Kunne du tenke deg å GPS-spore barnet ditt?

En ny personvernundersøkelse gjort av Datatilsynet, viser at nordmenn flest er skeptiske til GPS-sporing av barn.

SPORING MED GPS: Lar deg holde kontroll på når og om barna ankommer skolen. Foto: Colourbox
SPORING MED GPS: Lar deg holde kontroll på når og om barna ankommer skolen. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Personvern-undersøkelsen ble gjennomført i perioden 18. til 30. november 2013 av Opinion Perduco på oppdrag fra Datatilsynet.

Undersøkelsen hadde fokus på hvilke nye teknologier og tjenester folk bruker i dag, og hvilke de kunne tenke seg å bruke i fremtiden.

Felles for teknologiene det ble spurt om, var at de alle samler inn personopplysninger om brukerne.

Generelt viste resultatene i undersøkelsen at nordmenn er åpne for å ta i bruk ny teknologi av denne typen. Dette gjaldt derimot ikke bruk av GPS-sporing av barn.

Her svarte hele 54 % av deltagerne nei. 1 % svarte at de allerede brukte denne typen teknologi, mens 26 prosent var positive til å bruke det.

Ser ikke behovet

Informasjonsdirektør i Datatilsynet Ove Skåra tror at folk flest er skeptisk til bruk av GPS-sporing av barn fordi de rett og slett ikke ser behov for det i sin hverdag.

– Og at de i tillegg opplever at det kan innebære et uforholdsmessig inngrep i den individuelle frihet og selvstendighet som også barn skal ha. Det har også noe med det gjensidige tillitsforholdet å gjøre tror jeg. Å vise barna at man stoler på at de kan ta ansvar, sier han.

LES OGSÅ: 10 produkter for høyteknologiske babyer

OPPFORDRER TIL VETTIG BRUK: - Barn har også rett til privatliv, sier Ove Skåra i Datatilsynet  Foto: Datatilsynet
OPPFORDRER TIL VETTIG BRUK: - Barn har også rett til privatliv, sier Ove Skåra i Datatilsynet Foto: Datatilsynet Vis mer

Slik sporer foreldre barna

Skåra forteller at det i dag er en enkel sak for foreldre å overvåke barna sine om de ønsker det. Man kan gjøre det gjennom apper på smarttelefon, eller med sporingsprodukter man får kjøpt rimelig i en rekke forretninger.

Datatilsynet oppfordrer foreldre som velger å benytte seg av denne typen teknologi, om å bruke den med vett og forsiktighet.

– Foreldreretten går langt og frem til de er myndige er det foreldrene som bestemmer. Men det er stor forskjell på bruken og det går en grense for hva som er hensiktsmessig og hva som er et overdrevent kontrolltiltak, sier han.

Merker økt etterspørsel etter sporingsutstyr

Nettbutikken Sporingspartner er en av mange forhandlere som tilbyr tjenester med sporing av mennesker, dyr, kjøretøy og gjenstander.

Innehaver Ole Christian Solberg forteller at de stikk i strid med denne undersøkelsen, merker stadig mer pågang fra foreldre som ønsker utstyr for å spore barna sine.

– En mor skrev for eksempel til oss og skrev at hun hadde en datter på fem år som stadig klatret over gjerdet i barnehagen og som hadde klart å stikke av to dager på rad. Hun ønsket seg derfor noe barnet kunne ha i beltet, forteller Solberg.

Nettbutikken har derfor begynt å tilby småbarnsforeldre sporingsbrikker som egentlig er ment til andre formål. Tidligere har disse blitt solgt til hundeeiere.

For å bruke brikken, må man laste ned en app til sin smarttelefon. Brukeren kan selv bestemme hvor ofte brikken skal sende sin posisjon til de foresattes telefon. For eksempel hvert tredje minutt, hver time eller hver gang man ber om posisjonen.

SENDER UT SMS: Nettbutikken Sporingspartner selger brikker som kan festes i barnas belte. Foto: Sporingspartner.no
SENDER UT SMS: Nettbutikken Sporingspartner selger brikker som kan festes i barnas belte. Foto: Sporingspartner.no Vis mer

Tryggere enn mobiltelefon

Solberg forteller at de også får henvendelser fra bekymrede foreldre til første- og andreklassinger som går alene til og fra skolen.

– Vi merker forespørslene også fra foreldre til barn/unge som jogger alene i skogen. Blir man overfalt er jo det første som skjer ofte at telefonen blir slått av og kastet. Vi ønsker ikke å være med å dramatisere ting, men for bekymrede foresatte er det en løsning som skaper trygghet, sier han.

LES OGSÅ: Når skal barnet få mobiltelefon?

OK i enkelte situasjoner

I bestemte situasjoner tror Skåra allikevel at de fleste vil synes det er akseptabelt å bruke denne typen teknologi.

– Hvis man har små barn som blir borte når man er på storbyferie og man finner dem igjen fordi at de har med seg en GPS-sender på et eller annet vis, vil det nok være vanskelig å kalle det for et overgrep mot barn, sier han.

– Men om teknologien blir brukt for å overvåke eldre barn, for å ta de i å lyve og så videre, så er situasjonen en annen.

- Barn har også rett til et privatliv, og en femtenåring må ikke alltid fortelle foreldrene hvor de har vært og hva de har gjort til en hver tid, mener Skåra.

Nærmest usynlige sendere

En metode for trådløs sporing som har fått en rekke nye anvendelsesområder de siste årene er RFID. Gjennom RFID-brikkene kan man lagre og hente data ved hjelp av små elektroniske enheter som kan avleses i form av radiosignaler. RFID blir blant annet brukt i de nye passene, i nøkkelkort og studentbevis.

Disse brikkene kan festes til klær og Finland har man blant annet brukt de  i refleksvestene til barnehagebarn på tur.

Brikkene er også blitt brukt i japanske skoleuniformer, hvor de gir et signal til foreldrene når barna deres trygt har passert skoleporten.

Skåra ser ikke bort i fra at dette i fremtiden kan bli mer vanlig her i Norge, for eksempel på turutstyr for eldre som er redd for å falle.

– Slike brikker kan for eksempel sende en melding til pårørende når kroppstemperaturen faller, forklarer han.

LES OGSÅ: De pedagogiske appene

Nyttig for mennesker med spesielle behov

I Datatilsynets undersøkelse kommer det frem at deltagerne var mye mer positive til å bruke GPS-sporing av eldre eller andre familiemedlemmer med et spesielt omsorgsbehov.

76 % svarte at de kunne tenke seg å bruke GPS-sporing i slike tilfeller, mens kun 15 % ikke kunne tenke seg det.

Nettbutikken Sporingspartner forteller at de har levert sporingsbrikker til foreldre som har barn med utviklingshemminger, som liker å gå turer på egenhånd.

– En far skrev til oss: «Nå sitter jeg hjemme i stua og ser på min PC hvor gutten er, nå er han hos naboen – nå er han på vei inn i skogen osv». Foreldrene opplever stor lettelse med slike løsninger, mener Solberg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer