Naturlig hudpleie:

Kristine har kuttet ned på såpebruken og lager nå sin egen tannkrem og deo

Men ett skjønnhetsprodukt har hun ikke klart å kutte ut ...

KUTTET NED PÅ HUDPLEIEPRODUKTENE: – Jeg mener ikke at vi skal gå rundt å stinke hest, men vi tåler nok å være litt mindre «rene» enn det vi tror, smiler Kristine Oddvin Andersen. FOTO: Privat
KUTTET NED PÅ HUDPLEIEPRODUKTENE: – Jeg mener ikke at vi skal gå rundt å stinke hest, men vi tåler nok å være litt mindre «rene» enn det vi tror, smiler Kristine Oddvin Andersen. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig kunne vi i DailyMail lese om en australsk mamma som har valgt å kutte ut alle hud- og hårpleieprodukter, inkludert parfyme og hårfarging.

Hun har også redusert bruken av såpe og har sluttet å vaske barnas hår med andre produkter enn vann og oljer.

Tobarnsmoren Virginia Tapscott forteller til DailyMail at hun bekymrer seg over alle kjemikaliene denne typen produkter inneholder og hvilken innvirkning det har på miljøet vårt.

En del norske foreldre velger også å redusere bruken av hud- og hårprodukter, om enn ikke i like stor grad som Virginia.

Kristine Oddvin Andersen, som har en datter på tre år, forteller at hun for cirka syv år siden begynte å gjøre endringer med tanke på fremtidig graviditet.

– Jeg leste flere bøker og mange artikler om temaet og konkluderte med at det neppe kunne være spesielt hensiktsmessig med masse syntetiske kjemikalier i kroppen. Dette er tross alt for det meste stoffer vi har eksponert oss for i en mikroskopisk del av vår historie, sier hun.

Erstattet hudkremen med vegetabilske oljer

Kristine mener det sjelden bare er én årsak til at vi mennesker blir syke, men at det skyldes summen av alt vi utsetter oss for i vår moderne livsstil. Hun har derfor valgt å minimere bruk av alt som kan belaste og stjele kapasitet fra kroppen.

Først gikk hun over til å kun bruke økologiske produkter, blant annet for å unngå parabener og andre forstyrrende stoffer.

– Men så mener noen at slett ikke alle slike produkter er like bra, jeg endte derfor til slutt med å strippe det ganske mye ned, spesielt med tanke på hudpleie.

– I dag bruker jeg rene, vegetabilske oljer iblandet eteriske oljer til hudpleie, lager egen deodorant og tannkrem, men veksler også med skånsomme varianter fra helsekost eller lignende.

Kristine er også nøye med hvilken sminke hun kjøper og velger organiske skjønnhetsmerker som Green People og Green Spirit. Når det kommer til hårpleie innrømmer hun imidlertid at hun er «avhengig» av noen ikke så heldige hårstylingsprodukter som hårspray.

– Jeg har også testet flere ulike tannkremer, men det tennene og tannkjøttet trives best med virker å være kokosolje med eteriske oljer som nellik, peppermynte og kanel. Dette har definitivt også best blekingseffekt.

– Ellers mener jeg at tanntråd, tannpirker og tungeskrape er gode redskaper for å holde munnen ren.

LES OGSÅ: Alt du lurer på om økologisk hudpleie

MERKER STOR FORSKJELL: Kristine forteller at huden hennes har blitt mye bedre etter at hun gikk over til mer naturlige produkter, men at mye av det også skyldes at hun nå har mer fokus på riktig ernæring. – Det aller viktigste vi gjør for huden vår, gjør vi innenfra i form av ernæring, hydrering, inntak av riktige fettsyrer og generelt å ta vare på oss selv, sier hun. FOTO: Privat
MERKER STOR FORSKJELL: Kristine forteller at huden hennes har blitt mye bedre etter at hun gikk over til mer naturlige produkter, men at mye av det også skyldes at hun nå har mer fokus på riktig ernæring. – Det aller viktigste vi gjør for huden vår, gjør vi innenfra i form av ernæring, hydrering, inntak av riktige fettsyrer og generelt å ta vare på oss selv, sier hun. FOTO: Privat Vis mer

Bruker minst mulig produkter på datteren

Også i forhold til datteren har Kristine valgt å holde bruken av hud- og hårprodukter til et minimum.

Frem til datteren var tre år gammel brukte hun kun vann til hårvasken, men for å fjerne barnehagesand fra hodebunnen har hun etterhvert gått over til å bruke en mild, økologisk sjampo.

– Den har vi brukt innimellom siden, men sjelden mer enn et par ganger i måneden. Hodebunnen viste seg forresten å bli best renset ved å smøre med litt olje og gre med en lusekam.

Det tok vel et par år før vi brukte noe såpe, det falt seg bare naturlig. Vann og kokosolje eller olivenolje til stumpen funka fint til både vask og pleie. Jeg har aldri brukt hudpleieprodukter på henne, annet enn kanskje litt olje i ansiktet på sommeren.

– Hun bader kanskje en håndfull ganger i måneden og har ikke tørr hud, så da ser jeg vel egentlig ikke poenget med å smøre henne, sier hun.

Ikke noe problem med lukt

– Mange som leser dette vil kanskje tenke at de ikke vil bli skikkelig rene og kanskje lukte ille dersom de kutter ut vanlig deodorant og sjampo. Hva er din kommentar til det?

– Jeg mener ikke at vi skal gå rundt å stinke hest, men vi tåler nok å være litt mindre «rene» enn det vi tror. Vi ser jo hvordan vårt tidvis overhygieniske samfunn og frykt for bakterier kommer og biter oss bak. Antibakterielle såper og sterke rengjøringsmidler gjør oss ikke noen tjenester. Vasker, skrubber og smører vi oss for mye med fremmedstoffer kan vi forstyrre den skjøre balansen.

– Vi må ikke glemme at de fleste bakteriene vi har i kroppen er hjelpsomme venner og vi gjør smart i å ikke terge dem for mye. De fleste egenpleieprodukter er ikke laget primært med tanke på dette.

Kristine mener det å kutte ut deodoranten nok er det folk flest vil slite mest med og være mest skeptiske til.

– Det kan ta litt tid før svettingen normaliserer seg. Men så lenge man bytter klær og vasker seg under armene, bør ikke odøren være noe veldig stort problem.

– I så fall må man også ta en titt på det indre miljøet. I perioder da jeg har brukt visse produkter med rensende effekt, så har jeg kjent at svetten har luktet langt mer, faktisk uutholdelig! Så det å ta en gjennomgang og rense litt opp i det man putter i seg, prøve å leve litt «renere» fra innsiden, gjør fiffig nok at vi kanskje trenger å vaske oss litt mindre på utsiden.

Gode grunner til å bruke såpe

Mila Lilleeng, hudlege ved Volvat, er enig i at det i dag finnes mange kosmetiske produkter på markedet som slett ikke er nødvendige.

– Industrien er veldig aggressiv i sin markedsføring og det handler om både overforbruk og overpris. Jeg har for eksempel sett anbefalinger om å bruke opptil ti produkter på nyfødte babyer, det er absolutt ikke nødvendig, sier hun.

Lilleeng mener at det allikevel finnes gode grunner for å ikke kutte ut slike produkter helt. Hun peker på at såper har vært brukt i mange tusen år og at det ikke er uten grunn.

– Olje og andre fettstoffer kan ikke blande seg med vann, derfor klarer vi ikke å skylle bort fett og bakterier med vann alene.

– Det er mange myter rundt bruk av sjampo, men det er rett og slett et godt middel for å vaske hodebunnen hvor det daglig frigjøres sebum (talg, red.anm). Når sebum blandes med smuss og støv, blir håret fett og skittent. Skyller du bare med vann blir det som er vannløsende borte, mens det fete blir igjen, forklarer hun.

LES OGSÅ: Bruke kuldekrem på barn eller ikke?

ALT MED MÅTE: Hudlege Mila Lilleeng er enig i at man kan redusere bruken av enkelte produkter, men peker på at noen av dem har en egenskaper som kan hjelpe syk eller skadet hud. FOTO: Volvat
ALT MED MÅTE: Hudlege Mila Lilleeng er enig i at man kan redusere bruken av enkelte produkter, men peker på at noen av dem har en egenskaper som kan hjelpe syk eller skadet hud. FOTO: Volvat Vis mer

Unngå såpe og vaskeservietter på små barn

Når det gjelder små barn og personer med veldig tørr hud, mener hun imidlertid at man skal være forsiktig med å bruke for mye såpe.

– Dersom man bruker for mye såpe blir hudbarrieren skadet og det kan føre til kløe og irritert hud. På apoteket finnes dusjoljer som er mer skånsomme og bedre for personer med sår hud.

– Man skal være spesielt forsiktig med å bruke for mye såpe på små babyer. Avføringen deres den første tiden inneholder så lite fett at også den fint kan skylles bort med bare vann. Foreldre bør også være forsiktige med vaskeservietter, da disse inneholder ekstremt mange kjemikalier. Jeg anbefaler at man heller bruker ikke-parfymerte, tørre servietter som kan bløtlegges med vann, råder hun.

- Bruk alt med måte

Som hudlege er Lilleeng opptatt av å guide pasientene sine til riktig bruk av produkter, både i forhold til mengde og kvalitet.

– Jeg leste at en gjennomsnittlig kvinne i USA bruker opp mot 500 kjemikalier per dag, men jeg håper og tror at vi ligger en del under det her i Norge.

– Min mening er at man kan bruke alt med måte, men at det kan være greit å kutte ned på produkter som inneholder mye parfyme og konserveringsmiddel. Slike produkter kan føre til at man utvikler over-sensitivitet og allergiske reaksjoner.

– Men hvis huden er syk eller skadet, er det viktig med behandlende kremer og fuktighetskremer. Bare fuktighetskremer alene kan lindre mye og forhindre at man må bruke sterkere medisiner som for eksempel kortisonkrem. Dette gjelder for eksempel barn som holder på å utvikle atopisk eksem.

LES OGSÅ: Oppfordrer foreldre til å droppe fuktighetskremer som inneholder miljøgift

Skal være trygt ved normalt bruk

Ifølge Mattilsynet er det virksomhetenes ansvar å sørge for at sjampo og hårprodukter som selges i Norge er trygge å bruke. Mange kosmetiske produkter inneholder stoffer som kan være skadelige i for store konsentrasjoner.

– Det er et generelt krav i kosmetikkregelverket om at et kosmetisk produkt som gjøres tilgjengelig på markedet, skal være trygt for menneskers helse når det brukes under normale og rimelig forutsigbare bruksforhold, sier seniorrådgiver ved seksjon merking og kvalitet, Rune Jemtland.

Gunstein Instefjord, fagdirektør på handel i Forbrukerrådet, sier han skulle ønske det var enklere for forbrukere å velge bort produkter med problematiske stoffer.

– Det gjelder produkter med stoffer som er oppført på lister som norske myndigheters prioritetsliste, EUs kandidatliste eller SIN listen. Kosmetikk- og hudpleie produkter kan inneholde kan inneholde stoffer som av ulike grunner er ført opp på en eller flere av disse listene, men det finnes ofte gode alternativer som kan benyttes, sier han.

Se etter svanemerkede produkter

Dersom du ønsker å se hva mange av våre mest vanlige kosmetikk- og hudpleieprodukter inneholder, anbefaler Instefjord nettsidene til det danske Forbrukerrådet som jevnlig utfører tester av ulike produkter.

– Vårt generelle råd til spesielt gravide og små barn som ønsker å unngå produkter med problematiske stoffer er å velge miljømerkede produkter, det vil si produkter som er merket med svanen eller blomsten. Både Svanemerket og Blomsten stiller strenge krav og er gode valg.

– Noen produkttyper som hårfarging er ansett som mer problematiske enn andre. Hårfarge er en produktgruppe vi er spesielt oppmerksom på da de ofte inneholder stoffer som både er sterkt allergifremkallende og stoffer som er mistenkt hormonforstyrrende. Det er mulig at det finnes gode alternativer, men vi har ikke gjort undersøkelser og tester her som gjør oss i stand til å gjøre den vurderingen.

LES OGSÅ: Slik bør du pleie huden i puberteten

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer