dette i utgangspunktet ikke bare er en snap om hjemmefødsler og at budskapet hennes ikke er at hjemmefødsel er det eneste rette.

Jacobsen er opptatt av at den skal være en positiv arena for graviditet, fødsler og om det å bli foreldre. Hun svarer også på spørsmål fra de som følger henne og legger det ut anonymt slik at alle kan ha glede av å lese svarene.

– Jeg opplever at mange synes fødsel er skummelt, ekkelt og noe de ikke vil forholde seg til. Ukentlig møter jeg unge kvinner som venter sitt første barn og som er livredde, forteller hun.

– Jeg deler derfor de gode fødselshistoriene som gir selvtillit og gode forventninger, før de blir preget av de dramatiske og negative, som det dessverre finnes mange av. Jeg ønsker å ha fokus på den viktige og vakre prosessen som gjør kvinner til mødre og kroppens fantastiske evne til å føde barn.

– Og så liker jeg en liten slump med humor. Man trenger ikke være så alvorlig hele tiden. Noen ganger føles ting lettere når man kan smile litt, jeg har «lokket» mer enn én baby ut med litt latter, smiler hun.

LES OGSÅ: Jordmorlivet mitt - slik det virkelig er

Viktig at jordmødre er tilgjengelige på sosiale medier

Jacobsen synes det er viktig at dagens jordmødre er aktive og tilgjengelige på sosiale medier, og peker på at gravide er hyppige brukere av google og diverse forum. Responsen så lang har vært veldig god, da hun på bare en måned har over 3000 følgere.

– Det er viktig å være på de arenaer som er lett tilgjengelige for de vi skal kunne gi god hjelp. Det er det som skaper trygghet.

– Jordmødre er ekspertene på normale fødsler og det er viktig at vi er synlige og heier på kvinnekroppen. Alt for ofte er det snakk om når ting ikke fungerer, det blir så mye at kvinner tror at det er det som er mest normalt - men det er jo ikke det. Jeg håper jeg kan være med på å starte en liten «føderevolusjon». Kvinner ønsker informasjon om valgmuligheter, å bestemme over egen kropp og eget barn. De ønsker å lese, se, høre og bli inspirert av gode fødselshistorier og bli støttet på at kroppen deres kan!

POSITIV: Leder i Jordmorforbundet, Hanne Charlotte Schjelderup, synes det er positivt at jordmødre er aktive i sosiale medier. Foto: Jordmorforbundet
POSITIV: Leder i Jordmorforbundet, Hanne Charlotte Schjelderup, synes det er positivt at jordmødre er aktive i sosiale medier. Foto: Jordmorforbundet Vis mer

Leder i Jordmorforbundet, Hanne Charlotte Schjelderup, synes også det er veldig positivt at jordmødre er aktive og tilgjengelige i sosiale medier.

– Vi har selvsagt noen restriksjoner i forhold til taushetsplikt, men det er jo noe vi er opplært i å ta vare på ellers også, både i privatlivet vårt og i jobbsituasjoner, sier hun.

– Vi ser at sosiale medier brukes i stadig større grad av helsepersonell og at det er noe som fenger. Snapchat kontoen «Helsesista» er et godt eksempel på en flott måte å nå ungdom på en folkelig måte og det er det vi ønsker oss i jordmortjenesten også. Den skal være tilgjengelig, noe som er en mangelvare i dag hvor halvparten av landets kommuner faktisk mangler en jordmortjeneste.

– Gjennom sosiale medier har man mulighet til å nå mange flere med en generell folkeopplysning som virker forebyggende. I dag florerer det mye kunnskap på nett, men det kan være vanskelig for de som ikke er utdannet i feltet å skille mellom hva som er forskningsbasert og hva som er mindre relevant når du er gravid. Forskning viser dessuten at god oppfølging fra jordmor gir friskere barn og mindre inngripen under fødselen.

LES OGSÅ: Leela (3) var med da søsknene ble født

Jordmødre har stor kunnskap om kvinnehelse

Jordmor Victoria Hodt har også valgt å være aktiv i sosiale medier. For et halvt års tid siden startet hun nettsiden Jordmornytt.no, hvor hun blogger om alt som har med fødsel og svangerskap å gjøre. Hodt er opptatt av at jordmødre må bli mer synlige, noe hun mener kan oppnås nettopp ved å bruke sosiale medier.

– Det er tøft at noen tørr å ta steget ut i sosiale medier og synliggjøre jordmors kompetanse. Jordmødre har ikke bare viktig kunnskap om graviditet, fødsel og barseltid, men også om prevensjon, overgangsalder, fertilitet og kvinnehelse generelt.

BLOGGER OM JORDMORLIVET: Jordmødre er en viktig ressurs i samfunnet når det gjelder kvinnehelse, sier jordmor Victoria Hodt. Foto: Privat
BLOGGER OM JORDMORLIVET: Jordmødre er en viktig ressurs i samfunnet når det gjelder kvinnehelse, sier jordmor Victoria Hodt. Foto: Privat Vis mer

– Ta bare Sverige som eksempel, der jobber jordmødre med kvinner i alle aldre, skriver ut resepter på prevensjon, setter inn spiraler og p-staver, tar celleprøver, samt følger opp gravide kvinner i svangerskapet, under fødselen og tiden etterpå. Jordmødre jobber selvstendig og i samarbeid med leger der det er nødvendig. Jeg tror dette samarbeidet er viktig og jordmødre er en viktig ressurs i samfunnet når det gjelder kvinnehelse.

Hun er enig med Jacobsen i at det er litt for mye fokus på at graviditet og fødsel er noe risikofylt.

– Vi bruker mye tid på å lete etter avvik, tegn til sykdom, om noe ikke er helt som det skal eller hva som kan gå galt. Dette kan føre til redsel, overbehandling og mye unødvendig bekymring hos kvinnene. Jeg tror det har utviklet seg slik fordi vi har nulltoleranse for at noe skal gå galt gjennom et svangerskap eller en fødsel. Vi ønsker å ha full kontroll over alt som skjer i kvinnekroppen og barnet i magen gjennom svangerskapet og fødselen.

– Vi må forsøke å få en sunn balanse mellom hva som er normalt og hva som vil være eller kan medføre en økt risiko. Kvinnekroppen er jo skapt for å være gravid og føde barn, naturen er finurlig der. Vi må forsøke å holde de friske kvinnene med et normalt svangerskap lavrisiko uten for mange intervensjoner, samtidig som at vi har øynene oppe for dem som trenger ekstra behandling og oppfølging på grunn av økt risiko for noe.

– Det at en jordmor har startet med snapchat for å fokusere på at graviditet og fødsel er noe normalt eller naturlig syns jeg er veldig bra. Vi trenger en motvekt oppi alle de risikofylte tankene rundt dette tema. Dette kan bidra til at vi senker skuldrene våre litt.

LES OGSÅ: - Ikke hør på skrekkhistoriene om setefødsel!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer