Foto: Shutterstock ©
Foto: Shutterstock © Vis mer

Læreres råd til skolestarten

Publisert

Foreldre som får skolebarn for første gang har ofte mange spørsmål til hvordan dette kommer til å gå. Vi har samlet noen råd fra ulike lærere til skolestarten. 

Å starte på skolen er en stor overgang for barna og for foreldrene. Kommer barnet til å like læreren sin? Kommer barnet til å få gode venner? Kommer barnet til å følge med faglig? Hva med sosialt? Kommer barnet mitt til å bli mobbet, eller kanskje være den som mobber? Noen av spørsmålene finnes det ikke svar på i forkant, men noen forberedelser kan du likevel gjøre seg og her kommer noen erfarne lærere med råd til dere som foreldre.

Dyss ned forventningene!

Hilde Lund har jobbet i flere år med de minste skolebarna og blir tydelig engasjert når hun får spørsmål om sine råd til foreldrene før skolestarten: - Jeg tenker at det er viktig å dysse ned forventningene til skolestarten. Mange foreldre og besteforeldre gir barna veldig store forventninger til skolestarten. Kanskje blir ikke skolestarten så morsom som alle voksne antyder? Mange 1. klassinger tror for eksempel at de skal lære å lese i løpet av første uka på skolen fordi de voksne har sagt at de skal lære å lese når de starter på skolen. Det er viktigere å poengtere at dette blir noe nytt og helt annerledes enn barnehagen.

Foreldre fokuserer også ofte på hvem barnet kommer i klasse med, og føler at det er viktig for barnets trivsel. Om dette sier Hilde: 

"Mange foreldre er også veldig bekymret om barna ikke kommer i klassen med barna de kjenner fra før og har gått i barnehage med. Dette er noe barna takler mye bedre enn foreldrene. Barna danner fort nye bekjentskaper og bestevennen kan variere fra dag til dag. De voksne bør heller hjelpe barna til å bli kjent med nye ved blant annet å si ja til å ta med ukjente barn hjem, be barn sammen med deres foreldre selv om dere ikke kjenner de fra før. Mange venner er bedre og gir mer trygghet enn noen få."

Les også:
- Skolestart
- Slik hjelper du barna med lekser
- Tidlig skriveglede

Positiv holdning og interesserte foreldre!

Vigdis Stangenes har mangeårig erfaring som lærer. Hun mener at foreldrene fra starten av må snakke positivt om skolen og at det er viktig at foreldrene spiller på lag med læreren. Hvis eleven kommer hjem og forteller om noe som har skjedd, så er det viktig å huske på at dette er en versjon av historien og i stedet for å snakke med barnet om hva en mener om saken, så bør en ta kontakt med læreren for å finne ut hva som egentlig har skjedd. Samme hvis en som forelder lurer på, eller er misfornøyd med noe. Da er det viktig å ta en samtale med læreren. Dårlig holdning fra foreldrene smitter fort over på barnet, mener Vigdis. 

I forhold til det begynnende leksearbeidet sier hun at det er viktig å rydde tid og skape en koselig plass for barnet for leksearbeid. Det er ikke så viktig når leksearbeidet skjer, om det er rett etter skolen eller like før leggetid, men at det ikke er stress rundt leksearbeidet og at en legger opp til at lekser gjøres når det passer best for familien i forhold til fritidsaktiviteter, måltider og så videre. Vis interesse for det barnet har med hjem av lekser, selv om det er lite i starten, og vær behjelpelige hvis det er behov for det. Ros barnet for godt arbeid! I skoleoppstarten mange steder i landet er det i dag stort fokus på å komme i gang med lesing og for å hjelpe barnet med leseinteressen er det viktig at også foreldrene leser, om det er bøker, aviser, søker informasjon på nettet eller hva, og viser at lesing er gøy og nyttig. Det er ikke lett for en 6-åring å se nytten i å lese hvis barnet aldri opplever at de voksne leser og får en forståelse for hvorfor det er viktig å lære seg.

Les også:
- Ting og tang til skolestart
- Verktøy for snart skoleklare barn

Læreren er også en privatperson! 

Kari Asmundsen har gjort seg mange erfaringer de siste årene både som lærer og forelder til skolestarter. Hun har også fokus på å vise en positiv holdning til skolen og læreren.

Selv om Kari mener at foreldre skal ta kontakt med læreren, har hun likevel en liten bønn til mor og far: Hvis det er noe du like gjerne kan ta opp klokka 8 neste morgen, så vent til da. Læreren har også sitt privatliv, kanskje også en familie eller aktiviteter utenom arbeidstiden. Er det noe du føler ikke kan vente, så vær høflig og ikke forvent at du skal kunne snakke i en halvtime akkurat da. Spør om det passer eller om dere kan avtale et tidspunkt da det eventuelt passer bedre. 

Vi på Mammanett ønsker alle skolestartere og deres foreldre lykke til med første skoledag og videre skolegang! Fortell oss gjerne om hvordan det har gått eller om spesielle opplevelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer