Kynnere eller rier - hva er forskjellen?

De fleste gravide opplever kynnere fra rundt 25. svangerskapsuke og frem til fødselen. Men hva er egentlig kynnere, og når vet man at det ikke er kynnere lenger, men ekte rier?

KYNNERE ELLER RIER?  Kynnere er vanlig fra 25. svangerskapsuke - og kan hos noen oppleves fra så tidlig som fra 12. svangerskapsuke. Foto: NTB scanpix
KYNNERE ELLER RIER? Kynnere er vanlig fra 25. svangerskapsuke - og kan hos noen oppleves fra så tidlig som fra 12. svangerskapsuke. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kynnere er helt normalt og naturlig å få kynnere i løpet av graviditeten, da dette er livmorens måte til å forberede seg på de ekte riene. Kynnere er altså bare en sammentrekning av livmoren, som hverken har et fast intervall eller en fast lengde.

Kynnere gjør ikke vondt (hvert fall ikke spesielt mye), og mange gravide er ikke klar over at de har dem. Andre vil også merke kynnerne sine ved at magen spenner seg og blir hard, hvor den så slapper av igjen og blir myk.

Er kynnere farlige?

Kynnere er nesten alltid ufarlige, men hvis det er lenge til termin, og de begynner å gjøre veldig vondt eller at de kommer med regelmessig mellomrom, så søk råd hos din lege eller jordmor. I noen tilfeller kan kynnere gå over til skikkelige fødselsrier.

Vær derfor oppmerksom på blodig og slimete utflod, da dette kan være et tegn på blødning eller at slimproppen er gått -  altså tegn på at fødselen kan være i gang.

Når og hvorfor får man kynnere? 

Kynnere oppstår hos mange fra 25. svangerskapsuke og utover, mens noen kjenner dem lenge før dette - kanskje allerede fra 12. svangerskapsuke. Fysisk og psykisk anstrengelse, eller berøring av magen kan fremkalle kynnere. Typisk opplever man kynnere når man reiser seg fort opp, snur seg i senga, trener, er stresset, etter sex eller en lang arbeidsdag.

Urinveisinfeksjon kan også gi mange kynnere, og når du nærmer seg fødselen vil kynnerne  dessuten bli hyppigere og mer merkbare. Flergangsfødende har ofte flere kynnere, noe som trolig skyldes at de er mer mottakelige for dette i senere svangerskap.

LES OGSÅ: 4 myter om graviditet og trening

Hvordan lindrer man kynnere?

De fleste kynnere er tegn på at man bør ta det litt med ro, og hyppige kynnere kan som regel lindres ved at du legger deg ned og hviler. Prøv eventuelt også et varmt bad, og skru om mulig ned tempoet hvis du plutselig får flere kynnere enn normalt.

Det er alltid individuelt for den enkelte kvinnen om hun har for mange kynnere, og dermed hvilke forholdsregler hun skal ta. Generelt vil det være slik at kynnere skal forsvinne hvis kvinnen legger seg ned og hviler noen timer. Hvis kynnerne ikke forsvinner bør hun rådføre seg med jordmor eller lege.

Hvordan merker man forskjell på kynnere og rier?

Ekte rier skiller seg fra kynnere ved at de er vondere, kommer med kortere og kortere mellomrom og begynner å vare opp til (eller mer enn) ett minutt. Det anbefales å kontakte fødeavdelingen når riene er regelmessige (med rundt 4-5 minutter i mellom), og når de varer i ett minutt. Du kan likevel alltid kontakte fødeavdelingen hvis du er i tvil om noe, og hvis riene gjør veldig vondt.

Kilde: Mama.dk: Jordmor Dorthe Taxbøl og Sundhedsplejersken.dk

Denne artikkelen har tidligere vært publisert på Mama.dkPlukveer vs. fødselsveer: Hvad er forskellen?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer