Hva er krybbedød?
t tilsynelatende friskt barn dør plutselig og uventet, og selv ved en grundig obduksjon og undersøkelse av omstendighetene rundt dødsfallet finner man ikke noen forklaring på hvorfor barnet døde. Dette kalles krybbedød eller plutselig, uventet spedbarnsdød.
Krybbedød forekommer ikke ofte, men mange foreldre er redde for krybbedød. Krybbedød rammer som oftest barn under ett år. Vi hadde på 1980-tallet en epidemi av krybbedød i Norge. Denne toppet seg i 1989 med 142 barn. Seinere har antallet krybbedøde sunket og ligger i dag på ca 15-20 barn i året.
I 2003 var tallet rekordlavt, bare 11 barn. Fagsjef Trine Giving Kalstad i Landsforeningen uventet barnedød mener at dette rekordlave tallet i hovedsak er uttrykk for naturlige svingninger i forekomsten av krybbedød. Vi hadde også et lavt tall i 1999.
I 2006 døde 14 barn i krybbedød, 2 av disse var over ett år. Et viktig bidrag til stadig lave tall er at rådene for forebygging av krybbedød er godt kjent i befolkningen.
Dette vet vi om krybbedød:
Landsforeningen uventet barnedød skriver:
- Babyene lider ikke før de dør
- De blir ikke kvalt av sengetøy eller oppkast
- Det skjer oftest i løpet av 1.halvår, men kan forekomme opp til 2 års alder
- Det kan skje både når barnet sover i egen seng, vogn eller sammen med foreldre
- Det skyldes ikke vaksine som spedbarnet eventuelt fikk
- Det forekommer om mor ammer eller om barnet får morsmelktillegg
- Det rammer oftere barn som sover i mageleie og i familier der det røykes, men også barn som aldri har sovet på magen eller vært utsatt for røyk, rammes
- Det er ikke smittsomt
- Gutter rammes oftere enn jenter. De fleste er sunne, velstelte og velernærte barn
- Det forekommer noe hyppigere i forkjølelsessesonger og en del av barna har snue/hoste eller infeksjoner på forhånd
- Det kunne ikke forutsees at barnet skulle dø - selv ved grundig legeundersøkelse like før dødsfallet
Vi vet fortsatt ikke årsaken(e) til krybbedød, selv om vi vet en del om risikofaktorer og utløsende faktorer. Likefullt kan vi ikke gi en fullgod forklaring på hvorfor disse faktorene er farlige og derfor er det vanskelig å forebygge disse dødsfallene. Status for krybbedødforskningen i dag tilsier at flere faktorer må virke sammen for å utløse krybbedød: det er sannsynlig at både arv (uheldige genvariasjoner) og miljømessige faktorer samvirker og leder til krybbedød. Selve dødsmekanismen er ennå ikke kjent, men tenkes å involvere en nedregulering av puste- og/eller hjertefunksjonen som igjen fører til mangel på surstoff, koma og død.
Hvordan redusere risikoen?
Ved å følge rådene nedenfor vil risikoen for krybbedød reduseres betydelig:
- Legg barnet til å sove på ryggen
- Unngå for varmt sovemiljø, for mye tøy på barnet og lue innendørs. Pass på at barnets hode/ansikt ikke blir tildekket av sengetøy m.m.
- Røyking bør unngås i svangerskapet og i barnets nærmiljø
- Amme barnet om mulig
- La barnet sove i egen seng på foreldrenes soverom eller sørg for forsvarlig samsoving. Sov gjerne sammen med barnet ditt dersom du er ikke-røyker og du ikke er påvirket av alkohol, andre rusmidler eller sløvende medikamenter. Sørg for at foreldresengen er bred og har en fast madrass slik at barnet får god plass. Barnet må ha en egen liten og lett barnedyne og sørg for at barnet ikke kan trille ut eller falle ned i en sprekk.
- Regelmessig bruk av smokk når barnet legges til å sove kan virke forebyggende. (Kilde Landsforeningen uventet barnedød)
Vil du vite mer?
Les mer om krybbedød på Landsforeningen uventet barnedød
Skrevet av sykepleier Elisabeth Lofthus. Gjennomlesing av helsesøster Cecilie Dangmann og fagsjef Trine Giving Kalstad fra Landsforeningen uventet barnedød. Oppdatert april 2009.