Kvinnene som elsker å føde

Linn blir misunnelig når hun hører om venninner som skal føde

ELSKER Å FØDE: Linn Omre Jakobsen har født fire barn, men skulle gjerne født flere. Foto: Privat
ELSKER Å FØDE: Linn Omre Jakobsen har født fire barn, men skulle gjerne født flere. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det å føde er et skikkelig kick, jeg blir helt høy på meg selv, sier Linn Omre Jakobsen (33).

Firebarnsmoren som skriver bloggen Fru Bevers hverdag forteller at hun har hatt svært forskjellige fødsler, men at alle har vært fantastiske opplevelser.

Yngstemann Markus er bare 10 måneder gammel, og mens mange kvinner like etter en fødsel sverger på at dette er noe de aldri vil gjøre igjen, kan Linn faktisk kjenne misunnelse når hun hører om venninner som snart skal føde.

– Folk tror jeg er gal når jeg sier at jeg elsker å føde, men dette er en stor opplevelse som man så sjelden får oppleve i livet. Jeg er lei meg for at jeg ikke skal føde igjen, men vi er enige om at vi ikke skal ha flere barn. Jeg kan jo ikke bare fortsette å føde og føde, huset vårt hadde vært fullt av unger, ler hun.

TOMMELEN OPP: Linn liker ikke å være gravid, men elsker å føde. Foto: Privat
TOMMELEN OPP: Linn liker ikke å være gravid, men elsker å føde. Foto: Privat Vis mer

Valgte å stole på sin egen kropp

Linns fødselsopplevelser har vært utelukkende positive, til tross for at den første fødselen hennes varte i 17 timer og at hun har født alle barna uten annen smertelindring enn akupunktur.

Fødslene har riktignok gått raskere og raskere, og yngstemann ble født 29 minutter etter at bilen var parkert utenfor sykehuset.

– Den første gangen kunne jeg veldig lite om hva som egentlig skjer under en fødsel. Jeg hadde dessuten kun hørt skumle historier om revning og om kvinner som ligger i dagevis med kjempesmerter. Jeg trodde også at jeg kom til å hyle og skrike under fødselen.

– Men jeg opplevde fødselen helt annerledes enn jeg trodde på forhånd, og har under alle fødslene vært superrolig og kontrollert. Det gjør selvsagt vondt når barnet skal ut, men det handler om å stole på at kroppen din fikser det selv, sier hun.

LES OGSÅ: 7 fakta du bør vite om fødselen

Liker ikke å være gravid

Selve graviditeten har hun derimot ikke vært like begeistret for.

– Jeg liker ikke forandringene som skjer med kroppen min under graviditeten og jeg går bare og venter på å føde. Men de siste dagene før fødselen starter er helt magiske for meg. Spesielt når man kjenner de første tegnene på det som skal skje, sier hun.

Linn sier det viktigste for henne har vært å være sammen med ektemannen Robert under fødselen.

– Han gjør meg rolig og han kjenner meg godt. Han vet at jeg ikke liker å bli tatt på under fødselen og har sagt ifra til jordmødrene at jeg ikke liker at de diller og daller, eller at de sier at jeg er flink. Jeg tror det hjelper veldig at man er trygg på partneren sin, sier hun.

KAN SKYLDES HORMONER: Fødselen utløser hormoner som bidrar til en god følelse, forteller jordmor Tonje Wessel Rummelhoff. Foto: Privat
KAN SKYLDES HORMONER: Fødselen utløser hormoner som bidrar til en god følelse, forteller jordmor Tonje Wessel Rummelhoff. Foto: Privat Vis mer

Fødselen utløser «kjærlighetshormon»

Jordmor Tonje Wessel Rummelhoff hos www.engodfødsel.no holder blant annet fødselsforberedende kurs med fokus på mental trening og at kvinner skal ha tro på egen fødekraft.

Hun møter sjelden kvinner som ytrer at de elsker å føde. – Men det å ha en positiv fødselsopplevelse er ikke sjelden, da mange synes det er fantastisk, sier hun.

Hun tror en årsak til at enkelte kvinner opplever det å føde så sterkt at de sier at de elsker det, kan være alle hormonene som utløses under fødselen.

– Under en fødsel produserer man oksytocin, også kjent som kjærlighetshormonet. Dersom man er i en trygg situasjon, med en kjempeflink jordmor eller i gode omgivelser, demper man produksjonen av stresshormoner. Man produserer også mer av «lykkehormonet» endorfiner, som er med på å redusere smertene. Sammen blir dette en cocktail av hormoner som bidrar til en god følelse, sier hun.

LES OGSÅ: - Ikke hør på skrekkhistoriene om setefødsel!

FOKUSERER PÅ Å TENKE POSITIVT: Emmeli Lindström sier hun aldri har hatt det så bra som når hun har født barn. Foto: Privat
FOKUSERER PÅ Å TENKE POSITIVT: Emmeli Lindström sier hun aldri har hatt det så bra som når hun har født barn. Foto: Privat Vis mer

- Jeg lengter til neste rie!

«Jeg har aldri hatt det så bra. Jeg lengter til neste rie. Jeg elsker å føde barn». Dette er ordene Emmeli Lindström sa til ektemannen Martin da hun fødte deres første barn Sixten (2).

Emmeli som skriver bloggen Lillafrunsdagbok forteller at det å føde har vært noe av det beste som har hendt henne.

– Med begge barna har jeg hatt luksusgraviditeter. Jeg har følt meg kjempebra og har nytt tiden som gravid. Jeg har også lengtet så mye etter babyene at fødselssmerter bare har gjort meg mer «peppet». Jeg har jo visst at det vonde ville gi meg noe magisk, sier hun.

Lystgass og fokus på pust, har vært hennes metode å takle fødselssmertene på. I tillegg har hun hatt forholdsvis korte fødsler. Den første fødselen tok tre og en halv time, og da hun fødte datteren Juni (5 mnd) tok det hele bare 20 minutter.

– Jeg har mye energi og liker veldig godt å trene, hvilket jeg gjorde under hele graviditeten. Det å trene har hjulpet meg både under graviditeten og fødselen, sier hun.

Skaper seg et bilde av positive følelser

I likhet med Linn hadde hun heller ikke forberedt seg spesielt mye på hva som egentlig skjer under en fødsel.

– Jeg har knapt lest et eneste ord om fødsler. Derimot har jeg og mannen min Martin snakket mye sammen. Vi har liksom snakket «taktikk» og skapt oss et bilde av positive følelser før fødslene. Det er jo utrolig spennende og nervøst, men dersom man har et sterkt team så kjennes det som om man kan klare alt!

Jordmor Tonje Wessel Rummelhoff tror imidlertid at de fleste kvinner vil ha nytte av å ha kunnskap om fødselsforløpet for å få en god fødselsopplevelse.

– Det er vanlig å være litt småredd, samtidig som man gleder seg. Dersom man er godt forberedt og er trygg på kroppen sin, har man et bra utgangspunkt for å få en god fødsel. Det å stille godt forberedt kan være med på å forsterke troen på at man har en kropp som kan klare det, sier hun.

– Det indre mentale rommet er det viktig, og vi kvinner er veldig forskjellige når det gjelder fødsler. For noen kan det være bra å føde hjemme eller på en koselig fødestue, mens for andre spiller omgivelsene ingen rolle.

LES OGSÅ: Lisa fotograferte sin egen fødsel. Se bildene!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer