Gave til lærer

Lærere får smykker i gave fra enkeltelever

Å gi en fellesgave fra klassen til læreren er vanlig, men er det greit med kostbare gaver fra enkeltelever?

GAVE TIL LÆREREN: Er det egentlig greit at enkeltelever gir læreren ekstra graver? Meningene er delte blant foreldrene vi har spurt. FOTO: NTB
GAVE TIL LÆREREN: Er det egentlig greit at enkeltelever gir læreren ekstra graver? Meningene er delte blant foreldrene vi har spurt. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Årets skoleavslutninger er like rundt hjørnet og for mange betyr det slutten på nok et krevende skoleår, mye på grunn av utfordringene knyttet til koronapandemien.

Mange ønsker derfor å benytte denne anledningen til å gi læreren sin en ekstra fin gave, men er det innafor at enkeltelever og foreldre gir læreren egne gaver til avslutninger og bursdager?

KK har vært i kontakt med flere lærere som har opplevd å få småting som konfekt og blomster fra enkeltelever, men noen forteller at de også har fått dyrere gaver som klær og smykker.

Kan bli konkurransepreget

I utlandet er det mange steder helt vanlig at alle barna gir lærerne en egen gave på slutten av skoleåret. Engelske Emma Wallace forteller at hun fortsatte med denne tradisjonen da hun for tre år siden flyttet til Norge.

– Jeg gir gaver til jul og på slutten av året, da jeg mener det er det minste vi kan gjøre for å si takk til lærerne. Ofte lager jeg en gave til hver lærer sammen med barna mine, slik at de også blir involverte i gaven, sier hun.

Emma medgir at gavetradisjonen enkelte steder i England kan bli litt konkurransepreget og kostbar, noe hun synes ødelegger hensikten. Men hun mener at denne typen gaver slett ikke behøver å være så dyre, da det jo er tanken som teller.

– Jeg føler at det er essensielt å avslutte skoleåret på en positiv måte. Etter å ha hatt hjemmeskole store deler av det siste året, setter jeg ekstra stor pris på den jobben lærerne gjør. Jeg er bare ikke helt sikker på hvilken gave jeg skal gi meg selv for egen innsats, smiler hun.

Øker fokuset på forskjeller

Tobarnsmor Liv Johanne Huglen mener imidlertid at det å gi gaver utenom fellesgaven fra klassen, fører til et større fokus på økonomiske forskjeller.

Hun peker på at ikke alle foreldre tenker på å gi gave og at dette kan ha flere årsaker, for eksempel at de har en anstrengt økonomi, en stor familie med mange barn, eller at de rett og slett har for mye å gjøre i tidsklemma.

– Dersom det blir en greie at noen enkeltelever kommer med gave til både jul og sommer, vil det skape ett slags «kjøpepress» blant barna, i alle fall blant barneskolebarn. Dersom syv av 12 elever kommer med sommergaver til læreren og disse blir overlevert i klassen, er det ikke veldig kult å være de fem som sitter der og ikke får gi noe, sier hun.

Liv Johanne har selv opplevd hvordan det er å være aleneforsørger for sine to sønner på 10 og 13 år, samtidig som hun både jobbet og studerte. Selv om hun i dag har fast jobb og er gift på nytt, synes hun det er viktig å ta hensyn til at ikke alle barn vokser opp i familier med to inntekter.

– For til syvende og sist er det barna som vil føle på skam over at deres foreldre ikke har ordnet gave til lærerne. Det kan også fort bli noe barn kan finne på å bruke mot hverandre for å såre og mobbe hverandre. Jeg er mye heller for at man gir en felles gave som alle kan føle seg en del av, sier hun.

ØKT FOKUS PÅ FORSKJELLER: – Dersom det blir en greie at noen enkeltelever kommer med gave til både jul og sommer, vil det skape ett slags «kjøpepress» blant barna. FOTO: NTB
ØKT FOKUS PÅ FORSKJELLER: – Dersom det blir en greie at noen enkeltelever kommer med gave til både jul og sommer, vil det skape ett slags «kjøpepress» blant barna. FOTO: NTB Vis mer

Setter mer pris på positive tilbakemeldinger

Elizabeth Tofting er lærer på barneskolen og har tidligere vært kontaktlærer. I tillegg til fellesgave fra klassen hender det at hun får noen gaver fra enkeltelever, men hun understreker at dette som regel ikke er spesielt dyre ting.

– Jeg har fått sjokolade, alkoholfri eplesider, bamser, tegninger, armbånd, figurer og annet som barna har laget selv. Da jeg gikk ut i barselpermisjon fikk jeg også klær til babyen, så det koster jo litt mer. Dette er absolutt ikke noe jeg forventer, men jeg synes det er hyggelig. Jeg tar det som et tegn på at eleven og/eller foreldrene trives med meg som lærer, sier hun.

Hun har forståelse for at de elevene som ikke har med egen gave kanskje synes det er dumt når de ser at andre har det.

– Men det går jo an å lage noe selv, eller enda bedre; gi positive tilbakemeldinger til læreren istedenfor gaver. Det setter jeg faktisk enda mer pris på enn en gave, for som regel får man bare beskjed når foreldrene er misfornøyd med noe. Så å få høre det når elevene og foreldrene er fornøyde, er gull verdt!

Ikke akseptabelt å ta imot dyre gaver

I disse dager hvor lærerne kjemper for høyere lønninger, kan det kanskje være fristende for noen foreldre å gi ekstra dyre gaver, for å vise at de setter pris på lærernes innsats.

Men hvor går egentlig grensen for hva som kan anses som å være en liten påskjønnelse og hva som er «smøring»?

I enkelte yrker bryter man rett og slett loven dersom man tar imot gaver, men for lærerne synes ikke lovverket å være like tydelig. Enkelte skoler og kommuner kan imidlertid ha egne retningslinjer om hvordan dette skal håndteres.

Thomas Bang, direktør for virksomhetsstyring i Utdanningsetaten i Oslo kommune, forteller at ansatte i kommunen ikke kan motta gaver som er egnet eller ment for å påvirke tjenstlige handlinger.

– I de etiske reglene for ansatte i Oslo kommune er det utdypet at man kan motta gaver av ubetydelig verdi, for eksempel en blomst eller konfekteske til jul. Det er ikke satt en beløpsgrense for hva som er betydelig verdi, men eksemplene på gaver av ubetydelig verdi, som blomst og konfekteske, tilsier at det ikke er akseptabelt å ta imot dyrere gaver som smykker, sier han.

– Dersom mottakeren av gaven er i tvil, skal dette avklares med nærmeste leder.

Tror ikke foreldre har en skjult hensikt

Lærer Elizabeth Tofting har derimot ingen tro på at noen foreldre benytter gaver som et middel for å kjøpe seg ekstra godvilje hos lærerne.

– Jeg tror ikke det å gi gaver handler om smøring for de fleste, og om det skulle vært det så biter ikke jeg på i hvert fall. Det er jo gjerne ved sommeravslutning disse gavene kommer og dersom læreren ikke skal fortsette med samme klasse neste år, har det jo ikke noe for seg.

– Hadde det derimot dukket opp gaver i tide og utide, og gjerne fra samme elev, kunne man kanskje tenkt at det handlet om å få noen fordeler og godvilje fra læreren, men det har ikke jeg opplevd, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer