Hver sommer hører vi om tragiske ulykker hvor barn har omkommet i bilen.
Noen ganger har foreldrene latt barnet sitte der mens de bare skulle en snartur innom butikken, andre ganger har de rett og slett glemt barna.
Det har også vært tilfeller hvor barna har lekt seg og klart å stenge seg selv inne i bilen.
- Gå aldri fra barna i bilen!
– Alle slike tilfeller kunne vært unngått, sier barnelege Jenny Ringes hos Lommelegen.no. Hun mener at det aldri er ok å la barn eller kjæledyr være igjen i bilen, selv ikke med vinduet litt på gløtt.
– Bilen er som et drivhus og temperaturen kan stige voldsomt på ekstremt kort tid. Dette gjelder uansett om du bare skal gjøre et «raskt ærend», sier hun.
– Jeg tror mange ikke er klar over hvor syke barn kan bli av overoppheting og hvor raskt dette kan skje. Hvis det er 20 grader ute, kan temperaturen i bilen stige til 40 grader på under en time, og den største temperaturøkningen skjer i løpet av den første halvtimen, legger hun til.
LES OGSÅ: Slik gjør du YouTube barnesikker på tre sekunder
Temperaturen stiger svært raskt
Denne tabellen fra Mattilsynet viser hvor raskt temperaturen kan stige i en parkert bil. De påpeker at tidsforløp og temperatur vil variere med værforhold, hvor bilen står plassert og så videre.
Det er allikevel skremmende å se hvor varmt det kan bli på relativt kort tid.

Babyer tåler varmen dårligere
Ringes forklarer at babyer og små barn tåler varme dårligere enn voksne fordi de produserer mer kroppsvarme når man tar størrelsen i betraktning.
– Dessuten har de ikke samme evne som voksne til å kjøle ned kroppen ved å svette fordi svetteproduksjonen ikke er fullt utviklet.
– Normalt skal kroppen klare å holde en normal temperatur på 37 grader selv om lufttemperaturen øker. Den viktigste mekanismen vi har til å forhindre overoppheting er svetting. Dersom temperaturen stiger raskt eller mye, begynner kroppstemperaturen også å stige. Ved lufttemperaturer på over 35 grader øker faren for overoppheting - en temperatur man fort kan nå i bilen, sier hun.
LES OGSÅ: Slik holder du sommerplagene unna

Kan være dødelig
Overoppheting kan ifølge Ringnes øke risikoen for heteslag. – Heteslag kan skje når kroppstemperaturen stiger til over 40 grader celsius.
– Andre tegn er rask puls og rask, overflatisk pusting, opphør av svetting med tørr og rød hud, hodepine, kvalme, personlighetsendringer som irritabilitet, forvirring eller bevisstløshet. I verste fall uten rask og riktig behandling kan heteslag være dødelig, sier hun.
Viktig å handle raskt
Dersom man ser et barn sittende i bilen når det er varmt ute, sier Ringnes at det er viktig å handle raskt.
– Prøv å få kontakt med barnet. Dersom de ser ut som de sover eller virker påvirket av heten bør du ringe 113 og prøve å få barnet ut så raskt som mulig da dette kan redde liv, sier hun.
– Dersom du kan snakke med barnet kan du prøve å få barnet til å låse opp bildøra eller åpne et vindu. Det kan også være lurt å be om hjelp- be forbipasserende varsle kjøpesenteret eller butikken slik at den som er ansvarlig for barnet kan bli gjort oppmerksom.
LES OGSÅ: Her skjer de vanligste babyulykkene
Denne sterke filmen viser hvor galt det kan gå når man forlater barnet i bilen mens man bare skal gjøre et kjapt ærend.