La barnet få lov til å klare selv

Skoene er 15 nummer for store og remmen nesten umulig å feste - klare selv, sier toåringen! Foto: Shutterstock.com ©
Skoene er 15 nummer for store og remmen nesten umulig å feste - klare selv, sier toåringen! Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Allerede i babystadiet viser de minste sin egen vilje, og selvfølgelig synes du at han er søt som sukkerspinn. Men hvordan kan en søt liten pjokk som bare ville ha en liten skje, plutselig bli en illsint, skrikende gutt som slenger seg ned på gulvet i butikken? Vi spør oss selv hvorfor det plutselig ble så komplisert. Jo, trassalderen.

Våre små voksne

En liten stabeis dette her, tenker du når knøttet på rundt åtte måneder gir tydelig uttrykk for å ville holde i sin egen skje før det i det hele tatt er snakk om mer mating. 

Barnepsykolog og forfatter Elisabeth Gerhardsen mener at trangen til å lære å gjøre ting selv, er drivkraften bak mye av det barn driver med i småbarnsalderen.

- Fra de er knøttsmå kan man se hvordan de hermer etter voksne rundt seg. De prøver å få tak i gjenstandene de voksne bruker, og maten de voksne spiser. Et ti måneder gammelt barn utforsker det meste hun får tak i, inkludert lekene sine, men blir særlig interessert hvis det er en mobiltelefon, noen bilnøkler, eller en kaffekopp innen rekkevidde, forklarer Gerhardsen til Mammanett.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.