Det er forskjell på kynnere og rier. Foto: Shutterstock.com ©
Det er forskjell på kynnere og rier. Foto: Shutterstock.com © Vis mer

Kynnere

Livmoren din har sammen-trekninger gjennom hele svangerskapet - det er dette som er kynnere.

Livmoren din har sammentrekninger gjennom hele svangerskapet. De er til å begynne med umerkbare for deg. 

Aktiviteten i livmoren vil øke i ukene frem mot fødselen, og gir en tøyning av de nedre delene av livmoren. Det er svært individuelt når man kjenner kynnere og hvor godt man kjenner dem.  

Når kommer kynnerne?

Noen kvinner merker kynnere allerede før halvgått svangerskap, men for de fleste vil de bli merkbare en gang i siste halvdel av svangerskapet. 

Slik merker du kynnere

Du kjenner at livmoren trekker seg sammen. På slutten av graviditeten kan man faktisk kjenne utenpå magen at livmorn blir en hard ball. Noen opplever også varmefølelse, hurtig puls og kan ha litt vansker med å bevege deg når du har en kynner.

Kynnere kan komme når som helst, men ofte etter for eksempel energisk trening, bryststimulering eller orgasme. Hvis du får en kynner skal du stoppe opp med det du holder på med og ta det med ro inntil det gir seg.

Forskjell på kynnere og rier

Flergangsfødende har ofte mer slike sammentrekninger enn førstegangsfødende. Kynnere er ikke farlig og fører vanligvis ikke til for tidlig fødsel.

Når fødselen er i gang, vil du få ekte rier. Forskjellen på kynnere og rier, er at i motsetning til kynnere kommer riene brått og er regelmessige og smertefulle. Når man virkelig har rier vil få være i tvil om at det er ekte rier.

Tidlige rier, som opptrer mer enn 3 uker før termin (premature rier) kan noen ganger være vanskelig å skille fra kynnere, både for deg som er gravid og helsepersonell. Hvis du er i tvil, kontakt fødeavdelingen. En undersøkelse på fødeavdelingen kan slå fast om det dreier seg om rier eller bare hyppige og kraftige kynnere.


Skrevet av sykepleier Elisabeth Lofthus
Kilder:
- Obstetrikk og gynekologi, Bergsjø et. al, Gyldendal akademisk 2004
- "Svangerskap, fødsel og barseltid", 6. utgave, 2. opplag 1999, Inger Eide, Haugen, Ad Notam Gyldendal.
- Nhi.no intervju med dr. Salvesen

Sjekk KKs store årshoroskop!