Mobilbruk barn

- La barna gå på besøk til hverandre uten mobilen!

Da Susanne arrangerte bursdagsfest for sin 11 år gamle sønn opplevde hun at bursdagslekene raskt ble utkonkurrert av YouTube.

HEKTA PÅ MOBILEN: Kan barns mobilbruk gå ut over deres sosiale trening? FOTO: NTB Scanpix
HEKTA PÅ MOBILEN: Kan barns mobilbruk gå ut over deres sosiale trening? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Bør barn alltid ha med seg mobiltelefonen når de besøker hverandre? Nei, mener frustrert mamma. Susanne forteller til KK at hennes 11 år gamle sønn lenge hadde gledet seg til å invitere vennegjengen på bursdagsfest med overnatting.

Kvelden startet bra med kino og pizza, men etter hvert tok festen en vending hun ikke hadde forutsett.

– Mens de spiste foreslo en av guttene at de skulle gjøre en mimelek. Barna satte i gang, men leken stoppet brått opp da en av gutta tok frem telefonen sin for å vise noe til sidemannen. Deretter avsto de to fra å leke videre og krøp heller opp i soveposene sine for å kikke på skjerm.

– De andre guttene forsøkte å få leken i gang igjen, men så bestemte en av dem seg for at han også ville finne frem mobilen, forteller hun.

Bursdagslekene ble utkonkurrert av YouTube

For bursdagsbarnet ble resten av overnattingsfesten en stor skuffelse. Planene hans om å spille brettspill og gjøre ulike aktiviteter, ble utkonkurrert av ulike YouTubere.

Det var vanskelig for elleveåringen å forstå hvorfor vennene kom på kosekvelden da de ikke ville være sammen med ham likevel.

– Sønnen min var tydelig på at han ikke synes de burde få lov til å ta med telefonene sine. Han beskriver at et par av guttene bare brydde seg om mobilene sine og gjorde narr av det resten ønsket å gjøre, slik at stemningen ikke var så koselig lengre. I stedet for å leke sammen ville de heller sitte på hver sin mobil og lære triks av gamere på YouTube.

– Jeg opplevde også at de etterhvert etterlignet språket og den røffe adferden fra skjermen, slik at jeg flere ganger måtte avbryte frekk snakk og stygge kommentarer. Jeg holdt meg mest mulig i bakgrunnen, men forsøkte å motivere til spill og lek. Ved leggetid tok jeg ned wifi og oppfordret dem til å legge vekk telefonene. Samtidig informerte jeg om at det ikke ville bli wifi neste dag, forteller hun.

Må mobilen alltid være med?

Tall fra Medietilsynets undersøkelse Barn og medier 2018 viser at smarttelefoner blant yngre barn er blitt svært vanlig. I aldersgruppen 9-11 år oppgir hele 87 prosent at de har sin egen smarttelefon, mens bare fire prosent ikke har tilgang til mobil i det hele tatt.

Susanne mener foreldre bør ta større ansvar for å lære barna telefonvett gjennom bevisst holdningsskapende arbeid.

Samt at de bør vurdere hvorvidt mobilen alltid må være med når barn besøker hverandre, og om mobilen skal være i bruk eller ikke når de møtes.

– Jeg er åpen for at barn av ulike årsaker har mobil og at noen i større grad enn andre må ha den med seg. Likevel tenker jeg at det er viktig at foreldre selv reflekterer over hvilke verdier de vil veilede barna inn i. Å være tilstede i vennskap og sosiale settinger bør etter min mening være langt viktigere både for barn og voksne, enn å være opptatt av hva som skjer på nett og i sosiale medier.

Barn blir avhengige av skjerm akkurat som voksne blir det. Det triste er at jo mindre de får øvd seg på lek, verbal kommunikasjon og direkte samspill med andre mennesker, jo enklere blir det å dykke inn i skjerm-verdenen fremfor å være IRL.

– I tillegg kommer den mulige merbelastningen om at barn som har «strenge» regler hjemme ikke får så mye besøk som de som har «ingen» regler. Dette vil kunne slå forferdelig uheldig ut og gi en negativ effekt for mange barn, sier hun.

Sønnen kom med forslag til regler

Susanne kjenner til at noen foreldre velger å ikke gi besøkende tilgang til wifi eller at de begrenser skjermbruken ved å samle inn barnas telefoner. Selv er hun imidlertid usikker på om dette er riktig løsning.

– Mobilene er private eiendeler og så lenge de ikke gjennom bruken krenker mitt privatliv og husfred, så har jeg liten grunn til å samle dem inn. Jeg kan oppfordre til at ungene legger mobilen vekk eller på anvist sted, men jeg tenker at barn har rett til å møtes med respekt og forståelse også oppi det hele, og at det er holdningsarbeid som virkelig trengs.

– Dersom jeg skal samle inn mobilene bør jeg, slik jeg ser det, informere foreldrene først om at mobilene blir samlet inn og gi en begrunnelse for dette.

Bursdagsbarnet selv har imidlertid tatt initiativ til å sette opp noen regler og forslag i etterkant av overnattingsbesøket.

Allerede i bursdagsinvitasjonen mener han at gjestene bør oppfordres til å la mobilen ligge igjen hjemme, og at wifi-koden ikke skal deles ut – selv om barna har brukt opp datamengden på telefonen sin.

Han mener også at foreldre bør snakke sammen på foreldremøter og bli enige om makstid for skjerm, for eksempel 20 minutter. Og at det er en felles enighet mellom foreldre om at det er foreldrene i hjemmet man besøker som bestemmer - uansett.

– Jeg støtter min sønns tiltak og vil følge dem i fremtiden, men vil også måtte vurdere litt ut fra situasjonene hva som blir riktig gang for gang. Det aller viktigste er likevel at mobilbruk på besøk i det hele tatt blir et tema foreldre i mellom, slik at det kan snakkes om på en fredelig måte for å finne gode løsninger, sier Susanne.

Ønsker å utforske den digitale verdenen

Barne- og ungdomspsykiater Melanie Ekholdt ved Varden Spesialistsenter, har forståelse for at mange foreldre kan føle frustrasjon rundt barns bruk av mobiltelefon.

Hun peker på at Susannes sønn er i en alder hvor det er vanlig å bli stadig mer interessert i den digitale verdenen.

– I denne perioden synes enkelte at det å holde på med Lego og rollelek begynner å bli litt kleint og barnslig. Det er derfor veldig lettvint å gå over til å bruke mobilen stadig mer. Elleveåringer vil gjerne utforske den digitale verdenen, da den kan fremstå som mer spennende enn å leke sammen i skauen, sier hun.

– Ved å spørre barna om hva de liker i den digitale verden og egentlig ønsker seg ut av den, kan vi kanskje hjelpe dem med å gjøre disse tingene i den reelle verdenen i stedet. Her tenker jeg at også fedre må komme på banen, da gutter i denne alderen trenger rollemodeller som de kan utforske sammen med. Det er en av grunnene til at de tyr til YouTubere på nettet, sier hun.

LITEN TRO PÅ FELLES REGLER: Foreldre bør heller snakke med barna sine om hva de ønsker seg ut av vennebesøk, mener barne og ungdomspsykiater Melanie Ekholdt. FOTO: Privat
LITEN TRO PÅ FELLES REGLER: Foreldre bør heller snakke med barna sine om hva de ønsker seg ut av vennebesøk, mener barne og ungdomspsykiater Melanie Ekholdt. FOTO: Privat Vis mer

Ifølge Ekholdt er det forsket lite på om barn mister sosial trening dersom de sitter mye på mobilen når de er sammen, men man vet at sosiale ferdigheter bedres av å være i kontakt med andre.

– Men det kan jo være dialog med telefoner tilstede også, og gutter som spiller PlayStation snakker mer sammen enn vi gjorde som barn når vi så på film. Det nye i sosial trening er hvordan man skal være sosial sammen med mobil. Noen gutter kan være sårbare i denne alderen, da de er hekta på mobilen og ikke enser annet. Mens andre gutter ikke har noen problemer med å omgås på denne måten.

Snakk med barna om hva de ønsker

Ekholdt synes foreldre også må snakke med barna sine for å finne ut hva de ønsker seg ut av et vennebesøk. Hun mener det er viktig å finne en god balanse mellom å ta hensyn til seg selv og andre.

– Det er jo alltid et dilemma når den ene har lyst til å gjøre noe annet enn kompisen. Spør derfor barna om hva de har lyst til å gjøre med kompisene når de har besøk. Hvis de har lyst til å se på YouTube, kan dere kanskje bli enige om hvor lenge de skal gjøre dette og at de kan gjøre noe annet etterpå, sier hun.

Hun har imidlertid ikke særlig tro på felles regler mellom foreldre.

– Det er selvsagt fint hvis man forsøker å høre på andre foreldre, men jeg tror ikke det vil holde lenge. Det er bedre å være nysgjerrig på sitt barn i stedet for å følge det andre foreldre ønsker. Hver familie kan ha egne regler for skjermbruk, på samme måte som at man har egne regler når det gjelder middagsvaner og leggetider.

– Men det er klart det ikke lett om man selv har en veldig restriktiv linje som fører til at kompisene plutselig ikke vil komme på besøk. YouTube-algoritmene og spillverdenens tiltrekningskraft er kraftig kost for barnas belønningssystem, og dette er det ikke lett for foreldre å stå imot. Men jeg har mer tro på dialog enn regler, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer