Krybbedød

Publisert
Sist oppdatert

Hva er krybbedød? 

t tilsynelatende friskt barn dør plutselig og uventet, og selv ved en grundig obduksjon og undersøkelse av omstendighetene rundt dødsfallet finner man ikke noen forklaring på hvorfor barnet døde. Dette kalles krybbedød eller plutselig, uventet spedbarnsdød.

 

Krybbedød forekommer ikke ofte, men mange foreldre er redde for krybbedød. Krybbedød rammer som oftest barn under ett år. Vi hadde på 1980-tallet en epidemi av krybbedød i Norge. Denne toppet seg i 1989 med 142 barn. Seinere har antallet krybbedøde sunket og ligger i dag på ca 15-20 barn i året.

I 2003 var tallet rekordlavt, bare 11 barn. Fagsjef Trine Giving Kalstad i Landsforeningen uventet barnedød mener at dette rekordlave tallet i hovedsak er uttrykk for naturlige svingninger i forekomsten av krybbedød. Vi hadde også et lavt tall i 1999.

I 2006 døde 14 barn i krybbedød, 2 av disse var over ett år. Et viktig bidrag til stadig lave tall er at rådene for forebygging av krybbedød er godt kjent i befolkningen.

Dette vet vi om krybbedød:

Landsforeningen uventet barnedød skriver:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer