Kyssesyken (Mononukleose)

Publisert
Sist oppdatert

Kyssesyken, som også kalles kjertelfeber, skyldes et virus - Epstein Barr viruset. Ikke alle foreldre oppdager at barnet har kyssesyke, fordi bare halvparten får symptomer.

Smittemåte:
Kontaktsmitte gjennom spytt ved kyssing, deling av flasker o.l. I de fleste tilfellene skjer smitteoverføring fra bærere som ikke selv har symptomer på sykdommen. Viruset utskilles gjennom spytt i lang tid etter infeksjon, kanskje opptil 1 år. Det tar 4-6 uker fra man er smittet til man blir syk.


Symptomer:
Symptomene vil variere i styrke med alder. Små barn vil kanskje bare få en lett forkjølelse, og foreldrene vil aldri mistenke at det faktisk var mononukleose. Ungdom vil få tydeligere symptomer.
  • Ca. halvparten av unge som smittes har ingen symptomer.
  • Sykdommen starter som en vanlig forkjølelse eller influensa med feber, hodepine, vondt i halsen og allmenn sykdomfølelse
  • Etter 1-2 dager hovner lymfekjertler i hals, armhule og lysker opp.
  • Øyelokkhevelse
  • Noen ganger oppstår også et utslett som minner om røde hunder
  • Halvparten får forstørret milt.
  • En meget sjelden, men fryktet komplikasjon er at milten kan sprekke og forårsake bukhinnebetennelse. De fleste gangene dette skjer har milten vært utsatt for slag.
  • Feberen og de andre symptomene varer fra 2-3 uker.
  • Etter dette føler mange seg matt og ute av form i 2-3 uker til. Noen blir også deprimerte en kortere periode.



Behandling:
Det finnes ingen behandling mot denne virussykdommen. Den må gå sin gang uten behandling. Antibiotika vil ikke hjelpe, bare forverre et evt. utslett.
Sørg for at barnet får mye væske. Vann og juice er fint. Les om hva du kan gjøre i forhold til barnets feber. Barnet kan holde sengen om han/hun ønsker det.

Søke lege?
Hvis du har influensasymptomer som varer lengre enn 1 uke, bør du søke lege. Blodprøver kan påvise sykdommen.
Om man får gulfarget hud eller blir gul på det hvite i øyet, bør man kontakte lege raskt.

Hvordan vil det gå?
De fleste barn har god nok allmenntilstand til å gå tilbake i barnehage/skole etter 2-3 uker. Anstrengende idrett bør unngås i en måned etter at sykdommen er over fordi det kan gi kraftig slapphet.




Skrevet av: Sykepleier Elisabeth L. Lofthus
Kilder:
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer